FOTOGRAFII FABULOASE din Hunedoara secolului al nouăsprezecelea, păstrate în albumul care a făcut-o celebră în trecut

Un album de fotografii vechi de la sfârşitul secolului al nouăsprezecelea, cu care austro-ungarii s-au prezentat la Expoziţia universală din 1889, de la Paris, este păstrat în arhivele Castelului Corvinilor. Imaginile de epocă dezvăluie cum arătau Uzinele de Fier ale Hunedoarei, la acea vreme, în care erau stăpânite de Imperiul Austro-Ungar.

[wzslider autoplay=”true”]

„Prin acest album de fotografii, păstrat în prezent în arhivele Muzeului Castelului Corvinilor, şi prin alte piese de fontă şi de fier realizate aici, Hunedoara a fost prezentă la Expoziția Universală (1889) de la Paris, cea pentru care a fost construit şi Turnul Eiffel. Pentru noi e o mândrie faptul că s-a păstrat acest album mai bine de un secol şi că îl vom putea arăta celor care vizitează Castelul Corvinilor. Anul acesta se împlinesc 130 de ani de când a fost pus în funcţiune primul furnal la Hunedoara”, spune Dan Bera, administrator în Muzeul Castelului Corvinilor.

Uzinele de fier din Hunedoara se aflau în patrimoniul Fiscului din Imperiul Austro-Ungar şi concurau în a doua jumătate a secolului XIX cu celelalte centre siderurgice din imperiu. „Zona Hunedoarei, în care funcţionau exploatările de fier şi uzina de fontă de la Călan devenise un obiectiv strategic pentru Imperiu”, afirmă istoricul dr. Dorin Petresc.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 + 18 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident mortal. Scene de groază pe șoseaua Hunedoara – Deva         Mii de puieți de păstrăv eliberați în apele Retezatului         Locurile din Parcul Național Retezat unde camparea este permisă         Cum este căutat tânărul dispărut în apele Lacului Cinciș         Jandarmii montani au fost chemați în ajutorul unor turiști înspăimântați de urs         Tânără din Germania rătăcită pe crestele Retezatului         Autostrada Lugoj – Deva. Cum rezistă „Dealul Liliecilor” la un an de la finalizarea lucrărilor         A doua zi de căutări a tânărului înghițit de apele Lacului Cinciș         Accident rutier la Sântandrei, pe DN 7         Patron din Hunedoara ridicat de Poliție, după ce s-a opus controalelor în complexul său de pe Lacul Cinciș         Copil de un an rănit într-un accident rutier pe DN 7, la intrare în Deva         Accident pe calea ferată: autoturism lovit de tren         Tânăr căutat după ce ar fi dispărut în apele Lacului Cinciș         Taxele de studii pentru învățământul de stat nu vor opri tinerii absolvenți să plece din România         Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”         A fost găsit trupul fetei de 6 ani, înecată în canalul Streiului         Motociclist lovit de mașină pe DN 7, la Simeria         O CATARAMĂ DIN FIER DESCOPERITĂ LA ARDEU         Fetiță de 9 ani lovită de mașină