Gara Hunedoarei a ajuns o ruină

De un an, gara a fost pusă sub lacăt, iar trenurile de călători nu mai circulă pe ruta Hunedoara – Simeria. Între timp, situația vechii clădiri a devenit tot mai dramatică. Rămasă pustie și neîngrijită, gara a devenit un loc pe care amatorii de grafitti și-au exersat îndemânarea.

Pereții ei exteriori s-au umplut de mesaje triviale și obscene. Sala mare a gării, ale căror porți sunt legate cu lanțuri, păstrează frescele degradate și aproape șterse de timp, care înfățișau aspecte din istoria orașului și din combinatul siderurgic. Încăperile fostului restaurant CFR au rămas fără geamuri, sunt pline de gunoaie și au devenit locuri în care uneori se adăpostesc oamenii străzii. Sălile de așteptare și de bagaje și biroul postului de poliție de Transporturi Feroviare au rămas încuiate. Au apărut găuri în acoperișul degradat al clădirii și în pardoseala acesteia, iar multe din treptele sale sunt sparte. Tencuiala a căzut parțial, lăsând să se vadă cărămizile roșii din care a fost ridicată.

Peronul a rămas pustiu, iar buruienile acoperă calea ferată ocupată în trecut de vagoanele trenurilor care soseau ori plecau din Hunedoara. „Gara a fost locul prin care am intrat pentru prima dată în Hunedoara, în 1960, și de atunci nu am mai părăsit orașul. Atunci era un adevărat furnicar, dar de câțiva ani doar câinii din jurul ei îi mai tulbură liniștea”, spune Vasile Roman, unul dintre localnicii întâlniți trecând peste liniile ferate din stația CFR, spre casele și garajele de pe malul Cernei.

Demersurile din ultimele luni făcute de localnicii pentru a atrage atenția asupra situației gării nu au avut succes, iar autoritățile nu au luat măsuri pentru reabilitarea stației CFR. În ce privește linia ferată Hunedoara – Simeria, înființată în 1884, până în prezent niciun operator nu s-a arătat interesat de a închiria secția de circulație, pentru transportul călătorilor. Hunedoara a rămas astfel cel mai mare municipiu cu o gară în totalitate nefuncțională.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − 8 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Câte cazuri de Covid 19 mai sunt „active” în județul Hunedoara         Cadavrul unei femei, găsit în spatele unui bloc, din Hunedoara         Anchetă penală după ce o călugăriță l-a acuzat de hărțuire pe bărbatul care a întrerupt slujba la Mănăstirea Jieț         Covid 19. Situația la unitățile spitalicești și centrele rezidențiale din subordinea CJ Hunedoara         Măgura Călanului, cariera dacică uitată de autorități         Accident rutier la Ohaba, pe DN 68 A Deva – Lugoj. Un autotren s-a răsturnat         Încă un deces al unei hunedorence infectată cu noul coronavirus         Daria Călugăru, finalistă la „Românii au talent”. Eleva din Deva are nevoie de susținerea noastră         Minologhion din secolul al XVIII-lea, restaurat la Muzeul Civilizației Dacice și Romane         Accident rutier pe șoseaua Simeria – Hațeg         Contrabandă cu țigări în Petroșani         Bogdănel Nițu, lăsat fără mașina de lux. Mesajul fostului cap al lumii interlope din Deva         Reacția Patriarhiei, după scandalul iscat la biserica din Jieț         CJ Hunedoara a numit o conducere nouă la SJU Deva         Rețea importantă de traficanți de droguri, pedepsită cu închisoarea         Scandal la o mănăstire din județul Hunedoara         Barajul Gura Apelor, locul de vis din inima Retezatului, invadat de turiști la sfârșit de săptămână         Criminal capturat de Poliție în Uricani. A împușcat doi marocani         Tânăr de 20 de ani, fără permis auto, a produs un accident în intersecție         Au spart geamul cu un bolovan și au jefuit un apartament