Gara Hunedoarei a ajuns o ruină

De un an, gara a fost pusă sub lacăt, iar trenurile de călători nu mai circulă pe ruta Hunedoara – Simeria. Între timp, situația vechii clădiri a devenit tot mai dramatică. Rămasă pustie și neîngrijită, gara a devenit un loc pe care amatorii de grafitti și-au exersat îndemânarea.

Pereții ei exteriori s-au umplut de mesaje triviale și obscene. Sala mare a gării, ale căror porți sunt legate cu lanțuri, păstrează frescele degradate și aproape șterse de timp, care înfățișau aspecte din istoria orașului și din combinatul siderurgic. Încăperile fostului restaurant CFR au rămas fără geamuri, sunt pline de gunoaie și au devenit locuri în care uneori se adăpostesc oamenii străzii. Sălile de așteptare și de bagaje și biroul postului de poliție de Transporturi Feroviare au rămas încuiate. Au apărut găuri în acoperișul degradat al clădirii și în pardoseala acesteia, iar multe din treptele sale sunt sparte. Tencuiala a căzut parțial, lăsând să se vadă cărămizile roșii din care a fost ridicată.

Peronul a rămas pustiu, iar buruienile acoperă calea ferată ocupată în trecut de vagoanele trenurilor care soseau ori plecau din Hunedoara. „Gara a fost locul prin care am intrat pentru prima dată în Hunedoara, în 1960, și de atunci nu am mai părăsit orașul. Atunci era un adevărat furnicar, dar de câțiva ani doar câinii din jurul ei îi mai tulbură liniștea”, spune Vasile Roman, unul dintre localnicii întâlniți trecând peste liniile ferate din stația CFR, spre casele și garajele de pe malul Cernei.

Demersurile din ultimele luni făcute de localnicii pentru a atrage atenția asupra situației gării nu au avut succes, iar autoritățile nu au luat măsuri pentru reabilitarea stației CFR. În ce privește linia ferată Hunedoara – Simeria, înființată în 1884, până în prezent niciun operator nu s-a arătat interesat de a închiria secția de circulație, pentru transportul călătorilor. Hunedoara a rămas astfel cel mai mare municipiu cu o gară în totalitate nefuncțională.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Carmen Hărău: “Politica trebuie să fie soluţia, nu problema!”         Mașina Poliției implicată într-un accident în Hunedoara         Scene șocante s-au petrecut într-un supermaket din Deva         Data inaugurării „autostrăzii – muzeu” va fi decisă la sfârșitul lunii septembrie         DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României         Lansare de carte. Albumul fotografic „Oameni și locuri. Comuna Luncoiu de Jos”         APA PROD SA, UN SCANDAL FĂRĂ SFÂRŞIT. Preţul apei, cea mai recentă răfuială politică între PNL şi PSD Hunedoara