3.6 C
Deva
vineri, aprilie 19, 2024

Închisoare cu suspendare în “Dosarul mitei” de la Vasile Goldiş

Toţi cei patru inculpaţi din “Dosarul mitei” de la Universitatea Vasile Goldiş – inclusiv fostele secretare din Valea Jiului au fost condamnaţi la închisoare, însă cu suspendare. Cea mai grea pedeapsă a primit-o Mihaela Pop, fost lector universitar în cadrul instituţiei de învăţământ superior, trimisă în judecată şi pentru cele mai multe capete de acuzare, iar cel mai uşot a scăpat profesorul Sorin Fildan. Trei dintre inculpaţi au atacat, însă, sentinţa.

perchezitii-la-vasile-goldis-petrosani1360175109Dosarul s-a aflat pe rolul Tribunalului Bistriţa Năsăud, unde a fost trimis, în august 2013, de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care l-au instrumentat. Mihaela Pop, fosta secretară de al Universitatea “Vasiel Goldiş” a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare, cu suspendare. De asemenea, s-a dispus confiscarea sumei de 100 de euro sau echivalentul în lei al acestei sume la data plăţii, şi restituirea de către această către un martor-denunţător din dosar a sumei de 300 de euro sau echivalentul în lei al acestei sume la data plăţii. Profesorul universitar Sorin Fildan a primit 6 luni de închisoare cu suspendare pentru comiterea infracţiunii de fals intelectual, cu suspendare, iar instanţa a mai dispus anularea menţiunii false din evidenţele şcolare ale Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” – Facultatea de Ştiinţe Juridice şi actele aferente, privind notarea cu 6, la disciplina drept civil-succesiuni, aferent examenului din data de 9.09.2012. De asemenea, Violeta Dorina Mârşav, secretară în cadrul Facultăţii de Drept, filiala Petroşani a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” la momentul respectiv, şi Bianca Tănasă, secretară în cadrul Universităţii din Petroşani, ambele acuzate de trafic de influenţă, au primit o condamnare de 1 ani şi 4 luni, tot cu suspendarea pedepsei. Iar Claudia Dorina Brânduşa, învăţătoare la Şcoala Gimnazială nr. 4 Vulcan, a fost condamnată la 1 an și 4 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Reamintim că procurorii  au decis trimiterea în judecată a celor doi  lectori de la Universitatea “Vasile Goldis” din Arad, Mihaela Pop şi Sorin Fildan, sub acuzaţia că fraudau examene şi vindeau lucrări de licenţă studenţilor. Mihaela Pop a fost acuzată de instigare la trafic de influenţă, trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi luare de mita, în timp ce Sorin Fildan este acuzat de fals intelectual. În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Violeta Dorina Mârşav, secretară în cadrul Facultăţii de Drept, filiala Petroşani a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” şi Bianca Tănasă, secretară în cadrul Universităţii din Petroşani, ambele acuzate de trafic de influenţă.  De asemenea, Claudia Dorina Brânduşa, învăţătoare la Şcoala Gimnazială nr. 4 Vulcan, este acuzată de cumpărare de influenţă.

 

Examene promovate fără ca studenţii să fie la examen

 

Procurorii au arătat că în cadrul Universităţii “Vasile Goldiş” din Arad exista practica de a fi promovate examenele de către studenţi fără ca aceştia să le susţină efectiv, notele fiind trecute în cataloage în mod fictiv, pe bază de reciprocitate între profesori.  În urma autorizării de către instanţa de judecată a interceptării convorbirilor telefonice purtate de inculpaţi, a reieşit faptul că, în perioada ianuarie – februarie 2013, lectorul Mihaela Pop a intervenit pe lângă alţi colegi, cadre didactice, sau le-a determinat pe secretarele Violeta Mârşav şi Bianca Tănasă Bianca să accepte propunerea sa de a promova studenţi contra unor sume de bani sau să intervină ele însele pe lângă alţi profesori în acelaşi scop. Totodată, aceasta a reuşit să-l determine pe Sorin Fildan să acorde, la materia unde era titular, notă de trecere prin înscrierea acesteia în catalog unui student care nu se prezentase la examen. Pentru studentul în cauză cumpărase influenţă mama acestuia, Brânduşa Claudia Dorina. De asemenea, Mihaela Pop ar fi obişnuit să vândă lucrări de licenţă studenţilor, gata elaborate, cu garantarea promovării examenului de licenţă, au mai susţinut anchetatorii.

 

Percheziţii în 8 judeţe

 

În 2013, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împreună cu ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie şi cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române, au efectuat mai multe percheziţii la domiciliul unor persoane, precum şi la sediile unor instituţii de învăţământ superior, locaţii aflate pe raza a 8 judeţe, printre care şi Petroşani şi Deva.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/