IN MEMORIAM Mircea Bâtcă

În „MAREA TRECERE”, Mircea Bâtcă a urmat „CALEA SEMNELOR” sub ”ARCADE ALEATORII” într-o ”DESPRINDERE DIN COTIDIAN”

În acest sfârșit de toamnă urma să fim alături de Mircea Bâtcă la vernisajul „Expoziției Retrospective – 70 de ani” pe care și-o propusese de multa vreme. Astăzi însă cu inimile împietrite de durere îl vom conduce pe ultimul său drum spre calea altor lumi. Noi, colegii săi de breaslă suntem neputincioși în fața tainei nepieritoare a trecerii sale în neființă, artistul plecând de lângă noi în împărăția liniștii cea fără de tristețe și durere. Excelent artist, Mircea Bâtcă a fost un om de onoare, demn, curajos și echitabil, fiind apreciat, stimat și iubit de apropiați, colegi și prieteni. Pentru noi a fost o onoare să-l avem alături în lungul și anevoiosul drum al creației artistice, legându-ne etern acel trainic spirit profesional. În cei 70 de ani de viață, Mircea Bâtcă a căutat să vadă ce este mai de preț în străfundul sufletelor celor din jurul său și a dăruit tot ce a avut el mai bun și mai de preț.
Mircea Bâtcă va rămâne mereu în amintirea și în sufletul nostru un bun coleg, prieten și valoros mentor. Bunul Dumnezeu să-i făurească odihnă veșnică și pomenire eternă!

Prezență remarcabilă în arealul artistic național și internațional, Mircea Bâtcă și-a sărbătorit în acest an 70 de ani de existență și cinci decenii de activitate artistică. În urmă cu șapte decenii, pe 19 ianuarie 1945, artistul s-a născut într-un colț de rai, la Săcărâmb, o așezare pitorească din munții Apuseni. Talentul și pasiunea pentru desen și pictură și-o descoperă din adolescență, urmând cursurile Liceului „Decebal” din Deva și apoi studiind între anii 1962-1965, la Facultatea de Arte Plastice din Timișoara. Își aprofundează apoi studiile în cadrul Academiei de Arte Vizuale „Ion Andreescu” din Cluj –Napoca în perioada 1985 – 1989.
După absolvire și până la pensionare, Mircea Bâtcă a desfășurat o intensă activitate didactică având un rol major în formarea multor generații de artiști. A debutat pe simeze din anul 1968, participând la toate expozițiile organizate de Filiala Deva a U.A.P. pe plan local, național și internațional. De atunci și până în prezent artistul și-a urmat cu dăruire și modestie propriul său drum în artă, creația reprezentând sensul vieții sale.

În perioada 1996 – 2005 a artistul coordonat activitatea Filialei Deva a Uniunii Artiștilor Plastici din România în calitate de președinte asigurând cu multă responsabilitate bunul demers artistic al breslei. Activitatea creatoare s-a desfășurat de-a lungul timpului cu un elan constant orientat către problematica artistică a actualității internaționale. Cu o bogată experiență artistică și trăire profundă, artistul Mircea Bâtcă a trecut de la un an la altul, de la o lucrare la alta, la teme diverse, ele parcurgând mai toate momentele cruciale ale existenței, ale vieții, ale destinului uman. Multitudinea preocupărilor și al experimentelor tehnice a demonstrat a fi un pasionat căutător de drumuri noi în domeniul creației plastice. În cele cinci decenii artistul a excelat atât în domeniul picturii cât și al graficii (grafică de șevalet, grafică umoristică, grafică publicitară, grafică heraldică).

Până în anul 1990 în condițiile perioadei realismului socialist ca regim artistic, Mircea Bâtcă a reușit să realizeze o operă aparte, de o cu totul altă factură. Vizualizând opera sa de la debut și până în prezent observăm un parcurs extrem de spectaculos începând de la configurația lucrărilor la substanța lor, de la expresia compozițiilor la forma lor definitivă, de la aspectul și mesajul vizual la conținutul ideii, de la firescul factologic la cel spiritual. Calitatea creației sale este asigurată de desen și de valoarea cromatică. Desenul este de o mare sesibilitate și de o puternică virtuozitate de reprezentare. Culoarea crează atmosfera, spațialitatea, luminozitatea, este cea care asigură repertoriul tonurilor, dă coerență formelor și conferă identitate lucrurilor, produce ritmicitatea lor. Artistul și-a îndreptat constant atenția asupra problematicii majore a destinului uman. Prezența figurii umane, compoziția figurativă evoluează în timp de la scene istorice, la cele cotidiene, tinzând spre o formulă expresionistă, în prezent suprarealistă. Preocupările pentru compoziția figurativă le întâlnim și în cele două ansambluri de artă monumentală pe care le realizează în timp, prima pictură parietală executată împreună cu artistul Gheorghe Pogan la Liceul industrial Nr. 1 din Deva, o amplă compoziție cu mari personalități din istoria literaturii române și a doua, pe fațada Teatrului de Artă din Deva, o reprezentare figurativă în stil Art Nouveau (încadrându-se stilistic în contextul arhitectural) cu personaje din lumea teatrului.

