4.6 C
Deva
vineri, aprilie 26, 2024

Grădina Castelului Corvinilor, locul de poveste ocolit de turiști

Peste 350.000 de oameni au vizitat Castelul Corvinilor în 2018, însă puțini dintre ei au ajuns însă în grădina castelului, un loc bogat în vestigii istorice, care oferă și o altă perspectivă asupra așezării.

Cea mai simplă modalitate pentru ca turiștii să ajungă în grădina Castelului Corvinilor este, prin castel, ieșind pe o ușă aflată în vecinătatea Turnul vechi de poartă.Turnul a fost construit în vremea lui Ioan de Hunedoara şi a reprezentat vechea intrare în cetate. Accesul în turn se făcea pe un pod, care se înălţa din primul şanţ de apărare al cetăţii. Turnul rectangular avea la bază o intrare largă, carosabilă, alături de una pietonală. Vechea poartă de intrare în turn a fost blocată prin construirea, în vremea lui principelul Gabriel Bethlen, a Turnului Alb. Construcția a fost ridicată la est de vechiul turn de poartă. Este un turn masiv, semicircular, cu patru niveluri de apărare, sprijinite pe platforme de lemn, dublat de terasa de artilerie. Ușa de ieșire, pe care turiștii pot coborî în grădină trecând peste un pod din lemn sprijinit pe piloni de piatră, este mai mult închisă.

În grădina Castelului Corvinilor se poate ajunge și ocolind așearea medievală, pe străzile Castelului, Gabriel Bethlen și Toamnei. La capătul urcușului de 10 minute, turiștii găsesc o poartă metalică, legată cu lacăt, prin care se pot strecura în spatele edificiului. Cel mai scurt traseu este, însă, prin pârâul Zlaști pe o cărare care urcă pe lângă zidurile medievale. Grădina castelului nu a fost însă amenajată pentru vizitare, deși păstrează vestigii prețioase. Ultimele cercetări arheologice întreprinse în anii 2000 în grădina castelului de pe Dealul Sânpetru au scos la iveală urmele unei cetăţi dacice întinse şi a unei necropole în care se aflau rămăşiţele a zeci de adulţi şi copii, ale căror trupuri au fost transformate în cenuşă sau îngropate în pământ, alături de obiectele lor de preţ. În aceeaşi zonă au fost descoperite mormintele unor războinici daci. Într-unul dintre ele se afla o urnă cu cenuşă, îngropată alături de sica (pumnalul dacic) şi lancea defunctului. În Grădina Castelului Corvinilor au mai fost descoperite o serie de piese de armament, dar şi obiecte de podoabă asociate cu defuncţi înhumaţi şi incineraţi, obiecte din bronz, argint, sticlă şi chiar din aur.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/