Gorunul plantat de Arsenie Boca în curtea liceului din Brad s-a prăbușit

1627

Stejarul  plantat de Arsenie Boca în curtea Liceului „Avram Iancu” din Brad s-a prăbușit vineri, 10 decembrie. De câțiva ani, stejarul cu o vârstă de aproape un secol, se uscase. Autoritățile din Brad vor să îi dea lemnului o nouă întrebuințare, care să amintească de călugărul Arsenie Boca.

„Intenția conducerii liceului, a administrației publice locale în colaborare cu biserica și a unui grup de credincioși este de a se confecționa din lemnul recuperat cel puțin doua troite, care să fie amplasate una la Mănăstirea Prislop și una în curtea liceului, pe locul unde a fost gorunul”, spune Florin Cazacu, primarul municipiului Brad.

Gorunul în 2017

Arsenie Boca a purtat numele de Zian, înainte de a fi hirotonit. S-a născut în 1910, în satul Vaţa de Sus şi a urmat cursurile liceului din Brad, în acea vreme unul dintre cele mai bune din Transilvania. A fost şef de promoţie, potrivit relatărilor foştilor săi colegi. Preotul Petru Boldor, fost coleg al lui Zian la școala din Brad, a relatat împrejurările în care arborele a fost plantat în curtea liceului.

„Era în primăvara anului 1929, de 10 mai, după o serbare în piaţa oraşului, când promoţia de absolvenţi din acest an, în frunte cu dirigintele, profesorul Candin Ciocan, se deplasează în curtea liceului pentru a sădi un stejar, ca un simbol al biruinţei, intrat în tradiţia poporului român. Mă pregăteam să iau puietul, când dirigintele mă opreşte: «Nu Boldor, ci Boca Zian plantează pomul». M-am uitat cu ciudă la diriginte şi cu aceeaşi ciudă mi-am înfipt degetele în rădăcinile puietului. Zian ţinea şi scutura puietul să se taseze pământul, eu îl presam, apoi fiecare coleg stropeşte cu stropitoarea la rădăcină, după care l-am legat de tutore. Cu toţii atunci am hotărât ca stejarul plantat să poarte numele Gorunul lui Zian, şeful promoţiei de absolvenţi a liceului. El s-a dezvoltat frumos, ca un simbol al vigorii, al trăiniciei, al frumuseţii, al înălţimii idealului spiritual şi moral pe care educatorii noştri ni le-au insuflat, ca să facă din noi caractere tari, puternice, personalităţi proeminente în slujba patriei şi neamului”, relata preotul Boldor.

În ultimii ani, gorunul lui Arsenie Boca devenise atracţia principală a Liceului „Avram Iancu” din Brad. Adesea, la umbra stejarului, erau aprinse lumânări.

Foto: Florin Cazacu / Facebook

Comentarii FB

comentarii
One thought on “Gorunul plantat de Arsenie Boca în curtea liceului din Brad s-a prăbușit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.