Fraudă de milioane de euro în domeniul asigurărilor

Nu mai puţin de 166 de percheziţii au avut loc, marţi dimineaţă, în 26 de judeţe din ţară şi în municipiul Bucureşti, la membrii unui grup infracţional specializat în evaziune fiscală în domeniul asigurărilor, cu prejudiciu estimat până în prezent la aproape 6.000.000 de euro. Printre judeţele vizate de anchetă se află şi Hunedoara.

razie-mascati-5Poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Tg. Mureş – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, sub coordonarea DIICOT – Serviciul Teritorial Tg. Mureş, au descins în 166 de locaţii, dintre care 112 la sedii de societăţi comerciale, 23 la locuinţele administratorilor acestor firme, 22 la domiciliile altor suspecţi şi 9 la sedii de firme de asigurare, pentru probarea activităţii infracţionale a unui grup infracţional organizat, specializat în obţinerea de importante beneficii financiare în urma încheierii şi derulării unor contracte formale şi fictive de asigurare. Printre judeţele vizate de anchetă se numără şi Hunedoara, unde au ajuns trupele de al BCCO. ”În fapt, din investigaţiile efectuate a reieşit că, începând cu anul 2009, pe teritoriul României a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, specializat în obţinerea unor importante beneficii financiare în urma încheierii şi derulării unor contracte formale şi fictive de asigurare. Astfel, au fost identificate persoane juridice de pe raza a 26 de judeţe şi a municipiului Bucureşti, care au achitat contravaloarea poliţelor de asigurare pentru angajaţi, respectiv a primelor lunare aferente unei clauze de economisire, urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de ‘răscumpărarea clauzei suplimentare’ şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare”, spun reprezentanţii IGPR. Pe de altă parte, anchetatorii au stabilit că societatea de asigurare implicată, după reţinerea unui comision din valoarea primei, vira suma direct în conturile angajaţilor, având drept unic scop sustragerea parţială a angajatorilor de la plata contribuţiilor datorate bugetelor fondurilor de asigurări sociale, şomaj ş.a. şi a impozitului pe venit, aferente retribuţiilor lunare acordate salariaţilor, prin ascunderea sursei impozabile.

Persoane cu funcţii de decizie atrase în afacere

Din grupul infracţional făceau parte şi persoane cu funcţii de răspundere în diverse societăţi comerciale, care au fost atrase în această încrengătură penală. „Prin intermediul reprezentanţilor zonali ai firmei de asigurări, în grupul infracţional organizat au fost atrase persoane de decizie – administratori, directori, membrii ai consiliilor de administraţie din diverse societăţi comerciale cu bonitate şi număr mare de salariaţi, cărora produsul de asigurări le-a fost prezentat ca fiind foarte ‘profitabil’ prin faptul că, în urma derulării acestuia, angajatorii puteau eluda legislaţia fiscală în materie, evitând plata taxelor şi impozitelor cu stopaj la sursă aferente drepturilor salariale ale angajaţilor”, mai arată anchetatorii. Pentru perioada 2012 – 2013, s-a estimat un prejudiciu adus bugetului consolidat al statului de 6.000.000 de euro. Poliţiştii din cadrul BCCO Tg. Mureş – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, sub coordonarea DIICOT – Serviciul Teritorial Tg-Mureş, efectuează cercetări faţă de 21 de angajaţi cu funcţii de comandă şi execuţie din cadrul unei societăţi de asigurări şi 174 administratori ai celor 112 persoane juridice implicate în activitatea infracţională, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire şi aderare la grup infracţional organizat şi evaziune fiscală.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
ADMINISTRAŢIE. Cresc preţurile şi subvenţia la agentul termic din sistem centralizat la Deva         S-a răsturnat cu mașina în șanț         Alimente pentru sărmani oferite de Episcopia Devei şi Hunedoarei         Parcul Corvin din Hunedoara va fi transformat într-unul al copiilor         DEVA. Termen prelungit pentru eliberarea biletelor gratuite de transport local         Jupânii criminali ai șoselelor. Ce a putut face un șofer de bolid pe DN 7         Accident grav la o exploatare forestieră         Un vârstnic și soția sa au fost găsiți morți         Gestul nobil al unui localnic din Bobâlna         Revelion în aer liber la Deva și Hunedoara         S-A FĂCUT ECOLOGIST. Conducerea centrală PER confirmă: Mareş este preşedinte la Hunedoara         Birou europarlamentar USR la Deva         UNDE SE RĂRESC PĂDURILE. Lista noilor exploatări forestiere din 2020, în județul Hunedoara         Arheolog reclamat în instanță după o poză în faţa Consiliului Judeţean: „Aveți grijă unde vă fotografiați”         Noul program Erasmus, cât mai echitabil și inclusiv         Un atelier de prelucrare a lemnului a fost mistuit de un incendiu         Carmen Hărău: ”Se ieftinește combustibilul și se renunță la supra-impozitarea muncii part-time!”         Razie la transportatorii de lemne         Cetatea Devei a primit peste 173.000 de turiști în 2019. Iarna rămâne „sezonul mort” pentru fortul medieval         CAD MINCIUNILE TALIBANILOR DE MEDIU Procurorii nevoiţi să admită: La Râul Alb, violenţele au izbucnit după tentativa de omor