Incendiu la Castelul Corvinilor – exerciţiu de noapte al ISU Hunedoara

Trei autospeciale cu apă şi spumă, un echipaj de prim-ajutor SMURD şi 15 pompieri militari de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara au ajuns joi seara, în mai puţin de 10 minute, la locul unui incendiu izbucnit la acoperişul Turnului Buzdugan de la Castelul Corvinilor

IMAGINI: HUNEDOARA TV

IMAGINI: HUNEDOARA TV

Trei autospeciale cu apă şi spumă, un echipaj de prim-ajutor SMURD şi 15 pompieri militari de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara au ajuns joi seara, în mai puţin de 10 minute, la locul unui incendiu izbucnit la acoperişul Turnului Buzdugan de la Castelul Corvinilor.

 

Scenariul

Alarma a fost dată de un angajat al Castelului. Acesta a observat incendiul şi a încercat să localizeze flăcările cu un stingător, dar a fost intoxicat cu monoxid de carbon.

O echipă de căutare-salvare a reuşit evacuarea victimei aflată în stare de inconştienţă, care a fost preluată de un echipaj SMURD şi transportată de urgenţă la Spitalul din Hunedoara.

Pompierii au acţionat cu două linii de furtun, pentru izolarea incendiului izbucnit în partea de nord a monumentului, în timp ce alte două ţevi au fost folosite pentru protecţia şi răcirea zonei din apropierea focarului.

demianPentru că reţeaua de hidranţi nu a asigurat suficientă apă pentru stingerea flăcărilor, autospecialele cu motopompă au fost alimentate din pârâul Zlaşti, care trece pe sub podul de la intrarea în Castel.

Evenimentul s-a petrecut în jurul orei 21 şi a fost un exerciţiu de noapte al pompierilor.

„A fost un exerciţiu în care a fost simulat un incendiu la acoperişul unui turn al Castelului. În situaţia tactică a fost prevăzută şi salvarea unei persoane – un angajat al Castelului care a încercat să stingă incendiul până la sosirea pompierilor”, a explicat inspectorul şef al ISU Hunedoara, lt. col. Viorel Demian.

 

Scopul simulării

Exerciţiul ISU a avut ca scop testarea pregătirii şi comportamentul pompierilor în timpul acţiunilor de intervenţie şi salvare-evacuare. De asemenea, au fost testate sistemul de comunicaţii şi modul de funcţionare a mijloacelor de intervenţie, precum şi funcţionalitatea instalaţiilor de alimentare cu apă.

În aceeaşi măsură, a fost urmărită şi pregătirea angajaţilor Castelului, care, în timpul unor astfel de evenimente, pot acţiona până la ajungerea pompierilor la faţa locului.

Potrivit concluziilor, forţele de intervenţie şi-au cunoscut atribuţiile, iar mijloacele au funcţionat la parametrii normali.

„Pot să dau un calificativ de ‘foarte bun’”, a concluzionat şeful ISU Hunedoara.

„Sunt bune astfel de simulări pentru a preveni un dezastru şi, totodată, este interesant să vedem exact planul de bătaie pentru a stinge un incendiu în zonă, dar şi cum putem preveni un asemenea eveniment”, a fost de părere administratorul Castelului Corvinilor, Dan Bera.

În urmă cu 160 de ani, un incendiu de proporţii a distrus cea mai mare parte a Castelului de la Hunedoara. Au ars acoperişul monumentului şi structura din lemn, dar şi tocuri de uşă şi de geamuri şi grinzile de susţinere ale plafoanelor din lemn şi ale scărilor. Doar uşa închisorii a putut fi salvată – fiind considerată singura uşă din lemn originală a Castelului.

Incendiul devastator a avut loc pe 13 aprilie 1854, la ora 23, şi a fost cauzat, cel mai probabil, de un trăsnet.

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − șase =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Din bugetul județului Hunedoara se va amenaja un compartiment destinat tratării pacienților cardiaci critici         CJ Hunedoara: Încă 3 milioane de lei pentru drumurile județene         CJ Hunedoara va finanța închiderea deponeului neconform de la Vulcan         Ioan Emanuel Clej (ALDE) candidează la funcția de primar al Devei         Mircea Moloț (ALDE) candidează la funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara         Petrecere în plină stradă, într-un cartier din Hunedoara         Cum arată noul drum spre Vadu Dobrii         Rechizitoriul „revoltei din cartierul Micro 6 – Hunedoara”         Mircea Moloț: „Valea Jiului s-a oprit pe drumul către dezvoltare”         Turistă accidentată în zona Bucura, din Masivul Retezat         Ani grei de închisoare pentru un recidivist din Petrila         Cum arată șantierul drumului județean Hunedoara – Călan         Bazinele cu apă minerală de pe Valea Mureșului         Ce trebuie să știe turiștii care vor să urce în Retezat cu mașinile, spre Poiana Pelegii         Tânără tâlhărită de fostul prieten, cu 20 de ani mai mare decât ea         Muzeul mineritului a fost restaurat cu fonduri UE         ADR VEST. Școală din Uricani modernizată cu fonduri UE         ORĂȘTIE. Podul care nu mai leagă comunitatea, ci o desparte         6 august 2020. Omagiu minerilor din Valea Jiului         Ziua Minerului. Povestea revoltei muncitorilor de la Lupeni – 1929