11.3 C
Deva
vineri, martie 29, 2024

Hoții icoanelor în valoare de 300.000 de euro au fost iertați

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat sentința în dosarul traficanților de icoane, furate din cinci biserici pe raza judeţelor Hunedoara, Vâlcea şi Mureş. Cei cinci inculpați au fost achitați ca urmare a acordurilor de mediere încheiate cu parohiile, însă vor trebui să plătească pentru icoanele rămase nerecuperate, din cele peste 100 de obiecte de patrimoniu.

Curtea de Apel Alba Iulia a finalizat procesul traficanţilor a peste 100 de icoane vechi, de patrimoniu, furate în 2011 din cinci bisericile aflate Hunedoara, Mureş şi Vâlcea. Ancheta arată cât de preţioase erau obiectele de patrimoniu din bisericile vechi şi cât de uşor le-a fost hoţilor să pună mâna pe ele. Potrivit anchetatorilor, valoarea totală a obiectelor furate din biserici ajungea la 300.000 de euro.

Între timp, marea parte a icoanelor au fost recuperate de poliţişti de la inculpaţi, iar recent, reprezentanţii bisericilor au fost de acord să încheie acorduri de mediere cu hoţii Mihai Vidrighin şi Dumitru Giurcoiu, precum şi cu complicii lor Danciu Căldărar, fiul său Dăncică şi Traian Căldărar. Ca urmare a înţelegerilor, inculpaţii au fost salvaţi de la ani grei de închisoare, Curtea de Apel Alba Iulia hotărând achitarea lor.

În vara anului trecut, magistraţii Judecătoriei Deva i-au condamnat pe Dumitru Vidrighin şi Dumitru Giurcoiu la pedepse a câte opt ani şi patru luni închisoare, pentru mai multe infracţiuni de furt calificat, pe Traian Căldărar şi pe Danciu Căldărar la câte şase ani şi opt luni de închisoare, pentru complicitate la furt calificat, iar Danciu Căldărar Jr. a primit o pedeapsă de cinci ani închisoare, pentru complicitate la furt calificat. Sentinţa a fost contestată, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia, unde a fost soluţionat. Judecătoria Deva urmează să soluţioneze latura civilă a dosarului, în care se stabileşte valoarea bunurilor nerecuperate, care, cel mai probabil, vor trebui răscumpărate de la autorii infracţiunilor.

Potrivit anchetatorilor, Mihai Vidrighin, Dumitru Giurcoiu, Ioan Soare, Danciu Căldărar, fiul său Dăncică şi Traian Căldărar au fost acuzaţi de cel mai mare jaf produs în bisericile vechi din satele Hărţăgani, Caraci, Almaşu Mic de Munte, Urisiu de Sus, Urisiu de Jos, Pănet, Sănculeşti şi Chituci. Gruparea specializată în jefuirea bisericilor vechi a fost destructurată în perioada 2011 – 2012, în urma acţiunilor Poliţiei şi Parchetului. Anchetatorii au stabilit că inculpaţii au participat la furtul a 112 icoane şi alte obiecte bisericeşti, dintre care peste 80 au fost recuperate şi returnate bisericilor. Cei care furau icoanele nu erau însă experţi în artă bisericească, ci doar executau ordinele unor persoane care se ocupau cu traficul de obiecte de patrimoniu. Percheziţiile în urma cărora a fost recuperat o parte din prejudiciu au avut loc la domiciliile hoţilor, din judeţul Sibiu, şi la locuinţele unor colecţionari de obiecte de artă, din Bucureşti.

Obiecte de mare preț
Potrivit anchetatorilor, s-a reţinut în sarcina inculpaţilor Traian Căldărar, Danciu Căldărar senior şi Danciu Căldărar jr. zis că au primit în mod repetat icoanele sustrase din biserici monument istoric de către autori rămaşi neidentificaţi, respectiv:

16 icoane pictate pe sticlă, recuperate 13 vechi, în valoare de 30.000 de euro, sustrase prin forţarea şi escaladarea ferestrei din interiorul Bisericii din lemn, monument istoric „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril din localitatea Almaşu Mic de Munte

8 icoane pictate pe lemn şi sticlă, recuperate 6 vechi, în valoare de 25.000-30.000 de euro, sustrase în perioada cuprinsă între 05-29.09.2011 prin forţarea şi escaladarea ferestrei din interiorul Bisericii din lemn, monument istoric „Sfântul Nicolae” din localitatea Caraci, judeţul Hunedoara.

10 icoane pictate pe lemn şi sticlă, recuperate 4, vechi, în valoare de 25.000 de euro, sustrase prin forţarea şi escaladarea ferestrei din interiorul Bisericii din lemn, monument istoric „Buna vestire” din localitatea Hărţăgani.

20 de icoane pictate pe lemn şi sticlă, vechi, sustrase în perioada prin forţarea şi escaladarea ferestrei din interiorul Bisericii din lemn, monument istoric „Sfinţii Arhangheli” din localitatea Urisiul de Jos.

15 icoane pictate pe lemn şi sticlă, vechi, sustrase în perioada prin forţarea şi escaladarea ferestrei din interiorul Bisericii din lemn, monument istoric „Sfânta Treime” din localitatea Urisiul de Sus, cele 34 de icoane fiind în valoare totală de 616.000 de lei, recuperate în total de la cele 2 biserici 2 icoane;

25 icoane pe lemn, recuperate 17, vechi, în valoare de 200.000 de lei, sustrase în noaptea prin forţarea şi escaladarea ferestrei din interiorul Bisericii „Sfântul Nicolae, din cătunul Chituci
20 icoane pe lemn, recuperate integral, vechi, în valoare de 160.000 de lei, sustrase prin forţarea ușii Bisericii „Cuvioasa Paraschiva” din cătunul Sânculeşti, judeţul Vâlcea.

2 icoane pe sticlă, recuperate, vechi, în valoare de 8.000 de lei, sustrase din interiorul bisericii de lemn, monument istoric „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din localitatea Pănet, judeţul Mureş.

S-a reţinut în sarcina inculpaţilor Dumitru Vidrighin şi Dumitru Giurcoiu că în perioada august – septembrie 2011 au sustras 112 icoane prin spargerile comise în opt lăcaşuri de cult (biserici vechi de lemn), situate pe raza judeţelor Hunedoara, Mureş şi Vâlcea, în timpul nopţii, prejudiciul cauzat părţilor vătămate fiind de 1.366.000 lei.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/