În creația artistului regăsim și momentul în care toate elementele de sens figurativ evoluează spre nonfigurativ, spre forma abstractă. Ritmurile din natură devin de la sine grafisme ordonatoare de ample compoziții. Se poate observa intruziile disparate de linii drepte (orizontale, verticale sau oblice) dar și linii ondulatorii care se intersectează, se interferează, creând structuri pur abstracte întreținute de o diversitate cromatică aparte. Metamorfica lumii în care un element trece în altul, dintr-o formă în alta își are diverse corespondențe în formele și culorile lumii acvatice, celeste sau minerale. Acvaticul prezent prin unduiri, plutiri, șerpuiri și fluidități, celestul prin transparențe, creșteri și expansiuni și mineralul expresie a teluricului, prin ritmuri de griuri, pulsații și tensiuni.
Fiind înzestrat cu un simț etic și un spirit critic aparte, artistul a tratat cu interes și domeniul graficii umoristice participând la saloane naționale de umor și publicând în presa cotidiană (Râsu Lumii, Urzica, Flacăra, Steaua Roșie, Vatra, Contemporanul, Cuvântul Liber, etc.). Înclinația sa spre o analiză fină și critică a societății, reprezentând realitatea, ironizând-o, a fost apreciată de-a lungul timpului prin premiile și distincțiile obținute prin acest gen aparte al artelor vizuale.
În ultima perioadă Mircea Bâtcă a înclinat spre grafica de șevalet. Problematica temelor evocate în prezent dau lucrărilor sale o tentă filosofică. După o perioadă îndelungată în care a abordat diverse construcții compoziționale și o cromatică bogată și rafinată, artistul s-a orientat spre o lume a contrastelor, reducând paleta cromatică la alb și negru. Artistul și-a format un repertoriu de motive proprii care transpuse devin metafore sau simboluri care ne sugerează o altă dimensiune universală. Succesiunea compozițiilor figurative realizate în prezent reliefează toată gravitatea, condiția nedreaptă și neiertătoare a destinului uman. Relația om-destin este privită de artist cu o tentă meditativă. În aceste compoziții în care imaginile figurative se metamorfozează în diverse forme generatoare de mister se evidențiază un grafism de mare finețe.
În cele cinci decenii de activitate artistică Mircea Bâtcă a realizat lucrări ce evidențiază larga disponibilitate a sa pentru abordarea unor diverse genuri și tehnici, o remarcabilă diversitate de preocupări tematice, un spirit inventiv și calități de virtuoz al desenului și culorii.

Colegii din Filiala Uniunii Artiştilor Plastici Deva

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Noul coronavirus lovește devastator în județul Hunedoara. Nouă localități, la limita carantinării         Ioan de Hunedoara a fost omagiat de hunedoreni         Povestea științifică a Cetății Deva         Situație dramatică în Orăștie: Tâmpenia „Nu purtați mască”, „Nu este Covid 19” dă roade. Finanțele – închise, în urma infectării unor angajate         Dosarul retrocedărilor controversate din Retezat, soluționat după un deceniu. Ce a decis instanța         Fortificația Sarmizegetusei Regia va fi restaurată integral         Începe distribuirea unor produse alimentare destinate anumitor categorii de persoane din Deva         Muncă la negru pe șantierul căii ferate Simeria – Gurasada         Din bugetul județului Hunedoara se va amenaja un compartiment destinat tratării pacienților cardiaci critici         CJ Hunedoara: Încă 3 milioane de lei pentru drumurile județene         CJ Hunedoara va finanța închiderea deponeului neconform de la Vulcan         Ioan Emanuel Clej (ALDE) candidează la funcția de primar al Devei         Mircea Moloț (ALDE) candidează la funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara         Petrecere în plină stradă, într-un cartier din Hunedoara         Cum arată noul drum spre Vadu Dobrii         Rechizitoriul „revoltei din cartierul Micro 6 – Hunedoara”         Mircea Moloț: „Valea Jiului s-a oprit pe drumul către dezvoltare”         Turistă accidentată în zona Bucura, din Masivul Retezat         Ani grei de închisoare pentru un recidivist din Petrila         Cum arată șantierul drumului județean Hunedoara – Călan