ÎMBOLNĂVIȚI ÎN SPITAL: oficial, 36 de cazuri anul trecut. Biocidele Hexi Pharma au fost oprite de la utilizare în spitalele din judeţ

65

Trei persoane la fiecare sută de pacienţi care se internează în spitalele din România adaugă, în urma internării, cel puţin o infecţie la bolile pe care le are deja, potrivit unui studiu recent. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara anunţă că, oficial, 86 de hunedoreni s-au îmbolnăvit în ultimii trei ani din cauza igienei precare a spitalelor şi a personalului medical.

În fiecare an, sute de milioane de pacienţi din întreaga lume dezvoltă infecţii nosocomiale (dobândite în spital), dintre care o mare parte sunt cauzate de germeni rezistenţi la terapiile antimicrobiene. Printre cele mai frecvente infecţii intraspitaliceşti se numără: pneumoniile, infecţiile plăgilor, infecţiile urinare, dar şi septicemii şi infecţii gastro-intestinale.

 

În Europa, 10.000 de îmbolnăviri în fiecare zi!

Din 100 pacienţi spitalizaţi, cel puţin 7 vor dobândi o infecţie în ţările dezvoltate, cel puţin 10 se vor îmbolnăvi în spital în ţările slab şi mediu dezvoltate şi cel puţin o treime în departamentele de Terapie Intensivă. În Europa, infecțiile nosocomiale provoacă anual 16 milioane de zile de spitalizare suplimentare, 37.000 de decese și își aduccontribuția la alte 110.000 de decese. Pierderile financiare anualedirecte sunt estimate la aproximativ 7 miliarde de euro! Conform raportului Centrului European pentru Prevenţia şi Conctrolul Bolilor) privind infecțiile nosocomiale din perioada 2010-2011, prevalența medie a infecțiilor supraadăugate pe continent, în urma operaţiilor chirurgicale, a fost de 5,7%, adică peste aproape 10.000 de îmbolnăviri în fiecare zi!  Medicul Cecilia Birău, coordonatoarea activităţilor de promovare şi educaţie în sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, spune că “cea mai frecventă modalitate de transmitere a infecţiilor nosocomiale este reprezentată de mâinile personalului medical, aşa încât igiena corespunzătoare a acestora stă la baza oricărui program de prevenţie şi control, cu rol important în reducerea transmiterii infecţiilor dar şi a împrăştierii germenilor rezistenţi”.

 

Biocidele Hexi Pharma, oprite de la utilizare

Toate acestea în condiţiile în care soluţiile antiseptice, la concentraţia potrivită, pot preveni infecţiile nosocomiale, dar şi milioane de decesela nivel mondial în fiecare an, cu un preţ foarte accesibil (doar câţiva lei flaconul). Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara a reluat campania „Salvează vieţi. Igiena mâinilor”, lansată în 2009. Pe de altă parte, în plin scandal al diluării produselor biocide de către Hexi Pharma, hunedorenii se întreabă cât de eficientă este o asemenea campanie globală. Desigur, igiena mâinilor este cheia pentru creşterea siguranţei pacienţilor. Însă chiar dacă toţi profesioniştii din sănătate ar respecta întocmai regulile de igienă, inclusiv prima regulă de bun simţ (spălarea mâinilor la momentul potrivit şi în mod corect), atâta timp cât furnizorii de produse biocide umilesc milioane de români plătitori de contribuţii pentru sănătate, diluând substanţele pentru igienizare, bătălia cu infecţiile intraspitaliceşti este, din start, pierdută. Inspectorul de la Serviciul Control în Sănătate Publică, Mona Radu, a trimis o adresă medicilor hunedoreni, pentru oprirea temporară, de la utilizare, a tuturor produselor biocide (care elimină bacteriile), produse de Hexi Pharma, până la clarificarea situaţiei. Între timp, medicii din judeţ sunt obligaţi să folosească alte substanţe biocide, autorizate de Ministerul Sănătăţii, pentru a nu pune în pericol viaţa pacienţilor.

 

Numărul îmbolnăvirilor a crescut cu 30 la sută!

Puţină lume ştie că chiar şi bijuteriile sunt o potenţială sursă de contaminare, în condiţiile în care germenii depuşi pe bijuterii pot cauza infecţii în cazul leziunilor postoperatorii. Rapoartele oficiale ale Direcției de Sănătate Publică, bazate pe raporările spitalelor, arată că, în ultimii doi ani, 2013 şi 2014, câte 25 de pacienţi s-au ales anual cu infecţii după ce s-au internat în spitalele din judeţ pentru a-şi trata o altă afecţiune, însă numărul real al îmbolnăvirilor ar putea să fie chiar mai mare. Mai mult, anul trecut numărul oficial al îmbolnăvirilor a crescut la 36. Statisticile arată că vârful îmbolnăvirilor, în judeţul Hunedoara, a fost înregistrat în luna iulie a anului 2014, luna decembrie a anului 2013 şi lunile martie şi decembrie ale anului trecut. Per ansamblu, majoritatea îmbolnăvirilor se înregistrează în cea de-a doua jumătate a anului calendaristic. Prevalenţa infecţiilor nosocomiale a fost semnificativ mai mare în rândul pacienţilor internaţi în secţiile de Terapie Intensivă, unde aproape 20 la sută aveau cel puţin o infecţie nosocomială, faţă de 5 la sută, procentul mediu în toate celelalte secţii.

Chirurgie și ATI, primele focare de boală

În anul 2012, România a participat la studiul european de prevalenţă a infecţiilor nosocomiale, care a permis şi estimarea rezistenţei germenilor implicaţi în această patologie şi modul de utilizare a antibioterapiei în spitale. Aproape 70 din totalul celor peste 2.400 pacienţi internaţi au dezvoltat cel puţin o infecţie nosocomială, astfel încât prevalenţa a fost de aproximativ 3 la sută. La noi, numărul mediu de infecţii nosocomiale pe pacient a fost de 1,13, mai redus comparativ cu media europeană, fie din cauza subraportării infecţiilor nosocomiale, fie datorită caracterului mai puţin invaziv al medicinei din România. Rapoartele medicale arată că peste 40 la sută din totalul cazurilor au provenit din secţiile de Terapie Intensivă, alte 40 la sută din secţiile chirurgicale şi 11% din secţii medicale.

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *