A început Bacalaureatul: de la „prea uşor”, la „Doamne fereşte”

164

bac plusA început prima probă şi, probabil, cea mai uşoară, a Bacalaureatului: examenul de limba română oral şi de competenţe lingvistice. Vor urma probe pe care unii dintre elevi le consideră atât de dificile, încât îşi fac puţine speranţe că le vor promova.

Peste 3.000 de absolvenţi vor participa la testele de Limba română şi competenţe lingvistice. Examenele orale au loc în fiecare dintre liceele hunedorene, în perioada 10 iunie – 12 iunie. „Probele s-au desfăşurat într-o atmosferă de normalitate”, spune Maria Ştefănie, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, adăugând că în liceele hunedorene în care au avut loc examinările la proba orală de Limba română nu s-a raportat niciun incident.

La primele ore ale dimineţii, terasele din zona liceelor din centrul Hunedoarei au fost ocupate de adolescenţi. Unii, mai zeloşi, încercau să se antreneze citind din lista subiectelor propuse pentru examinarea la limba română. „Ni se dă un text pe care trebuie să îl citim cu voce tare, apoi să spunem despre el în ce categorie de gen îl putem încadra şi apoi să îl analizăm. Mi se pare ciudat că suntem evaluaţi pentru cât de bine citi un text, aceasta în afară de celelalte cerinţe. Probabil, cei care au făcut subiectele s-au gândit să ne uşureze munca, măcar la prima probă a Bacalaureatului”, spune Ana Maria (18 ani), o absolventă a Colegiului Naţional Iancu de Hunedoara, din localitate. Tânăra nu îşi face griji în privinţa examenului la care urma să participe, în schimb, spune ea, se pregăteşte pentru probele mai dificile, cum este cea la matematică.

Câţiva dintre colegii şi colege ei au lăsat deoparte „antrenamentul final” şi s-au axat pe metodele de relaxare din în ce mai populare printre adolescenţi: cafeaua şi ţigările. „Fumez două trei, ţigări, înainte de a intra în sala de examen, cafeaua am băut-o deja, pe terasă, am povestit cu prietenii şi ne-am relaxat astfel cu toţii, dacă mai era nevoie, înainte de începerea Bac-ului”, spune Mircea, un alt candidat. La scurt timp după ce tânărul se destăinuie, o colegă abia ieşită din examen îi dă şi mai mult curaj, povestind despre modul cum a tratat examenul. „A fost prea uşor, singura nemulţumire a mea a fost că profesoara care m-a ascultat m-a întrerupt de mai multe ori. Are favoriţii ei. Eu am tot povestit, însă femeia tot ţinea să îmi pună întrebări. Cu alţii nu a făcut aşa. Am vrut să îi zic „lasă-mă, femeie, în pace”, dar mă abţin până după Bacalaureat”, spune adolescenta, mulţumită totuşi de uşurinţa cu care a trecut peste primul examen.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *