Gestul plin de curaj al lui Paul Apati, hunedoreanul care a sărit în ajutorul colegilor răniți în Afganistan

Caporalul Paul Apati (37 de ani) de ani, din Simeria, este sanitarul care a acordat primul ajutor echipajului implicat în incidentul de pe timpul patrulei din 21 octombrie, din Afganistan, când patru militari români au fost răniți în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat.

„În acele momente tensionate, Paul a demonstrat o putere de concentrare extraordinară și a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a acorda primul ajutor și a evalua cât mai corect starea răniților”, informează „Veteranii Armatei Române”, pagina de Facebook gestionată de Direcția informare și relații publice din Ministerul Apărării Naționale. Autorii amintecs că marți, Paul își sărbătorește ziua de naștere și că întreg Batalionul de Protecția Forței “Golden Lions” îi urează „La mulți ani!”.

„În calitate de sanitar trebuie să-ți asumi totul. Nu ai voie să greșești când viața camarazilor tăi este în mâinile tale. Incidentul din 21 octombrie a fost o încercare foarte grea, cu atât mai mult cu cât a fost pe timp de noapte și într-un mediu ostil, în care din salvator poți deveni, în scurt timp, victimă. Sunt fericit că starea de sănătate a celor patru colegi răniți este bună și știu că primesc cel mai bun tratament de specialitate la Centrul Medical Regional Landstuhl din Germania. Fiți puternici, camarazi! Suntem alături de voi!”, a fost mesajului militarului din Simeria.

Miercuri, 21 octombrie, patru militari din cadrul Batalionului 191 Protecția Forței „Golden Lions” au fost răniți în Afganistan, în timpul unei misiuni de patrulare în zona de responsabilitate, în urma unui atac cu dispozitiv exploziv improvizat. „Militarii români se deplasau cu un convoi de autovehicule MRAP (Mine Resistant Ambush Protected / autovehicule rezistente la mine și protejate împotriva ambuscadelor), în regiunea Kandahar. Dispozitivul exploziv s-a declanșat la trecerea ultimului autovehicul din coloană. În urma exploziei, au fost răniți sergentul Gabriel Czifrak și caporalul clasa a II-a Iosif Ioan Reman. În urma evaluărilor medicale complexe desfășurate la spitalul ROL-2 din Baza Aeriană Kandahar, s-a decis ca încă doi militari din echipajul mașinii de luptă afectate de explozia de miercuri, 21 octombrie, din Afganistan, respectiv sergentul Ionuț Marius Brumă și fruntașul Dorian Emil Floare, să fie transferați, împreună cu sergentul Adrian Ioan Czifrak și caporalul clasa a II-a Iosif Ioan Reman, către Spitalul Militar ROL-3 din Baza Aeriană Bagram, pentru investigații medicale suplimentare și continuarea tratamentelor de specialitate”, arăta un comunicat al Ministerului Apărării Naționale.

Viețile celor patru militari români din Batalionul 191 Protecția Forței „Golden Lions” sunt în afara oricărui pericol, informau reprezentanții MApN. Militarii români au fost dislocați în teatrul de operații din Afganistan în luna august, pentru o misiune de șase luni.

Foto: plutonier major Dan Vereş / Veteranii Armatei Române.

Comentarii FB

comentarii
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului