FOTOGRAFII FABULOASE din Hunedoara secolului al nouăsprezecelea, păstrate în albumul care a făcut-o celebră în trecut

Un album de fotografii vechi de la sfârşitul secolului al nouăsprezecelea, cu care austro-ungarii s-au prezentat la Expoziţia universală din 1889, de la Paris, este păstrat în arhivele Castelului Corvinilor. Imaginile de epocă dezvăluie cum arătau Uzinele de Fier ale Hunedoarei, la acea vreme, în care erau stăpânite de Imperiul Austro-Ungar.

[wzslider autoplay=”true”]

„Prin acest album de fotografii, păstrat în prezent în arhivele Muzeului Castelului Corvinilor, şi prin alte piese de fontă şi de fier realizate aici, Hunedoara a fost prezentă la Expoziția Universală (1889) de la Paris, cea pentru care a fost construit şi Turnul Eiffel. Pentru noi e o mândrie faptul că s-a păstrat acest album mai bine de un secol şi că îl vom putea arăta celor care vizitează Castelul Corvinilor. Anul acesta se împlinesc 130 de ani de când a fost pus în funcţiune primul furnal la Hunedoara”, spune Dan Bera, administrator în Muzeul Castelului Corvinilor.

Uzinele de fier din Hunedoara se aflau în patrimoniul Fiscului din Imperiul Austro-Ungar şi concurau în a doua jumătate a secolului XIX cu celelalte centre siderurgice din imperiu. „Zona Hunedoarei, în care funcţionau exploatările de fier şi uzina de fontă de la Călan devenise un obiectiv strategic pentru Imperiu”, afirmă istoricul dr. Dorin Petresc.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României         Lansare de carte. Albumul fotografic „Oameni și locuri. Comuna Luncoiu de Jos”         APA PROD SA, UN SCANDAL FĂRĂ SFÂRŞIT. Preţul apei, cea mai recentă răfuială politică între PNL şi PSD Hunedoara         ATENȚIE LA NEATENȚIE. O pensionară a fost lăsată fără o importantă sumă de bani         LA PETROȘANI. Un șofer beat a lovit două mașini         Parcul Corvin, simbolul neglijat al Hunedoarei         DN 68 A, șoseaua dezastruoasă care dublează „autostrada – muzeu”