Hunedoara pozitivă. Decontaminarea siturilor industriale Călan și Hunedoara – un succes de nivel european

În noianul de știri care încearcă să dea județului Hunedoara o imagine de tărâm al pustiirii economice, devine necesară promovarea lucrurilor bune care s-au întâmplat și se întâmplă aici, a rezultatelor pozitive care, vom vedea, se văd chiar și din capitala europeană Bruxelles. O veste pozitivă este aceea că, la nivel european, investițiile cu fonduri europene în decontaminarea siturilor industriale Hunedoara și Călan, susținute de Consiliul Județean Hunedoara, sunt printre cele mai importante realizări ale României în domeniul mediului. Acest lucru a fost făcut public în cadrul unei conferințe care a avut loc la București.

Miercuri, 7 iunie 2017, la Palatul Bragadiru, din București, a avut loc conferința „România – 10 ani în mediul european”, organizată sub patronajul Ministerului Mediului. La eveniment au participat, alături de actualul ministru al Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu, foști miniștri ai Mediului, șefi ai agențiilor de mediu din țară și mulți alți invitați.

Conferința organizată la București și-a propus să analizeze situația legată de mediului înconjurător, patrimoniul forestier, calitatea aerului, conservarea naturii și a biodiversității, resursele de apă, resursa solului și a subsolului, dar și zona de cercetare și educație.

Cu această ocazie a fost semnată „Declarația privind protecția mediului în România ”, pe lista miniștrilor care au semnat documentul fiind: Grațiela Leocadia Gavrilescu, Pop Valeriu Eugen, Aurel Constantin Ilie (reprezentat de Ioan Jelev), Romică Tomescu, Petre Lificiu, Sulfina Barbu, Attila Korodi, Laszlo Borbely, Lucia Varga, Nicolae Nemirschi și Cristina Pașca Palmer.

Documentul, o premieră în România, cuprinde 21 de puncte esențiale care vin să susțină dezvoltarea sustenabilă a țării și protecția mediului înconjurător.

“Suntem într-un an important și avem multe decizii pe care trebuie să ni le asumăm în perioada următoare. Mediul înseamnă pentru noi toți sănătate, un aer curat și o dezvoltare economică puternică. Sunt lucruri bune care s-au făcut până acum în România, iar în 2014 când am preluat primul mandat de ministru al Mediului am făcut un pact cu mine: înainte de toate sunt cetățean al acestei țări și îmi doresc un mediu curat pentru copiii, bunicii și nepoții acestei țări. Am predat mandatul cu 19 proceduri de infringement casate și am lăsat 10 de rezolvat pe care le-am găsit și astăzi. Dintre acestea, două sunt deja la Curtea Europeană de Justiție. Avem o problemă cu bătălia deșeurilor. Vă rog pe toți cei de față ca, în perioada următoare, să încercăm să ne implicăm pentru a explica fiecărui cetățean ce înseamnă colectarea selectivă, reciclarea. Trebuie să avem bătălia noastră cu noi înșine. România se poate lăuda cu un procent foarte mare de arii naturale protejate, aproximativ 25%. Trebuie, însă, să vedem cum dezvoltăm aceste zone superbe pentru a fi admirate și de către turiști. De aproape două luni de când am preluat mandatul de ministru al Mediului, Agenția Națională pentru Arii Protejate a început să funcționeze. Ar trebui să lucrăm și la absorbția fondurilor europene. Nu trebuie să fim ultimii în acest domeniu și ar trebui să fie ambiția noastră să folosim banii europeni”, a declarat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Hunedoara, văzută bine la Bruxelles

Într-o intervenție în cadrul conferinței de la București, comisarul european pentru Mediu, Karmenu Vella, a prezentat o serie de realizări ale României în domeniul mediului, între exemplele de rezultate pozitive fiind punctat județul Hunedoara, cu investițiile majore făcute în decontaminarea siturilor industriale din Hunedoara și Călan, proiecte pe fonduri europene realizate de Consiliul Județean Hunedoara.

Directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaș, participant la conferința de la București, a declarat, în exclusivitate pentru Ziarul Hunedoreanului: „Este o surpriză plăcută să descoperi că județul Hunedoara figurează, prin acțiuni îndreptate către protecția mediului, între exemplele pozitive pe care le dau oficiali europeni și asta pur și simplu pentru că e vorba de realizări importante, nu ca rezultat al unei acțiuni de lobby dedicat. Și, într-adevăr, investițiile mari, realizate din fonduri europene, care au dus la decontaminarea vechilor situri industriale de pe platformele Hunedoara și Călan merită evidențiate. Până la urmă, aceste evidențieri pozitive și la nivel european ale județului Hunedoara arată că activitățile noastre în scopul protejării mediului și îmbunătățirii calității vieții hunedorenilor sunt pe un drum bun, european, care va continua”.

Asupra acestui eveniment important vom reveni în edițiile viitoare.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara         Hoții au făcut praf o biserică din Vulcan. Alte două lăcașuri au fost călcate de spărgători         Accident în Deva. Un taximetrist băut a făcut ravagii pe bulevard         Tribunalul Hunedoara și-a prezentat bilanțul pe anul 2019         ALDE va avea liste și candidații proprii la alegerile locale         Evaluarea Sarmizegetusei Regia. Suma uriașă la care a fost estimată cetatea dacică         Zeci de oameni au primit ajutor la Adăpostul de noapte din Deva         Bugetul municipiului Deva pe anul 2020 în dezbatere publică         Șoseaua din Pasul Vulcan interzisă mașinilor pe timpul iernii         „HOŢULUI DE HOŢIE ÎI E FRICĂ” Criza alimentelor de la Spitalul Judeţean şi apelul (ipocrit) la responsabilitate         Casă mistuită într-un incendiu         Centrul Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență împlinește 6 ani de la primul apel. Bilanțul instituției         Focar de pestă porcină africană. Mai mulți mistreți au fost găsiți morți         Greva muncitorilor de la SEWS R Deva a încetat. Oamenii au obținut o victorie uriașă         Medicii și conducerea spitalului din Deva se contrazic pe meniul bolnavilor: „Este o situație extrem de gravă”         Șofer inconștient, manevră criminală pe DN 7. Scena șocantă înregistrată de o cameră de bord