Iarnă de poveste în Ținutul Pădurenilor

A nins abundent la sfârşit de săptămână pe crestele din Ţinutul Pădurenilor, unde se află unele dintre cele mai pitoreşti aşezări din România. În munţii Hunedoarei, temperaturile au scăzut, sâmbătă seară, la minus 5 grade, iar zăpada viscolită a îngreunat călătoriile.

La capătul drumurilor spre Vadu Dobrii, Poiana Răchiţelii, Bătrâna sau Lunca Cernii, oaspeţii găsesc o atmosferă de poveste: uliţe albe brăzdate de urmele săniilor şi ale atv-urilor, case vechi din lemn cu acoperişuri care par să se îndoaie sub greutatea zăpezii, animate de norii de fum gri izvorâţi din coşuri şi păduri argintii care se întind peste dealuri, din jurul satelor, până în locurile cele mai îndepărtate.

Unul dintre locurile ale căror privelişti au prins strălucire odată cu primele zăpezi este Poiana Răchiţeli, un sat din comuna Cerbăl, aflat la circa 40 de kilometri de Hunedoara, în Munţii Poiana Ruscă. Mai puţin de 100 de oameni locuiesc în cătunul înconjurat de codrii seculari, aflat la 1.000 de metri altitudine, la izvoarele râului Zlaşti. Sunt obişnuiţi cu vitregia iernilor la munte şi povestesc că în trecut, zăpezile făceau ca aceste locuri să rămână izolate săptămâni în şir.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Gest oribil al unor copii: au ucis un câine aruncându-l de pe bloc         Patru mașini distruse pe un bulevard din Deva, de șoferul unui bolid. Tânărul de 19 ani s-a făcut apoi nevăzut         Prins la furat, deși trebuia să rămână în izolare         Tânără anchetată după ce a fugit de la locul accidentului         Accident rutier. Biciclist rănit grav         Tineri trimiși în carantină pentru că nu au respectat măsura izolării         Hoți prinși la Mina Paroșeni         Hunedorean prins cu țigări de contrabandă         556 de hunedoreni vindecați de Covid 19         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         CJ Hunedoara distribuie echipamente de protecție spitalelor suport Covid-19         Drumul Județean 687 Hunedoara – Călan. Cum s-a lucrat în ultimul an la șoseaua modernizată pe fonduri UE         O piesă deosebită din colecțiile Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie         Au început lucrările de anvelopare la Blocul 79, strada Bejan, din Deva         Drumul Cerbăl – Socet intră în șantier         Situația cazurilor COVID-19 la unitățile din subordinea CJ Hunedoara         DN 7 A a intrat în reparații         Povestea viaductelor „gemene” de pe vechea cale ferată Deva – Brad         Accident mortal în Petroșani, pe trecerea de pietoni         Doi hunedoreni trimiși în carantină după ce nu au respectat măsurile de autoizolare