FOTO. Festivalul Pădurenilor, în memoria artistului Drăgan Muntean

Pădurenii l-au omagiat pe Drăgan Muntean, artistul – simbol al folclorului din Ținutul Pădurenilor, la cea de-a 38-a ediție a sărbătorii de la Poienița Voinii.

Muzica folclorică și versurile cântate altădată de Drăgan Muntean (1955 – 2002), unul dintre cei mai faimoși interpreți de muzică populară ai românilor, au animat la sfârșit de săptămână satul natal și vatra părintească a acestuia. Sâmbătă și duminică, la Poienița Voinii, a avut loc Festivalul Pădurenilor „Drăgan Muntean”, un eveniment menit să păstreze tradițiile ținutului de la poalele Munților Poiana Ruscă și prin care îi este adus un omagiu artistului.
Festivalul, aflat deja la a 38-a ediție, a început sâmbătă seara cu o nedeie pădurenească, pe Dealul Cornetului de la intrarea în sat. Mulți dintre oaspeții săi și-au lăsat mașinile pe dealuri, ridicând corturi în vecinătatea lor, pentru a petrece la foc, sub cerul liber. În vale, alți oameni și-au întins păturile pe iarbă, în fața scenei, și s-au bucrat de recitalurile artiștilor de folclor.

Duminică dimineață, o slujbă de comemorare a lui Drăgan Muntean a avut loc la biserica veche din Poienița Voinii. Mulți dintre localnici au venit la slujbă în costume populare specifice ținutului pădurenilor. De la biserică, oamenii au coborât la casa memorială Drăgan Muntean, în curtea căreia au fost invitați la brâul pădurenesc și au ascultat câteva dintre cele mai frumoase melodii cântate de Bogdan Toma, Mariana Suciu și Alin Ienciu. Festivalul s-a încheiat cu un spectacol folcloric, la care invitații au fost Nicoleta Voica, Traian Ilea și Valeria Codorean, Nicoleta și Nicu Novac, Bogdan Toma, Felicia Stoian, Maria Coman, Viorica Brândușan Lupo, Mariana Suciu, Carmen Muntean, Alin Ienciu, Mara Andraș, precum și formațiile artistice din Ţinutul Pădurenilor din Lelese, Cerbăl, Ghelari, Bunila.

Ţinutul Pădurenilor se întinde între Valea Mureşului şi Ţara Haţegului şi este mărginit de Munţii Poiana Ruscăi. Are în componenţă comunele Bătrâna, Bunila, Cerbăl, Ghelari, Lelese, Lunca Cernii de Sus şi Topliţa şi peste 40 de sate de munte. Cele mai apropiate oraşe îi sunt Hunedoara şi Deva. Aşezările din Pădurenime păstrează încă atmosfera pitorească a deceniilor trecute. Populaţia satelor de pădureni s-a diminuat în ultimele decenii, însă localnicii au continuat să păstreze tradiţii vechi, chiar milenare şi să îşi păstreze un mod de viaţă şi o spiritualitate care a rezistat trecerii timpului.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
SPIRITUL SĂRBĂTORILOR. Seară de colinde cu „LIRA”         D’ALE POLITICII Costel Avram i-a cerut scuze lui Mircea Moloţ la televizor         Programe finanțate corespunzător de UE pentru acțiunea împotriva schimbărilor climatice         Autostrada Lugoj – Deva. Au început lucrările de reparații la Podul peste Mureș         Accident pe Calea Zarandului din Deva         Unde se vând brazi pe domeniul public în Deva         Biserica „Sfântul Ierarh Spiridon” din municipiul Hunedoara și-a sărbătorit hramul         O nouă prelevare de organe a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva         Dotări noi la secția de Obstetrică – Ginecologie în spitalul din Hunedoara         Adrian David a fost numit administrator public al Devei         Renoir, poet al culorii         PRIMĂRIA DEVA. Banii pentru bursele elevilor au intrat în conturile școlilor         Cel mai bun an pentru Castelul Corvinilor         Tânăr condamnat după ce a jefuit un elev în Hunedoara         IULIU WINKLER: “Exodul creierelor, un fenomen care va afecta structural întreaga UE”         Carmen Hărău: “Pensiile speciale legiferate de PSD sunt o palmă dată celor care au muncit din greu!”         Tragedie pe DN 7, în apropiere de Deva: doi oameni au murit         Tineri prinși la furat         Razii în piețele Hunedoarei         Petarde confiscate de polițiști