Hunedoara în 2015. Anul proiectelor UE

castelul corvinilor festival (29)Consiliul Judeţean Hunedoara are termen finalul anului 2015 pentru închiderea gropilor de gunoi din judeţul Hunedoara şi înfiinţarea deponeului ecologic de la Bârcea Mare. Investiţia se ridică la aproape 100 de milioane de lei, iar cea mai mare parte a finanţării este acoperită de Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu. Lucrările de construcţie a staţiilor de sortare a deşeurilor au început în toamna anului 2014, iar cele de închidere şi ecologizare a fostelor gropi de gunoi sunt în stadiu avansat.

O altă promisiune a Consiliului Judeţean Hunedoara este modernizarea drumului de acces spre Sarmizegetusa Regia. Instituţia a obţinut finanţare pentru proiectul şoselei spre cetăţile dacice, estimat la peste 40 de milioane de lei, iar până la finalul lunii decembrie acesta trebuie finalizat. Finalul anului 2015 va aduce drumuri modernizate în judeţul Hunedoara. Cele mai importante proiecte, aflate în derulare, sunt reabilitarea DN 66 (Defileul Jiului) şi modernizarea DN 76 Deva – Brad – Oradea. Tronsoanele 3 şi 4 ale autostrăzii Deva – Lugoj, care traversează judeţul Hunedoara, nu vor fi finalizate în 2015, ele având termen primăvara anului viitor.

Hunedoara mizează pe castel şi pe parcul de afaceri

Ecologizarea terenurilor din zona fostului combinat siderurgic este cel mai important proiect derulat în municipiul Hunedoara în prezent. Până la finalul anului, firmele contractate de Primăria Hunedoara trebuie să finalizeze ecologizarea celor 20 de hectare ocupate de rămăşiţele uzinelor hunedorene. În zonă va fi înfiinţat un parc de afaceri, care va beneficia de o clădire de birouri cu trei etaje, iar terenurile ecologizate vor fi parcelate şi cedate investitorilor. Valoarea proiectului depăşeşte zece milioane de euro, din care o treime reprezintă finanţarea UE, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013.

Primăria Hunedoara a obţinut fonduri şi pentru modernizarea tronsonului de şosea Hunedoara – Sântuhalm, la ieşirea din municipiu, iar lucrările vor începe în această primăvară. Proiectul în valoare de 10,6 milioane de lei este finanţat aproape în totalitate de UE, prin POR 2007 – 2013.

Până la finalul acestui an va fi construit şi ştrandul de două milioane de euro, în municipiul Hunedoara, potrivit reprezentanţilor primăriei. Cheltuielile necesare investiţiei sunt acoperite de la bugetul local.

În Hunedoara, în luna mai 2015 Castelul Corvinilor va fi gazda primului târg internaţional al castelelor. Numărul vizitatorilor monumentului istoric va creşte, potrivit estimărilor autorităţilor locale, în administrarea căruia se află castelul.

Deva pregăteşte redeschiderea totală a cetăţii

Principalul proiect derulat în Deva este reabilitarea cetăţii. Lucrările la cele două incinte exterioare ale monumentului istoric sunt aproape de final, iar proiectul în valoare de nouă milioane de euro a fost finanţat în cea mai mare parte de Uniunea Europeană şi Guvernul României. Ulterior, şi incinta I a Cetăţii Devei, va fi inclusă într-un proiect de reabilitare, a informat primarul Devei, Petru Mărginean.

Administraţia locală din Deva nu a mai realizat proiectul pasajului subteran din centrul civic al municipiului, însă fondurile necesare investiţiei vor fi redistribuite. În locul proiectului de circa şapte milioane de euro, finanţat de Uniunea Europeană prin programul Operaţional regional 2007 – 2013, primăria a solicitat finanţare pentru alte şase proiecte, care trebuie finalizate până în decembrie 2015. Este vorba de : reamaneajarea Pieţei Arras, construirea unei piste de biciclişti pe Calea Zarandului, amenajarea parcului din zona autogării Devei, reabilitarea bulevardelor Decebal şi Iuliu Maniu şi a Pieţei Dacia.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului