Înşelaţi cu angajări fictive: Reţea complexă de falsificatori destructurată de poliţişti

DSC_0261Poliţiştii hunedoreni au destructurat o grupare infracţională care a reuşit să strângă sume importante de bani de la persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Infractorii au creat firme fantomă, pe care le foloseau pentru a face angajări fictive.

Cel puţin 14 persoane au căzut victime unor escroci care au creat o schemă complexă după care reuşeau să le determine să depună garanţii de câte 200 de euro pentru folosirea unor autoturisme de serviciu. Planul înşelătoriei a fost pus la punct, în penitenciar, de un fost deţinut de drept comun, împreună cu soţia sa, aflată în libertate, şi cu un alt condamnat pentru înşelăciune.

 

La sfârşitul anului trecut, cei trei au înfiinţat o companie care funcţiona doar în acte. Societatea era de fapt o clonă a unei firme din Oradea. Învinuiţii au angajat apoi nouă directori regionali în mai multe judeţe din ţară, printre care şi Hunedoara, cărora le-au cerut să facă recrutări de personal. Câteva zile mai târziu, aşa-zişii directori şi-au îndeplinit sarcinile de a recruta agenţi de vânzări pentru electrocasnice şi pentru materiale de construcţii. Escrocii comunicau cu victimele lor doar telefonic şi prin mailuri, însă se dovedeau suficient de convingători.

Agenţii, aveau promise maşini de serviciu noi, fiind astfel ademeniţi să plătească garanţiile.

Ulterior selectării personalului, celor aleşi la se întocmea contract de muncă semnat şi stampilat de directorul zonal. Cu această ocazie, aceştia depuneau într-un cont suma de 200 de euro cu titlu de garanţie pentru autoturismul de serviciu, bani pe care urmau să-i recupereze în prima lună de angajare.

Sumele de bani ajungeau în contul altor persoane, angajate de aceeași organizatori ai schemei infracţionale în alte localităţi, pe care le transferau prin Western Union sau mandat poştal unor terţi care aveau rolul de a securiza transferul banilor.

IPJ Hunedoara

Li se arătau facturi proforme de achiziţie a unor autoturisme Opel, pentru a fi încredinţaţi că ele urmau să le fie date în folosinţă. Însă în momentul în care se adresau dealerilor auto, constatau că au fost înşelaţi.

Victimele plăteau garanţii fictive

Mai mulţi păgubiţi, dar şi unele dintre persoanele angajate în fals ca directori regionali de vânzări, au depus plângeri după ce au constatat că planul în care au fost incluşi este de fapt o escrocherie.

„Prejudiciul în urma înşelăciunii a fost stabilit la 12.600 de lei. Suspecţii acţionau pe principiul de a înşela mai multe persoane cu sume relativ mici, de 200 de euro. Doi dintre membrii grupului infracţional, respectiv fostul deţinut eliberat recent din închisoare şi soţia sa au fost reţinuţi şi au primit măsura preventivă de a nu părăsi localitatea”, a declarat Ovidiu Illeş, ofiţer în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara.

Ancheta este în curs de desfăşurare, iar poliţiştii susţin că s-ar putea ca numărul păgubiţilor înşelaţi cu oferte de muncă să fie mult mai mare.

 

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

optsprezece + 12 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Târgul de fete de pe Muntele Găina – 2019 (VIDEO)         Spitalul Județean de Urgență din Deva are în stoc ser antiviperin în caz de urgență         Scene groaznice pe DN 7: un motociclist a izbit frontal un autotren (VIDEO)         Primarul Devei a cerut rezilierea contractului cu firma de salubrizare         Scene cumplite într-o spălătorie: un copil a fost rănit, doi angajați au scăpat ca prin minune înainte de a fi striviți de o mașină. Totul a fost înregistrat video         Copil adus la Urgențe după ce a fost mușcat de un șarpe         „Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei