Interviul săptămânii: Alin Barna. O posibilă schimbare în fotbalul judeţean

În urmă cu trei ani, pe 5 aprilie 2014, ediţia cu numărul 24 a campaniei „Premianţii fără premii” aducea în atenţia hunedorenilor un tânăr care se lupta pentru a ţine viu spiritul corvinist şi pentru ca Hunedoara să rămână polul fotbalului hunedorean. Este vorba despre Alin Barna, hunedoreanul care s-a implicat în fotbalul hunedorean din care a făcut parte pentru a schimba ceva în sportul hunedorean și pentru a transforma municipiul Hunedoara în cea mai importantă destinație turistică din Transilvania. Performanţele Corvinului Hunedoara încă mai nasc nostalgii şi în prezent, valorile născute la Hunedoara Mikael Klein, Mircea Lucescu, Romulus Gabor, Ioan Andone, Mircea Rednic şi alţii nu pot fi uitaţi,  steagul e tot acolo şi încă mai flutură. Alin Barna preşedinte în Consiliul director la  FC Hunedoara demisiona din conducerea clubului imediat după al treilea eşec consecutiv al grupării de pe Cerna înregistrat pe teren propriu cu ASU Politehnica Timişoara 0-3.

 

Dorin Stroia: Domnule Alin Barna aţi plecat la drum în 2014 cu o echipă de oameni puternică, Ioan Petcu, Dorin Nicşa, Nelu Ardelean, Daniel Ghiorghiţă, ce s-a întâmplat până la urmă cu planurile făcute la acea dată, în care era prevăzută fuziunea echipei FC Hunedoara cu Corvinul 1921 Hunedoara şi promovarea grupării pe calea performanţei sportive.

 

Alin Barna: Momentul preluării conducerii clubului FC Hunedoara, în vara anului 2014, a fost unul special, petrecut într-o conjunctură altfel decât cele obisnuite. Spun asta tocmai pentru că teoria arata excelent, însă practica nu era deloc încurajatoare. Dintre cei enumerati de dumneavoastra, am beneficiat din plin de sprijinul camaradului Daniel Ghiorghită şi de implicarea domnului Ardelean – membru reprezentant al Consiliului Judeţean în AGA clubului. Domnul Petcu a demisionat din Consiliul Director înainte să fie validată noua conducere, nedorind să intre în incompatibilitate, domnia sa activând la acea vreme ca referent zonal al FRF, iar domnul Nicşa a preferat să nu se implice în conducerea clubului.

Am afirmat că doar teoretic situaţia a fost liniştită, pentru ca încet-încet, odată cu aprofundarea realităţii de la club, am realizat în ce situaţie ne aflam cu adevarat: fără finanţator privat, fără sponsori, cu bani insuficienţi de la administraţia locală şi judeţeană dar cu datorii “istorice” de aproape 11 miliarde lei vechi, fără antrenori la seniori şi fără niciun jucător în lotul cu care trebuia să abordăm campionatul care stătea să înceapă, cu antrenorii din Centrul de Copii şi Juniori neplătiţi de mai multe luni.

În aceste condiţii a fost nevoie să o luăm de la zero şi să ne schimbăm din mers obiectivele ambiţioase pe care ni le propusesem pe termen scurt, prorogându-le pe termen mediu. Cu toate acestea, am construit înca de la început bazele sănătoase ale unei activităţi bine organizate, bazate pe muncă şi adaptare la condiţiile existente.

 

Dorin Stroia: Aţi avut susţinerea fostului primar Viorel Arion în activitatea clubului, ce s-a întâmplat că rezultatele  nu prea au fost pe măsură.

 

Alin Barna: Am fost susţinuţi şi ajutaţi din plin de către echipa condusă de domnul Viorel Arion, asa cum am beneficiat ulterior şi de sprijinul conducerilor Consiliului Judeţean Hunedoara. În plus, am reuşit să convingem şi câţiva oameni de afaceri din zonă să ni se alăture în proiectul gândit la club, ridicând pe parcurs treptat ştacheta condiţiilor de pregătire şi competiţie pentru toţi sportivii care activau în echipele noastre. Să nu uitam că la sfârşitul sezonului 2015-2016, FC Hunedoara era reprezentată de o echipă de seniori în Liga a 3-a, de prima echipa de fotbal feminin din istoria judeţului nostru – componenţa a celui de-al doilea eşalon valoric national, şi de 11 echipe de copii şi juniori – însumând împreună peste 250 de sportivi practicanţi ai fotbalului.

