FOTOGRAFII FABULOASE din Hunedoara secolului al nouăsprezecelea, păstrate în albumul care a făcut-o celebră în trecut

Un album de fotografii vechi de la sfârşitul secolului al nouăsprezecelea, cu care austro-ungarii s-au prezentat la Expoziţia universală din 1889, de la Paris, este păstrat în arhivele Castelului Corvinilor. Imaginile de epocă dezvăluie cum arătau Uzinele de Fier ale Hunedoarei, la acea vreme, în care erau stăpânite de Imperiul Austro-Ungar.

[wzslider autoplay=”true”]

„Prin acest album de fotografii, păstrat în prezent în arhivele Muzeului Castelului Corvinilor, şi prin alte piese de fontă şi de fier realizate aici, Hunedoara a fost prezentă la Expoziția Universală (1889) de la Paris, cea pentru care a fost construit şi Turnul Eiffel. Pentru noi e o mândrie faptul că s-a păstrat acest album mai bine de un secol şi că îl vom putea arăta celor care vizitează Castelul Corvinilor. Anul acesta se împlinesc 130 de ani de când a fost pus în funcţiune primul furnal la Hunedoara”, spune Dan Bera, administrator în Muzeul Castelului Corvinilor.

Uzinele de fier din Hunedoara se aflau în patrimoniul Fiscului din Imperiul Austro-Ungar şi concurau în a doua jumătate a secolului XIX cu celelalte centre siderurgice din imperiu. „Zona Hunedoarei, în care funcţionau exploatările de fier şi uzina de fontă de la Călan devenise un obiectiv strategic pentru Imperiu”, afirmă istoricul dr. Dorin Petresc.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj