Iarnă de poveste în Ținutul Pădurenilor

A nins abundent la sfârşit de săptămână pe crestele din Ţinutul Pădurenilor, unde se află unele dintre cele mai pitoreşti aşezări din România. În munţii Hunedoarei, temperaturile au scăzut, sâmbătă seară, la minus 5 grade, iar zăpada viscolită a îngreunat călătoriile.

La capătul drumurilor spre Vadu Dobrii, Poiana Răchiţelii, Bătrâna sau Lunca Cernii, oaspeţii găsesc o atmosferă de poveste: uliţe albe brăzdate de urmele săniilor şi ale atv-urilor, case vechi din lemn cu acoperişuri care par să se îndoaie sub greutatea zăpezii, animate de norii de fum gri izvorâţi din coşuri şi păduri argintii care se întind peste dealuri, din jurul satelor, până în locurile cele mai îndepărtate.

Unul dintre locurile ale căror privelişti au prins strălucire odată cu primele zăpezi este Poiana Răchiţeli, un sat din comuna Cerbăl, aflat la circa 40 de kilometri de Hunedoara, în Munţii Poiana Ruscă. Mai puţin de 100 de oameni locuiesc în cătunul înconjurat de codrii seculari, aflat la 1.000 de metri altitudine, la izvoarele râului Zlaşti. Sunt obişnuiţi cu vitregia iernilor la munte şi povestesc că în trecut, zăpezile făceau ca aceste locuri să rămână izolate săptămâni în şir.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Casă mistuită într-un incendiu         Centrul Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență împlinește 6 ani de la primul apel. Bilanțul instituției         Focar de pestă porcină africană. Mai mulți mistreți au fost găsiți morți         Greva muncitorilor de la SEWS R Deva a încetat. Oamenii au obținut o victorie uriașă         Medicii și conducerea spitalului din Deva se contrazic pe meniul bolnavilor: „Este o situație extrem de gravă”         Șofer inconștient, manevră criminală pe DN 7. Scena șocantă înregistrată de o cameră de bord         BIROCRAŢIA, ETERNA BOALĂ A SPITALELOR. Prefectul judeţului Hunedoara intervine în criza tomografului de la Deva         DESCOPERIRE. În “patria” Dinozaurilor Pitici. Ciorile erau exagerat de mari         Angajații SEWS-R Deva au intrat în grevă, fabrica e în fierbere. Conducerea companiei încearcă să oprească protestul         Arestări în cazul prostituatei de lux din Deva snopită în bătaie după ce a refuzat un italian         Tânără prostituată snopită în bătaie într-un apartament din Deva, la comanda unui italian         Ce suprafață de pădure va fi regenerată în 2020, în Hunedoara         Activitatea Poliției Locale în ultimul trimestru din 2019         Eminescu cel veșnic         Fraude pentru obținerea de fonduri UE prin APIA Hunedoara         ANI a găsit-o în incompatibilitate pe Delia Bada, fosta șefă a spitalului din Deva         PIAȚA MUNCII. Rata șomajului din județ a crescut         ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Şase ani de funcţionare a CJMSU Hunedoara fără nicio secundă e întrerupere         Castelul Corvinilor a adus venituri de 1,6 milioane de euro         Situația regretabilă remarcată de un istoric, despre salariile polițiștilor locali: „Mi-au trebuit 40 de ani de cercetări şi publicaţii ştiinţifice ca să le ating pragul salarial”