Hunedoara în 2015. Anul proiectelor UE

castelul corvinilor festival (29)Consiliul Judeţean Hunedoara are termen finalul anului 2015 pentru închiderea gropilor de gunoi din judeţul Hunedoara şi înfiinţarea deponeului ecologic de la Bârcea Mare. Investiţia se ridică la aproape 100 de milioane de lei, iar cea mai mare parte a finanţării este acoperită de Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu. Lucrările de construcţie a staţiilor de sortare a deşeurilor au început în toamna anului 2014, iar cele de închidere şi ecologizare a fostelor gropi de gunoi sunt în stadiu avansat.

O altă promisiune a Consiliului Judeţean Hunedoara este modernizarea drumului de acces spre Sarmizegetusa Regia. Instituţia a obţinut finanţare pentru proiectul şoselei spre cetăţile dacice, estimat la peste 40 de milioane de lei, iar până la finalul lunii decembrie acesta trebuie finalizat. Finalul anului 2015 va aduce drumuri modernizate în judeţul Hunedoara. Cele mai importante proiecte, aflate în derulare, sunt reabilitarea DN 66 (Defileul Jiului) şi modernizarea DN 76 Deva – Brad – Oradea. Tronsoanele 3 şi 4 ale autostrăzii Deva – Lugoj, care traversează judeţul Hunedoara, nu vor fi finalizate în 2015, ele având termen primăvara anului viitor.

Hunedoara mizează pe castel şi pe parcul de afaceri

Ecologizarea terenurilor din zona fostului combinat siderurgic este cel mai important proiect derulat în municipiul Hunedoara în prezent. Până la finalul anului, firmele contractate de Primăria Hunedoara trebuie să finalizeze ecologizarea celor 20 de hectare ocupate de rămăşiţele uzinelor hunedorene. În zonă va fi înfiinţat un parc de afaceri, care va beneficia de o clădire de birouri cu trei etaje, iar terenurile ecologizate vor fi parcelate şi cedate investitorilor. Valoarea proiectului depăşeşte zece milioane de euro, din care o treime reprezintă finanţarea UE, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013.

Primăria Hunedoara a obţinut fonduri şi pentru modernizarea tronsonului de şosea Hunedoara – Sântuhalm, la ieşirea din municipiu, iar lucrările vor începe în această primăvară. Proiectul în valoare de 10,6 milioane de lei este finanţat aproape în totalitate de UE, prin POR 2007 – 2013.

Până la finalul acestui an va fi construit şi ştrandul de două milioane de euro, în municipiul Hunedoara, potrivit reprezentanţilor primăriei. Cheltuielile necesare investiţiei sunt acoperite de la bugetul local.

În Hunedoara, în luna mai 2015 Castelul Corvinilor va fi gazda primului târg internaţional al castelelor. Numărul vizitatorilor monumentului istoric va creşte, potrivit estimărilor autorităţilor locale, în administrarea căruia se află castelul.

Deva pregăteşte redeschiderea totală a cetăţii

Principalul proiect derulat în Deva este reabilitarea cetăţii. Lucrările la cele două incinte exterioare ale monumentului istoric sunt aproape de final, iar proiectul în valoare de nouă milioane de euro a fost finanţat în cea mai mare parte de Uniunea Europeană şi Guvernul României. Ulterior, şi incinta I a Cetăţii Devei, va fi inclusă într-un proiect de reabilitare, a informat primarul Devei, Petru Mărginean.

Administraţia locală din Deva nu a mai realizat proiectul pasajului subteran din centrul civic al municipiului, însă fondurile necesare investiţiei vor fi redistribuite. În locul proiectului de circa şapte milioane de euro, finanţat de Uniunea Europeană prin programul Operaţional regional 2007 – 2013, primăria a solicitat finanţare pentru alte şase proiecte, care trebuie finalizate până în decembrie 2015. Este vorba de : reamaneajarea Pieţei Arras, construirea unei piste de biciclişti pe Calea Zarandului, amenajarea parcului din zona autogării Devei, reabilitarea bulevardelor Decebal şi Iuliu Maniu şi a Pieţei Dacia.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Zeci de oameni au primit ajutor la Adăpostul de noapte din Deva         Bugetul municipiului Deva pe anul 2020 în dezbatere publică         Șoseaua din Pasul Vulcan interzisă mașinilor pe timpul iernii         „HOŢULUI DE HOŢIE ÎI E FRICĂ” Criza alimentelor de la Spitalul Judeţean şi apelul (ipocrit) la responsabilitate         Casă mistuită într-un incendiu         Centrul Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență împlinește 6 ani de la primul apel. Bilanțul instituției         Focar de pestă porcină africană. Mai mulți mistreți au fost găsiți morți         Greva muncitorilor de la SEWS R Deva a încetat. Oamenii au obținut o victorie uriașă         Medicii și conducerea spitalului din Deva se contrazic pe meniul bolnavilor: „Este o situație extrem de gravă”         Șofer inconștient, manevră criminală pe DN 7. Scena șocantă înregistrată de o cameră de bord         BIROCRAŢIA, ETERNA BOALĂ A SPITALELOR. Prefectul judeţului Hunedoara intervine în criza tomografului de la Deva         DESCOPERIRE. În “patria” Dinozaurilor Pitici. Ciorile erau exagerat de mari         Angajații SEWS-R Deva au intrat în grevă, fabrica e în fierbere. Conducerea companiei încearcă să oprească protestul         Arestări în cazul prostituatei de lux din Deva snopită în bătaie după ce a refuzat un italian         Tânără prostituată snopită în bătaie într-un apartament din Deva, la comanda unui italian         Ce suprafață de pădure va fi regenerată în 2020, în Hunedoara         Activitatea Poliției Locale în ultimul trimestru din 2019         Eminescu cel veșnic         Fraude pentru obținerea de fonduri UE prin APIA Hunedoara         ANI a găsit-o în incompatibilitate pe Delia Bada, fosta șefă a spitalului din Deva