Cu certitudine, raportat la aşteptările iubitorilor fotbalului hunedorean, rezultatele, mai ales la echipa de seniori, nu au fost cele pe masură, însă ni le-am asumat şi am muncit continuu pentru îmbunătăţirea lor graduală. Pe celalalt plan, însă, la organizarea Centrului de Copii şi Juniori, beneficiind şi de implicarea unor antrenori foarte capabili şi pasionaţi, am reuşit încă din primul an să performăm la un nivel pe care deja Hunedoara se cam obişnuise să îl uite în ultimul deceniu.

 

Dorin Stroia: După instalarea noului primar Dan Bobouţanu  FC Hunedoara a fost felicitată pentru activitatea depusă până la acea dată, dar a primit asigurări că va fi controlată mai eficient de autorităţiile locale. Credeţi acela a fost un semnal pentru ceea ce a urmat?

 

Alin Barna: Control eficient fusese în toată perioada în care am condus clubul, documentele justificative ale activităţii noastre fiind verificate lunar de către departamentele de audit ale Primăriei şi Consiliului Judeţean. Reamintesc şi că în perioada mandatului nostru fusesem controlaţi şi într-o acţiune inopinantă a reprezentanţilor Finanţelor Publice, rezultată cu constatarea că întreaga activitate financiar-contabilă a respectat prevederile legale în vigoare.

Din punctul meu de vedere, semnalul l-a constituit sintagma “FC Hunedoara – cartoful fierbinte din mâna primarului” apărută în presa locală după preluarea funcţiei de către noul edil. A fost şi momentul în care am început să îmi pun întrebări legate de oportunitatea rămânerii la conducerea unui club blamat cu consecvenţă, senzaţie întărită şi de deciziile noului primar prin care de la club era îndepărtat cel mai implicat colaborator, Daniel Ghiorghiţă, fără nicio analiză pertinentă a activităţii sale, fiindu-mi aduşi în schimb o sumedenie de “noi” colaboratori – persoane arhicunoscute în fotbalul hunedorean. După ce am constatat şi că exista dovezile unei comunicari defectuoase total neprielnice performanţei, am decis că e mai bine să mă retrag.

 

Dorin Stroia:  Aţi fost premiat la Gala “Premianţii fără premii” la Deva în urmă cu trei ani, sunteţi apreciat la nivelul Federaţiei Române de Fotbal şi aţi fost felicitat şi premiat de către preşedintele federaţiei, Răzvan Burleanu pentru sprijinul acordat în dezvoltarea fotbalului românesc. Se mai poate vorbi de o revenire a omului Alin Barna în fotbal?

 

Alin Barna: Chiar dacă în momentul de faţă nu deţin nicio funcţie în fotbal, asta nu înseamnă că nu am încă legături strânse cu fenomenul fotbalistic din zonă şi din întreaga ţară. Au fost totuşi, doi ani de activitate transparentă, văzută cu ochi buni de majoritatea celor din lumea jocului cu balonul rotund şi care au creat fundamentul continuării misiunii de dezvoltare a acestui sport.

Nu ascund că în ultima perioadă am fost contactat de câţiva conducatori din fotbalul hunedorean care mi-au propus să candidez la funcţia de preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Hunedoara. Nu m-am decis înca în aceasta directie, am început să schiţez un proiect de dezvoltare a fotbalului hunedorean la toate nivelurile – seniori şi juniori, atât masculin cat şi feminin – şi sunt sigur ca prin implementarea acţiunilor sănătoase gândite se va reuşi alinierea judeţului nostru printre cele mai competitive organizaţional din întreaga ţară. Atâta timp cât avem în jur exemplele pozitive ale vecinilor din Alba, Arad sau Timiş, noi de ce nu am putea performa, aici, în judeţul Hunedoara?

E momentul să punem umărul pentru ca fotbalul din acest judeţ să se ridice la gradul de apreciere cu care toţii iubitorii fotbalului din Romania se obişnuiseră!

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 + doisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara         Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație         Tăiere ilegală de arbori         Spărgătorul unui magazin, prins la Vulcan         Scandal monstru pe o stradă din Hunedoara         36 de pacienți suspecți „COVID-19” internați la Spitalul Județean de Urgență din Deva         Florin Oancea: „Am intrat în linie dreaptă pentru achiziționarea imobilului Astoria”         Calea ferată Simeria – Hunedoara, abandonată de doi ani