VIDEO-FOTOGALERIE Ziua Americii a fost sărbătorită de studenţii americani pe Valea Mureşului

Angajaţii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva le-au făcut o surpriză plăcută tinerilor arheologi veniţi din Statele Unite ale Americii pentru a lucra pe şantierul arheologic din zona Măgura Uroiului. De ziua lor naţională, americanii au sărbătorit împreună cu hunedorenii chiar pe şantierul arheologic din Rapolt.

DSC_0323

Studenţii americani au fost serviţi cu Coca-Cola, popcorn şi gogoşi americane. “Este foarte plăcut în România. Oamenii sunt generoşi şi ospitalieri. Înainte de a veni aici, să lucrez pe şantierul arheologic, unde am descoperit o fermă a unui nobil roman, ai mei s-au mirat că o să merg în Europa de Est. Dar sunt şi aici oameni buni, de calitate”, a povestit Blake, Reynolds, unul dintre tinerii studenţi la arheologie.

[wzslider autoplay=”true” interval=”2000″]

Potrivit managerului Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, Liliana Ţolaş, muzeul a intrat într-un parteneriat cu arheologii americani care în fiecare vară timp de cinci ani vor veni pentru a face cercetări arheologice în zona Măgurii Uroiului. Cheltuielile sunt suportate de americani, iar obiectele descoperite vor intra în patrimoniul muzeului.

Studenţii în arheologie şi antropologie cercetează situl vechii aşezări romane, însă descoperirea cea mai mare pe care au făcut-o, spun ei, este a oamenilor care trăiesc în aceste locuri.

Kaela Bleno are 20 de ani, studiază antropologia în Montreal (Canada) şi înainte de a pleca spre România, în urmă cu trei săptămâni, nu ştia aproape nimic despre ţara unde urma să ajungă. „Auzisem doar că e o ţară în Europa de Est. Atât. După ce am sosit aici şi am fost cazaţi în casa unor săteni din Rapolt, am observat cât de generoşi sunt localnicii. La început se temeau un pic că nu o să ne înţelegem, dar am reuşit să comunicăm. E o atmosferă frumoasă. În fiecare zi mâncăm cartofi şi alimente naturale, săţioase, de aceea cred că o să ne îngrăşăm. Locurile par desprinse din poveşti”, a povestit Kaela.

Au căutat vampiri şi au aflat despre strigoi

Cel mai mirat de întâlnirea cu ţinuturile Hunedoarei a fost Blake Reynolds. Tânărul american studiază arheologia şi a ajuns în ţară pentru a lucra în situl din zona comunei Rapolt, pe Valea Mureşului. „Ai mei m-au speriat. S-au mirat cu toţii că o să merg într-o ţară din Europa de Est şi unii dintre prietenii mei m-au sfătuit să nu mă duc. Ce am văzut aici mi-a schimbat total părerea despre ţara voastră. Am vizitat de exemplu castelul de la Hunedoara şi am rămas fascinat de un asemenea loc în jurul căruia oamenii trăiesc de secole. În Statele Unite nu prea găseşti aşa ceva. Pur şi simplu am avut o senzaţie incredibilă, vizitând castelul”, a spus Blake.

Americanii vor mai petrece câteva zile în zona Hunedoarei, dar se vor întoarce în vara anului viitor. Pe şantierul unde fac cercetări arheologice a fost descoperită o fermă romană, cu locuinţe şi anexe. Americanii au găsit un inel de argint, piese de uz casnic şi un instrument de scris din Antichitate. De Ziua Naţională a Statelor Unite ale Americii, au sărbătorit împreună cu hunedorenii.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Bradul de Crăciun la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva         ADMINISTRAŢIE. Cresc preţurile şi subvenţia la agentul termic din sistem centralizat la Deva         S-a răsturnat cu mașina în șanț         Alimente pentru sărmani oferite de Episcopia Devei şi Hunedoarei         Parcul Corvin din Hunedoara va fi transformat într-unul al copiilor         DEVA. Termen prelungit pentru eliberarea biletelor gratuite de transport local         Jupânii criminali ai șoselelor. Ce a putut face un șofer de bolid pe DN 7         Accident grav la o exploatare forestieră         Un vârstnic și soția sa au fost găsiți morți         Gestul nobil al unui localnic din Bobâlna         Revelion în aer liber la Deva și Hunedoara         S-A FĂCUT ECOLOGIST. Conducerea centrală PER confirmă: Mareş este preşedinte la Hunedoara         Birou europarlamentar USR la Deva         UNDE SE RĂRESC PĂDURILE. Lista noilor exploatări forestiere din 2020, în județul Hunedoara         Arheolog reclamat în instanță după o poză în faţa Consiliului Judeţean: „Aveți grijă unde vă fotografiați”         Noul program Erasmus, cât mai echitabil și inclusiv         Un atelier de prelucrare a lemnului a fost mistuit de un incendiu         Carmen Hărău: ”Se ieftinește combustibilul și se renunță la supra-impozitarea muncii part-time!”         Razie la transportatorii de lemne         Cetatea Devei a primit peste 173.000 de turiști în 2019. Iarna rămâne „sezonul mort” pentru fortul medieval