Incendiile de vegetație uscată au făcut o victimă în județul Hunedoara

O femeie de 67 de ani din satul Barza, comuna Crișcior, a fost descoperită decedată de pompierii brădeni sosiți să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație și litieră de pădure ce s-a extins pe 3 hectare de teren. Femeia a fost surprinsă de propagarea cu repeziciune a arderii, aceasta fiind găsită într-o zona afectată de incendiu.

Peste 200 de hectare de teren, dintre care 139 sunt litieră de pădure, au fost afectate, doar ieri, de 19 incendii izbucnite pe teritoriul județului Hunedoara. Pentru limitarea înaintării arderilor și-au unit forțele peste 200 de pompieri, lucrători silvici, membri ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență și voluntari cu mașini de teren ai Travel Raid Orăștie.

Intervenția terestră este susținută și astăzi de un elicopter al Inspectoratului General de Aviație care acționează cu sistemul de stingere (bambi bucket – cu capacitate de 3.000 de litri) pentru stingerea incendiului de litieră produs în pădurea aparținând localității Luncani. Aici incendiul a pârjolit deja 50 de hectare de fond forestier.

Alte 20 de hectare au ars la Vișca, 15 hectare la Abucea, 40 hectare la Căzănești, 2 hectare la Vulcan, 4,5 hectare la Petroșani, 3 hectare la Ormindea, 1 hectare la Baru, 3 hectare la Crișcior, 2 hectare la Hărțăgani, 8 hectare la Teiu, 20 de hectare la Stănija, 39 la Vișca, 2 hectare la Săliște și 2 hectare la Sibișel.

Cel mai probabil incendiile de litieră de pădure și vegetație uscată au fost generate de fermierii sau proprietarii de terenuri care au aplicat focul deschis pentru igienizarea terenurilor.

Vă reamintim că pe numele unui bărbat de 67 de ani și a unei femei de 54 de ani din Sibișel, Poliția Orăștie a întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de distrugere prin incendiere din culpă, documentând faptul că aceștia au utilizat focul în grădina proprie, situată în apropierea pădurii, fără a lua măsuri de prevenire a propagării arderii. În condiții atmosferice caracterizate de vânt puternic arderea s-a extins la pădure și a fost la un pas să distrugă locuințe și cabane din localitate. Prejudiciul urmează să fie stabilit de proprietarul pădurii, Ocolul Silvic Geoagiu.

Reamintim că fermierii sau proprietarii de terenuri care utilizează focul deschis pentru igienizarea terenurilor riscă amenzi de până la 2.500 de lei, dosar penal și sistarea subvențiilor din partea APIA.

ISU Hunedoara

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Prins la furat, deși trebuia să rămână în izolare         Tânără anchetată după ce a fugit de la locul accidentului         Accident rutier. Biciclist rănit grav         Tineri trimiși în carantină pentru că nu au respectat măsura izolării         Hoți prinși la Mina Paroșeni         Hunedorean prins cu țigări de contrabandă         556 de hunedoreni vindecați de Covid 19         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         CJ Hunedoara distribuie echipamente de protecție spitalelor suport Covid-19         Drumul Județean 687 Hunedoara – Călan. Cum s-a lucrat în ultimul an la șoseaua modernizată pe fonduri UE         O piesă deosebită din colecțiile Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie         Au început lucrările de anvelopare la Blocul 79, strada Bejan, din Deva         Drumul Cerbăl – Socet intră în șantier         Situația cazurilor COVID-19 la unitățile din subordinea CJ Hunedoara         DN 7 A a intrat în reparații         Povestea viaductelor „gemene” de pe vechea cale ferată Deva – Brad         Accident mortal în Petroșani, pe trecerea de pietoni         Doi hunedoreni trimiși în carantină după ce nu au respectat măsurile de autoizolare         Polițistul Florin Bolosin, trecut în rezervă. Ce spune despre munca în Poliție         A fost reluată susținerea probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere