FOTO. Festivalul Pădurenilor, în memoria artistului Drăgan Muntean

Pădurenii l-au omagiat pe Drăgan Muntean, artistul – simbol al folclorului din Ținutul Pădurenilor, la cea de-a 38-a ediție a sărbătorii de la Poienița Voinii.

Muzica folclorică și versurile cântate altădată de Drăgan Muntean (1955 – 2002), unul dintre cei mai faimoși interpreți de muzică populară ai românilor, au animat la sfârșit de săptămână satul natal și vatra părintească a acestuia. Sâmbătă și duminică, la Poienița Voinii, a avut loc Festivalul Pădurenilor „Drăgan Muntean”, un eveniment menit să păstreze tradițiile ținutului de la poalele Munților Poiana Ruscă și prin care îi este adus un omagiu artistului.
Festivalul, aflat deja la a 38-a ediție, a început sâmbătă seara cu o nedeie pădurenească, pe Dealul Cornetului de la intrarea în sat. Mulți dintre oaspeții săi și-au lăsat mașinile pe dealuri, ridicând corturi în vecinătatea lor, pentru a petrece la foc, sub cerul liber. În vale, alți oameni și-au întins păturile pe iarbă, în fața scenei, și s-au bucrat de recitalurile artiștilor de folclor.

Duminică dimineață, o slujbă de comemorare a lui Drăgan Muntean a avut loc la biserica veche din Poienița Voinii. Mulți dintre localnici au venit la slujbă în costume populare specifice ținutului pădurenilor. De la biserică, oamenii au coborât la casa memorială Drăgan Muntean, în curtea căreia au fost invitați la brâul pădurenesc și au ascultat câteva dintre cele mai frumoase melodii cântate de Bogdan Toma, Mariana Suciu și Alin Ienciu. Festivalul s-a încheiat cu un spectacol folcloric, la care invitații au fost Nicoleta Voica, Traian Ilea și Valeria Codorean, Nicoleta și Nicu Novac, Bogdan Toma, Felicia Stoian, Maria Coman, Viorica Brândușan Lupo, Mariana Suciu, Carmen Muntean, Alin Ienciu, Mara Andraș, precum și formațiile artistice din Ţinutul Pădurenilor din Lelese, Cerbăl, Ghelari, Bunila.

Ţinutul Pădurenilor se întinde între Valea Mureşului şi Ţara Haţegului şi este mărginit de Munţii Poiana Ruscăi. Are în componenţă comunele Bătrâna, Bunila, Cerbăl, Ghelari, Lelese, Lunca Cernii de Sus şi Topliţa şi peste 40 de sate de munte. Cele mai apropiate oraşe îi sunt Hunedoara şi Deva. Aşezările din Pădurenime păstrează încă atmosfera pitorească a deceniilor trecute. Populaţia satelor de pădureni s-a diminuat în ultimele decenii, însă localnicii au continuat să păstreze tradiţii vechi, chiar milenare şi să îşi păstreze un mod de viaţă şi o spiritualitate care a rezistat trecerii timpului.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaisprezece − unsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Iată 4 dintre cele mai populare mituri și credințe false despre pariurile sportive         Accident grav pe Calea Zarandului         Polițiștii au alergat aproape un kilometru un tânăr acuzat că a furat 1.000 de lei         Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva a rămas „muzeu”         A început montarea căii de rulare în Tunelul Turdaș de pe șantierul magistralei feroviare de mare viteză         Caravana Filmului Românesc la Hunedoara         La Deva se va da startul Turului Ciclist al Hunedoarei         Gând la început de an școlar         Motociclist oprit cu focuri de armă         DREPTATE PENTRU MILU. Sora victimei de la Sarmizegetusa Regia: “Fratele meu avea o şansă la viaţă, dar nimeni nu i-a dat-o”         INEDIT. Astăzi la Deva se poate circula cu “Autobuzul cu Jazz”         Ultima zi de lucru din ultimatumul dat pe Lotul 3 din Autostrada Lugoj – Deva. Când pot fi deschişi cei 21 de kilometri         Bărbat înjunghiat în inimă de frica soției         Blocaj prelungit pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Licitație pentru modernizarea șoselelor turistice din județul Hunedoara         Povestea „tunelurilor pentru urși” de pe cel mai scump sector de autostradă: lotul de 300 de milioane de euro         Tragedie pe DN 7: un bărbat a murit, iar alți trei au fost răniți într-un accident rutier         Sardinia, între foarte scump și foarte ieftin         Tânără atacată în timp ce își plimba copilul în cărucior         Grădina Castelului Corvinilor, locul de poveste ocolit de turiști