Groapa uriașă de gunoi de pe ruinele combinatului aduce amenzi drastice societății Eco SId

Controalele care au urmat incendiului de vegetație din toamna anului 2019, de pe fosta platformă industrială a Hunedoarei, au dus la amendarea societății Eco Sid cu 30.000 de lei. Sancțiunea dată de Garda de Mediu Hunedoara a fost contestată în instanță, iar la Judecătoria Hunedoara plângerea reprezentanților Eco Sid a fost respinsă. Societatea din subordinea municipalității a contestat soluția, iar procesul va fi reluat la Tribunalul Hunedoara, care va da o sentință definitivă.

În septembrie 2019, mai multe incendii de vegetaţie uscată izbucnite pe vechea platformă industrială din Hunedoara au dus la poluarea municipiului şi au făcut ca aerul să fie greu respirabil în mai multe cartiere. Flăcările au cuprins suprafeţe mari ocupate de ruinele industriale şi au ars nu doar vegetaţia uscată dar şi cantităţi mari de gunoaie, în timp ce norii de fum puteau fi văzuţi de la mare distanţă. Zona unde s-au produs incendiile se află în adminstrarea Eco Sid, societatea înfiinţată de municipalitate pentru a prelua terenurile pe care au funcţionat mai multe secţii din combinatul siderurgic. În următoarele săptămâni, inspectorii Gărzii de Mediu Hunedoara au efectuat mai multe controale pe fosta platformă industrială și au amendat Eco Sid cu 30.000 de lei.

În instanță, Eco Sid a solicitat anularea amenzii. „Societatea petentă a arătat că prin procesul verbal contestat a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 30.000 lei, reținându-se în sarcina sa că, în calitate de deținător al terenului situat pe amplasamentul fostei platforme siderurgice Hunedoara – în suprafață de 108,286 ha nu a luat măsuri de salubrizare a trei amplasamente pe o suprafață de circa 200 mp, cu un volum estimat de circa 40 mc deșeuri municipale amestecate (plastic, hârtie, carton, textile, anvelope uzate, etc.). Față de aceste prevederi legale petenta a menționat că terenul despre care se face vorbire în cuprinsul procesului verbal contestat se află pe amplasamentul fostei platforme siderurgice Hunedoara. În continuare a relatat petenta că, contrar celor reținute în procesul verbal, intimatul a supraestimat atât suprafața de 200 mp cât și cantitatea de 40 mc, susținând că aceste deșeuri au fost aruncate de-a lungul timpului de către persoane necunoscute iar o parte provin din demolările clădirilor care s-au efectuat în anii 2010-2013”, se arată în dosar.

Reprezentanții Gărzii de Mediu Hunedoara au arătat că prin controalele efectuate în perioada 22.09.2019 – 07.10.2019 pe amplasamentul deținut de Eco Sid în zona fostei platforme a Combinatului Siderurgic Hunedoara, controale efectuate în urma izbucnirii unui incendiu care a afectat vegetația uscată de pe acest teren cât și vegetația și deșeurile abandonate și de pe terenul aparținând Arcellor Mittal Hunedoara s-au identificat cantități impresionante de deșeuri abandonate. „Obligația de a salubriza și implicit de a menține starea de salubrizare a terenului, revenea societății petente Eco Sid SRL, iar pentru că aceasta nu a respectat această obligație a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 30.000 lei. Pentru aceeași faptă a fost sancționată și societatea Arcellor Mittal Hunedoara. Societatea petentă nu și-a păzit proprietatea manifestând un dezinteres față de persoanele care au pătruns în perimetrul ce-i aparține și care abandonează deșeuri în perimetrul respectiv, zona nefiind nici îngrădită nici păzită. Petenta s-a complăcut mai mulți ani de zile și nu a luat nicio măsură în vederea salubrizării terenurilor neocupate productiv sau funcțional care ulterior în timp, s-au transformat într-o groapă de gunoi a orașului”, se arată în întâmpinarea formulată de Garda de Mediu Hunedoara.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!