Greu de convins să facă bine! Primarul Orăștiei acceptă, în silă, refacerea Casei de Cultură

Cel mai paradoxal primar din județul Hunedoara, Ovidiu Bălan, de la Orăștie, joacă de multă vreme rolul de „Gică-contra” în defavoarea cetățenilor municipiului. A fost singurul care a refuzat să se facă alimentare cu apă și canalizare pe un mare proiect județean din fonduri europene și, de ceva vreme, preferă să lase Casa de Cultură în stadiul de ruină, decât să lase Consiliul Județean să o refacă din banii județului

primarul de dupa stalpi al orastiei

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Moloț, însoțit de arhitect și șefi de servicii, s-a întâlnit ieri cu primarul și consilierii locali orăștieni, într-o ultimă încercare de a-i convinge pe aceștia să pregătească documentaţia necesară pentru refacerea Casei de Cultură din Orăștie, un edificiu ruinat, lăsat de izbeliște de foarte mulți ani.

 

Memoria scurtă

Pentru a se înțelege bine lucrurile, trebuie să notăm faptul că administraţia judeţeană a propus și aprobat chiar preluarea temporară a Casei de Cultură din Orăștie, pentru a avea cadrul legal necesar pentru demararea lucrărilor de refacere și modernizare a acesteia. Și Consiliul Local din Orăștie este de acord. Numai cu primarul, e ceva mai greu.

În campania electorală pentru prezidențiale, primarul Orăștiei, Ovidiu Bălan, a acuzat conducerea CJ că nu face nimic pentru Orăștie, că nu vrea să facă investiții pentru reabilitarea Casei de Cultură din municipiu, în condițiile în care consilierii județeni deja aprobaseră trecerea edificiului în administrare județeană, tocmai pentru a putea face investiții. Numai că Ovidiu Bălan pare să aibă memorie scurtată de interese politice obscure.

 

Îndoiala care doare

Președintele CJ Hunedoara, Mircea Moloț, aşezat la masa consilierilor, nu a găsit culoar de dialog cu edilul Orăştiei, acesta aşezându-se ostil pe după nişte stâlpi  (vezi foto). Moloţ a încercat să țină discuția în termenii simpli ai unei decizii ce trebuie luată. „Am venit acum, să avem timp să facem studiul de fezabilitate (pentru lucrările necesare la Casa de Cultură din Orăștie, n.r.). Mai sunt câteva luni și e necesară puţină viteză ca să putem introduce investiţia în bugetul Consiliului Județean. Vom analiza posibilitățile de finanțare și e posibil ca lucrările să se întindă pe o perioadă de doi-trei ani de zile, pentru că este o investiție amplă și chiar vrem să facem un lucru de rezonanță, să rămână o emblemă pentru acest loc important al județului”, a spus Moloț.

 

Primarul nu a făcut nimic

Ideea este că municipalitatea din Orăștie trebuia, de mai multă vreme, să aibă pregătit un studiu de fezabilitate sau măcar o analiză în detaliu referitoare la ce se dorește a se face cu edificiul vizat. Numai că, pentru primarul din Orăștie, lucrurile sunt extrem de complicate și delirant amestecate cu un soi de ranchiună politică.

„Recunosc că eu m-am cam îndoit și nici acum nu sunt eu foarte convins că acest proiect se va duce la bun sfârșit. Sper să nu fie doar un demers politic. Nu mai suntem în nicio campanie electorală. Avem timp, până la următoarea campanie electorală să demonstrăm oamenilor că ceea ce propunem facem. Eu cred că dumneavostră (referire la Mircea Moloț, n.r.) sunteți un om de cuvânt și veți realiza ceea ce v-ați propus la Orăștie.”, a comentat Ovidiu Bălan.

 

Administraţie de tip „Doamne fereşte, că bine-ar fi!”

Deşi i-ar plăcea să aibă o casă de cultură reabilitată, primarul Bălan se tot codeşte şi găseşte mereu scuze pentru lipsa sa de acţiune. Întrebat de ce nu există deja un studiu de fezabilitate la zi privind reabilitarea Casei de Cultură din Orăştie, primarul Bălan a dat un răspuns cel puțin hilar. „Nu s-a făcut un studiu de fezabilitate pentru că, din păcate, Primăria municipiului Orăștie nu-și permite realizarea acelei investiții. Orice studiu de fezabilitate care se face are o perioadă în care trebuie pus în practică. Nu era finanțare pentru această lucrare care, cred eu, la această oră, costă undeva la un milion de euro. Noi ne-am gândit ca acest proiect să-l punem pe un program de finanțare europeană. Normativele pentru a realiza această investiție nu sunt stabilite încă. Dacă se vor finanța pe noua sesiune de finanțări europene anumite proiecte, noi trebuie să știm ce tipuri de lucrări sunt prinse în acele finanțări europene, astfel încât studiul de fezabilitate să includă toate aceste lucrări.”, a declarat Ovidiu Bălan.

Păi, cum vine asta? Hotărăște Consiliul Local transferul către CJ, instituția județeană dă hotărâre, se obligă să facă investiția, iar primarul povestește despre fonduri iluzorii pe care nu le poate obține și despre un proiect ale cărui detalii nu există.

 

Cu câr, cu mâr…

Până la urmă, cu chiu cu vai, primarul care consideră că cea mai importantă este părerea sa personală, a admis că va face cumva pentru a trimite autorităților județene un punct de vedere detaliat, legat de viitoarele investiții pe care CJ Hunedoara dorește să le facă în beneficiul municipiului Orăștie.

„Ce ține de aparatul primăriei o să punem la dispoziția arhitecților. Nu știu dacă consilierii vor veni cu soluții, eu o să-i întrunesc în această săptămână, iar dacă există soluții o să le transmit către echipa de proiectare, care va realiza până la urmă studiul de fezabilitate”, a mai spus primarul Orăștiei.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + șase =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Doi pacienți morți în Hunedoara aveau și Covid – 19. Erau vârstnici, cu boli grave         Trei cazuri de coronavirus în municipiul Hunedoara. Un medic a fost diagnosticat pozitiv         Mesajul tranșant al unui medic ginecolog din Brad despre criza coronavirus         TEATRU: „Întâlnire la voi acasă”         BANII NOŞTRI. Deprecierea leului a luat o pauză         ANUNŢ! Auchan anunță case dedicate pentru ONG-uri și vârstnici         România a ajuns la 1.760 de cazuri de coronavirus         Coronavirus: doi pacienți decedați la Spitalul județean din Deva aveau și Covid 19         Un pacient mort la Oncologia din Deva a fost diagnosticat şi cu coronavirus         Încă doi medici de la Spitalul Județean de Urgență din Deva au coronavirus         Șase hunedoreni au fost prinși la vânătoare de mistreți         Tânără găsită moartă, cu gâtul tăiat, pe o stradă din Petroșani         CJ Hunedoara va direcționa peste două milioane de lei Spitalului Județean și DGASPC Hunedoara         Carmen Hărău: „Să nu facem lupta mai grea!”         Devenii donează pentru persoanele vulnerabile!         Ce spun medicii oncologi din Deva diagnosticați cu coronavirus         Aproape 1.300 de cazuri de coronavirus confirmate în România         Bărbat tâlhărit pe o stradă din Hunedoara         International Caviar Corporation SA – CONVOCARE AGOA         A murit Gheorghe Bercea, pedagog și muzician din Deva