Înşelaţi cu angajări fictive: Reţea complexă de falsificatori destructurată de poliţişti

DSC_0261Poliţiştii hunedoreni au destructurat o grupare infracţională care a reuşit să strângă sume importante de bani de la persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Infractorii au creat firme fantomă, pe care le foloseau pentru a face angajări fictive.

Cel puţin 14 persoane au căzut victime unor escroci care au creat o schemă complexă după care reuşeau să le determine să depună garanţii de câte 200 de euro pentru folosirea unor autoturisme de serviciu. Planul înşelătoriei a fost pus la punct, în penitenciar, de un fost deţinut de drept comun, împreună cu soţia sa, aflată în libertate, şi cu un alt condamnat pentru înşelăciune.

 

La sfârşitul anului trecut, cei trei au înfiinţat o companie care funcţiona doar în acte. Societatea era de fapt o clonă a unei firme din Oradea. Învinuiţii au angajat apoi nouă directori regionali în mai multe judeţe din ţară, printre care şi Hunedoara, cărora le-au cerut să facă recrutări de personal. Câteva zile mai târziu, aşa-zişii directori şi-au îndeplinit sarcinile de a recruta agenţi de vânzări pentru electrocasnice şi pentru materiale de construcţii. Escrocii comunicau cu victimele lor doar telefonic şi prin mailuri, însă se dovedeau suficient de convingători.

Agenţii, aveau promise maşini de serviciu noi, fiind astfel ademeniţi să plătească garanţiile.

Ulterior selectării personalului, celor aleşi la se întocmea contract de muncă semnat şi stampilat de directorul zonal. Cu această ocazie, aceştia depuneau într-un cont suma de 200 de euro cu titlu de garanţie pentru autoturismul de serviciu, bani pe care urmau să-i recupereze în prima lună de angajare.

Sumele de bani ajungeau în contul altor persoane, angajate de aceeași organizatori ai schemei infracţionale în alte localităţi, pe care le transferau prin Western Union sau mandat poştal unor terţi care aveau rolul de a securiza transferul banilor.

IPJ Hunedoara

Li se arătau facturi proforme de achiziţie a unor autoturisme Opel, pentru a fi încredinţaţi că ele urmau să le fie date în folosinţă. Însă în momentul în care se adresau dealerilor auto, constatau că au fost înşelaţi.

Victimele plăteau garanţii fictive

Mai mulţi păgubiţi, dar şi unele dintre persoanele angajate în fals ca directori regionali de vânzări, au depus plângeri după ce au constatat că planul în care au fost incluşi este de fapt o escrocherie.

„Prejudiciul în urma înşelăciunii a fost stabilit la 12.600 de lei. Suspecţii acţionau pe principiul de a înşela mai multe persoane cu sume relativ mici, de 200 de euro. Doi dintre membrii grupului infracţional, respectiv fostul deţinut eliberat recent din închisoare şi soţia sa au fost reţinuţi şi au primit măsura preventivă de a nu părăsi localitatea”, a declarat Ovidiu Illeş, ofiţer în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara.

Ancheta este în curs de desfăşurare, iar poliţiştii susţin că s-ar putea ca numărul păgubiţilor înşelaţi cu oferte de muncă să fie mult mai mare.

 

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
(P) Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         (P) Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”         Drumul județean spre cetățile dacice se dezintegrează vizibil         Imagini spectaculoase cu lupul care a dat târcoale unui grup de turişti în Retezat         Spargere la Kaufland Petroșani         Prețuri promoționale la operațiile de cataractă și dioptrii, cu cele mai bune cristaline multifocale, la Opticline Dr. Angelescu         Un bărbat a murit după ce s-a prăbușit de pe schela unui bloc         Strada Constantin Dobrogeanu Gherea din Hunedoara este modernizată         Povestea comorii fabuloase a regelui Decebal         Toate drumurile duc la Salonul Hunedorean al Cărţii         UNA DE “MAGNA CUM LAUDE” LA CJH: Galeriile de Artă „FORMA” devin o bijuterie arhitecturală         Prinși la furat de băutură și țigări         Drumul Național 7A va intra în reparații capitale. Primele lucrări de reabilitare au început         Incendiu puternic în Geoagiu. Un om a murit         Voluntarii care lucrează la Cetatea Costești au nevoie de ajutor