11.3 C
Deva
vineri, martie 29, 2024

Gheorghe Deac: „Sportul hunedorean prin negura anilor 1921 – 2016”

O adevărată enciclopedie a sportului din Hunedoara a fost publicată de Gheorghe Deac, sub titlul „Sportul hunedorean prin negura anilor 1921 – 2016”. Volumul dedicat istoriei și personalităților din sportul hunedorean este rezultatul a jumătate de secol în care profesorul a strâns mărturii despre marile performanțe sportive ale hunedorenilor și despre protagoniștii acestora. Lansarea cărții a avut loc, joi, la Galeria de Artă din Hunedoara.

„Ideea scrierii acestei cărți s-a născut cu mulți ani în urmă. Motivul a fost generat de faptul că, în vara anului 1967, fiind în practică studențească la U.C.F.S. Hunedoara și dorind să cunosc când și cum a început activitatea sportivă pe meleagurile Hunedoarei, am fost dezamăgit de sărăcia materialelor și documentelor găsite. Ca urmare, am început să culeg informații, documente și fotografii, în perioada care a urmat. Un alt motiv a fost că, participând la discuții în grup despre sportul hunedorean, eram neplăcut surprins, uneori chiar intrigat, de faptul că interlocutorii, fie localnici, fie din afara orașului, se rezumau la a evidenția doar activitatea și rezultatele echipei de fotbal Corvinul, din perioada Mircea Lucescu. Cu toată stima și respectul pentru Mircea Lucescu și pentru fotbaliștii pregătiți de el, mă vedeam obligat să le reamintesc partenerilor de discuții că în Hunedoara de-a lungul timpului atletismul, alpinismul, luptele, boxul, popicele, șahul, tenisul de câmp, tenisul de masă, înotul, handbalul, kaiakul, orientarea sportiv-turistică, fotbalul la juniori au avut rezultate la fel de bune sau chiar mai bune, făcând cinste orașului prin prestațiile sportivilor și ale antrenorilor”, a precizat Gheorghe Deac.

Cartea fostului profesor de educație fizică și antrenor de fotbal și volei adună în cele aproape 500 de pagini ale sale informații despre istoria disciplinelor sportive în Hunedoara, un oraș care în deceniile trecute se mândrea cu performanțe impresionante. „Lucrarea de față nu se vrea a fi o istorie, ci o retrospectivă a activității sportive și un omagiu adus celor care de-a lungul anilor au depus eforturi, nu totdeauna în condiții optime, să facă Hunedoara cunoscută ca fiind un centru sportiv performant, nu doar Cetatea lui Ioan Corvin sau Cetatea Siderurgiei”, scrie Gheorghe Deac.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/