Fraudă de milioane de euro în domeniul asigurărilor

Nu mai puţin de 166 de percheziţii au avut loc, marţi dimineaţă, în 26 de judeţe din ţară şi în municipiul Bucureşti, la membrii unui grup infracţional specializat în evaziune fiscală în domeniul asigurărilor, cu prejudiciu estimat până în prezent la aproape 6.000.000 de euro. Printre judeţele vizate de anchetă se află şi Hunedoara.

razie-mascati-5Poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Tg. Mureş – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, sub coordonarea DIICOT – Serviciul Teritorial Tg. Mureş, au descins în 166 de locaţii, dintre care 112 la sedii de societăţi comerciale, 23 la locuinţele administratorilor acestor firme, 22 la domiciliile altor suspecţi şi 9 la sedii de firme de asigurare, pentru probarea activităţii infracţionale a unui grup infracţional organizat, specializat în obţinerea de importante beneficii financiare în urma încheierii şi derulării unor contracte formale şi fictive de asigurare. Printre judeţele vizate de anchetă se numără şi Hunedoara, unde au ajuns trupele de al BCCO. ”În fapt, din investigaţiile efectuate a reieşit că, începând cu anul 2009, pe teritoriul României a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, specializat în obţinerea unor importante beneficii financiare în urma încheierii şi derulării unor contracte formale şi fictive de asigurare. Astfel, au fost identificate persoane juridice de pe raza a 26 de judeţe şi a municipiului Bucureşti, care au achitat contravaloarea poliţelor de asigurare pentru angajaţi, respectiv a primelor lunare aferente unei clauze de economisire, urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de ‘răscumpărarea clauzei suplimentare’ şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare”, spun reprezentanţii IGPR. Pe de altă parte, anchetatorii au stabilit că societatea de asigurare implicată, după reţinerea unui comision din valoarea primei, vira suma direct în conturile angajaţilor, având drept unic scop sustragerea parţială a angajatorilor de la plata contribuţiilor datorate bugetelor fondurilor de asigurări sociale, şomaj ş.a. şi a impozitului pe venit, aferente retribuţiilor lunare acordate salariaţilor, prin ascunderea sursei impozabile.

Persoane cu funcţii de decizie atrase în afacere

Din grupul infracţional făceau parte şi persoane cu funcţii de răspundere în diverse societăţi comerciale, care au fost atrase în această încrengătură penală. „Prin intermediul reprezentanţilor zonali ai firmei de asigurări, în grupul infracţional organizat au fost atrase persoane de decizie – administratori, directori, membrii ai consiliilor de administraţie din diverse societăţi comerciale cu bonitate şi număr mare de salariaţi, cărora produsul de asigurări le-a fost prezentat ca fiind foarte ‘profitabil’ prin faptul că, în urma derulării acestuia, angajatorii puteau eluda legislaţia fiscală în materie, evitând plata taxelor şi impozitelor cu stopaj la sursă aferente drepturilor salariale ale angajaţilor”, mai arată anchetatorii. Pentru perioada 2012 – 2013, s-a estimat un prejudiciu adus bugetului consolidat al statului de 6.000.000 de euro. Poliţiştii din cadrul BCCO Tg. Mureş – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, sub coordonarea DIICOT – Serviciul Teritorial Tg-Mureş, efectuează cercetări faţă de 21 de angajaţi cu funcţii de comandă şi execuţie din cadrul unei societăţi de asigurări şi 174 administratori ai celor 112 persoane juridice implicate în activitatea infracţională, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire şi aderare la grup infracţional organizat şi evaziune fiscală.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Veste bună pentru turiștii din Retezat         Americanii și canadienii au explorat Ținutul Pădurenilor         40 de locuințe ANL pentru tineri vor fi construite în Călan         Doi șoferi din Deva au fost prinși drogați la volan         Copil lovit de mașină pe bulevard         Șofer de autotren la un pas de tragedie         CJH A COMIS-O ŞI ACUM STĂ DE CHIBIŢ. Gunoierul Brai – Cata, repudiat în Deva, Hunedoara, Simeria şi Orăştie         Târgul de fete de pe Muntele Găina – 2019 (VIDEO)         Spitalul Județean de Urgență din Deva are în stoc ser antiviperin în caz de urgență         Scene groaznice pe DN 7: un motociclist a izbit frontal un autotren (VIDEO)         Primarul Devei a cerut rezilierea contractului cu firma de salubrizare         Scene cumplite într-o spălătorie: un copil a fost rănit, doi angajați au scăpat ca prin minune înainte de a fi striviți de o mașină. Totul a fost înregistrat video         Copil adus la Urgențe după ce a fost mușcat de un șarpe         „Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute