VIDEO-FOTOGALERIE Ziua Americii a fost sărbătorită de studenţii americani pe Valea Mureşului

Angajaţii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva le-au făcut o surpriză plăcută tinerilor arheologi veniţi din Statele Unite ale Americii pentru a lucra pe şantierul arheologic din zona Măgura Uroiului. De ziua lor naţională, americanii au sărbătorit împreună cu hunedorenii chiar pe şantierul arheologic din Rapolt.

DSC_0323

Studenţii americani au fost serviţi cu Coca-Cola, popcorn şi gogoşi americane. “Este foarte plăcut în România. Oamenii sunt generoşi şi ospitalieri. Înainte de a veni aici, să lucrez pe şantierul arheologic, unde am descoperit o fermă a unui nobil roman, ai mei s-au mirat că o să merg în Europa de Est. Dar sunt şi aici oameni buni, de calitate”, a povestit Blake, Reynolds, unul dintre tinerii studenţi la arheologie.

[wzslider autoplay=”true” interval=”2000″]

Potrivit managerului Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Liliana Ţolaş, muzeul a intrat într-un parteneriat cu arheologii americani care în fiecare vară timp de cinci ani vor veni pentru a face cercetări arheologice în zona Măgurii Uroiului. Cheltuielile sunt suportate de americani, iar obiectele descoperite vor intra în patrimoniul muzeului.

Studenţii în arheologie şi antropologie cercetează situl vechii aşezări romane, însă descoperirea cea mai mare pe care au făcut-o, spun ei, este a oamenilor care trăiesc în aceste locuri.

Kaela Bleno are 20 de ani, studiază antropologia în Montreal (Canada) şi înainte de a pleca spre România, în urmă cu trei săptămâni, nu ştia aproape nimic despre ţara unde urma să ajungă. „Auzisem doar că e o ţară în Europa de Est. Atât. După ce am sosit aici şi am fost cazaţi în casa unor săteni din Rapolt, am observat cât de generoşi sunt localnicii. La început se temeau un pic că nu o să ne înţelegem, dar am reuşit să comunicăm. E o atmosferă frumoasă. În fiecare zi mâncăm cartofi şi alimente naturale, săţioase, de aceea cred că o să ne îngrăşăm. Locurile par desprinse din poveşti”, a povestit Kaela.

Au căutat vampiri şi au aflat despre strigoi

Cel mai mirat de întâlnirea cu ţinuturile Hunedoarei a fost Blake Reynolds. Tânărul american studiază arheologia şi a ajuns în ţară pentru a lucra în situl din zona comunei Rapolt, pe Valea Mureşului. „Ai mei m-au speriat. S-au mirat cu toţii că o să merg într-o ţară din Europa de Est şi unii dintre prietenii mei m-au sfătuit să nu mă duc. Ce am văzut aici mi-a schimbat total părerea despre ţara voastră. Am vizitat de exemplu castelul de la Hunedoara şi am rămas fascinat de un asemenea loc în jurul căruia oamenii trăiesc de secole. În Statele Unite nu prea găseşti aşa ceva. Pur şi simplu am avut o senzaţie incredibilă, vizitând castelul”, a spus Blake.

Americanii vor mai petrece câteva zile în zona Hunedoarei, dar se vor întoarce în vara anului viitor. Pe şantierul unde fac cercetări arheologice a fost descoperită o fermă romană, cu locuinţe şi anexe. Americanii au găsit un inel de argint, piese de uz casnic şi un instrument de scris din Antichitate. De Ziua Naţională a Statelor Unite ale Americii, au sărbătorit împreună cu hunedorenii.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tânăr căutat după ce ar fi dispărut în apele Lacului Cinciș         Taxele de studii pentru învățământul de stat nu vor opri tinerii absolvenți să plece din România         Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”         A fost găsit trupul fetei de 6 ani, înecată în canalul Streiului         Motociclist lovit de mașină pe DN 7, la Simeria         O CATARAMĂ DIN FIER DESCOPERITĂ LA ARDEU         Fetiță de 9 ani lovită de mașină         Guvernul României a alocat 34,1 milioane lei pentru acoperirea pagubelor produse de inundații în județul Hunedoara.         Căutările fetiței dispărute în canalul de fugă al Streiului, reluate vineri dimineață         Accident mortal pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Recomandări I.T.M. Hunedoara privind prevenirea răspândirii noului coronavirus         Bărbat rătăcit în pădure, găsit de jandarmi         Jandarmii montani, pregătiți în Cheile Tăii         2800 de recoltoare oferite de Asociația de Prietenie China – România au ajuns la două instituții din subordinea CJ Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara intră în șantier         Accident pe DN 76, în zona Brad. Tânără la un pas de tragedie după ce a pierdut controlul mașinii         Momente cumplite pe râul Strei. O fetiță a dispărut în apele canalului de derivație         Tavanul s-a prăbușit peste biroul lui Costel Avram, din Consiliul Județean Hunedoara         27 de noi cazuri de Covid 19 în județul Hunedoara, într-o singură zi