Incendiu la Castelul Corvinilor – exerciţiu de noapte al ISU Hunedoara

Trei autospeciale cu apă şi spumă, un echipaj de prim-ajutor SMURD şi 15 pompieri militari de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara au ajuns joi seara, în mai puţin de 10 minute, la locul unui incendiu izbucnit la acoperişul Turnului Buzdugan de la Castelul Corvinilor

IMAGINI: HUNEDOARA TV

IMAGINI: HUNEDOARA TV

Trei autospeciale cu apă şi spumă, un echipaj de prim-ajutor SMURD şi 15 pompieri militari de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara au ajuns joi seara, în mai puţin de 10 minute, la locul unui incendiu izbucnit la acoperişul Turnului Buzdugan de la Castelul Corvinilor.

 

Scenariul

Alarma a fost dată de un angajat al Castelului. Acesta a observat incendiul şi a încercat să localizeze flăcările cu un stingător, dar a fost intoxicat cu monoxid de carbon.

O echipă de căutare-salvare a reuşit evacuarea victimei aflată în stare de inconştienţă, care a fost preluată de un echipaj SMURD şi transportată de urgenţă la Spitalul din Hunedoara.

Pompierii au acţionat cu două linii de furtun, pentru izolarea incendiului izbucnit în partea de nord a monumentului, în timp ce alte două ţevi au fost folosite pentru protecţia şi răcirea zonei din apropierea focarului.

demianPentru că reţeaua de hidranţi nu a asigurat suficientă apă pentru stingerea flăcărilor, autospecialele cu motopompă au fost alimentate din pârâul Zlaşti, care trece pe sub podul de la intrarea în Castel.

Evenimentul s-a petrecut în jurul orei 21 şi a fost un exerciţiu de noapte al pompierilor.

„A fost un exerciţiu în care a fost simulat un incendiu la acoperişul unui turn al Castelului. În situaţia tactică a fost prevăzută şi salvarea unei persoane – un angajat al Castelului care a încercat să stingă incendiul până la sosirea pompierilor”, a explicat inspectorul şef al ISU Hunedoara, lt. col. Viorel Demian.

 

Scopul simulării

Exerciţiul ISU a avut ca scop testarea pregătirii şi comportamentul pompierilor în timpul acţiunilor de intervenţie şi salvare-evacuare. De asemenea, au fost testate sistemul de comunicaţii şi modul de funcţionare a mijloacelor de intervenţie, precum şi funcţionalitatea instalaţiilor de alimentare cu apă.

În aceeaşi măsură, a fost urmărită şi pregătirea angajaţilor Castelului, care, în timpul unor astfel de evenimente, pot acţiona până la ajungerea pompierilor la faţa locului.

Potrivit concluziilor, forţele de intervenţie şi-au cunoscut atribuţiile, iar mijloacele au funcţionat la parametrii normali.

„Pot să dau un calificativ de ‘foarte bun’”, a concluzionat şeful ISU Hunedoara.

„Sunt bune astfel de simulări pentru a preveni un dezastru şi, totodată, este interesant să vedem exact planul de bătaie pentru a stinge un incendiu în zonă, dar şi cum putem preveni un asemenea eveniment”, a fost de părere administratorul Castelului Corvinilor, Dan Bera.

În urmă cu 160 de ani, un incendiu de proporţii a distrus cea mai mare parte a Castelului de la Hunedoara. Au ars acoperişul monumentului şi structura din lemn, dar şi tocuri de uşă şi de geamuri şi grinzile de susţinere ale plafoanelor din lemn şi ale scărilor. Doar uşa închisorii a putut fi salvată – fiind considerată singura uşă din lemn originală a Castelului.

Incendiul devastator a avut loc pe 13 aprilie 1854, la ora 23, şi a fost cauzat, cel mai probabil, de un trăsnet.

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Carmen Hărău: ”Se ieftinește combustibilul și se renunță la supra-impozitarea muncii part-time!”         Razie la transportatorii de lemne         Cetatea Devei a primit peste 173.000 de turiști în 2019. Iarna rămâne „sezonul mort” pentru fortul medieval         CAD MINCIUNILE TALIBANILOR DE MEDIU Procurorii nevoiţi să admită: La Râul Alb, violenţele au izbucnit după tentativa de omor         Pădurar anchetat penal pentru transport ilegal de lemne         Primăria Hunedoara a mărit pragul de acordare a facilităților la transportul în comun         Un nou teren de sport, la Colegiul Național “Iancu de Hunedoara”         Și-a luat soarta în mâini. Un localnic a reparat singur un drum judeţean, cu roaba şi lopata         ADMINISTRAŢIE. Primarul Devei, tot mai implicat în problemele Termocentralei Mintia         EXPERTIZA IPTANA: Toate „defectele” Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         De Ziua Naţională la mormântul lui Avram Iancu         PE EȘICHIER. “Cupa 1 Decembrie” la şah de la Deva         Patinoarul de la Deva se deschide marţi, 3 decembrie 2019         Accident pe DN 66: trei mașini s-au ciocnit, doi oameni sunt răniți         Accident mortal pe DN 66, în apropiere de Hațeg. Un polițist local din Deva a murit         Procesul retrocedării controversate a Retezatului împins în 2020         Accident soldat cu doi răniți în Defileul Jiului         LA UN PAS DE TRAGEDIE. Copil de 5 ani, rănit într-un accident produs de un pensionar`         Bărbat electrocutat pe calea ferată, la Orăștie         Rareș Demian, președintele Văii Dacilor, a murit. Tânărul ar fi fost găsit spânzurat cu un tricolor