German condamnat într-un dosar al comorilor furate din cetățile dacice din Munții Orăștiei

Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Zeno Pop, un cetăţean german acuzat de deţinerea şi tranzacţionarea unor tezaure dacice, descoperite în urma detecţiilor şi săpăturilor ilegale din siturile arheologice aflate în Munţii Orăştiei. Printre acestea se numără şi ultima brăţară dacică din aur recuperată de autorităţile române, în 2011.

„Condamnă pe inculpatul Pop Zeno la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire în formă continuată (actul material din cursul anilor 2005 – martie 2006 privind brăţara plurispiralică din aur în greutate de 933,4 grame, rspectiv actul material din data de 30 iunie 2015 privind deţinerea unui lot de artefacte identificat cu ocazia percheziţiei domiciliare. Dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de 2 ani închisoare pe un termen de supraveghere de 3 ani”, arată soluţia dată în 16 noiembrie de Tribunalul Bucureşti.

Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi contestată cu apel. Zeno Pop este liber, fiind judecat fără a fi arestat sau închis vreo zi.

Magistraţii au admis acţiunea civilă Ministerului Culturii şi îl obligă german să plătească statului român suma de 72.654,37 euro cu titlu de daune materiale şi au decis confiscarea de la acesta a unui tezaur de piese antice, descoperite în urma unor percheziţii domiciliare.

În 2018, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a trimis în judecată pe Zeno Pop, sub acuzaţia de spălare de bani în formă continuată.

În rechizitoriul comunicat de Ministerul Public se arată: „În perioada 2005 – 2015, prin ascunderea sau disimularea adevăratei naturi a provenienţei şi a proprietăţii bunurilor, inculpatul Pop Zeno a dobândit, deţinut şi transferat prin vânzare numeroase bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional, furate din situri arheologice din România. În mod concret, în cursul anului 2006, inculpatul a vândut unui colecţionar bulgar o brăţară multispiralică din aur, în greutate de 933,4 gr., sustrasă din Rezervaţia Arheologică din Munţii Orăştiei – situl arheologic Sarmizegetusa Regia, dobândită în 2005, obiect având o origine ilicită pe care l-a prezentat cumpărătorului ca aparţinând unei colecţii private”.

Germanul a deţinut 18 podoabe dacice de argint, 23 de monede geto-dacice ce fac parte din cel puţin patru tezaure monetare dispersate, un lot de 473 monede de argint romane republicane şi dacice, precum şi 10 artefacte arheologice din ceramică şi piatră, cunoscând că provin din comiterea de infracţiuni de pe teritoriul României.

Comentarii FB

comentarii
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului