Fost locotenent al lui Miron Cozma, cu un pas în libertate

Romeo Beja, unul dintre liderii Mineriadei din 1999, este cu un pas în libertate. Instanța de fond i-a admis cererea de liberare condiționată, dar dosarul va fi soluționat definitiv la finele acestei luni.

Cauza care are ca obiect liberarea condiționată se află pe rolul Tribunalului Timiș. La Judecătoria Timișoara, unde s-a judecat fondul dosarului, Romeo Beja a obținut o sentință favorabilă.

”Admite propunerea Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Timişoara de liberare condiţionată a intimatului condamnat BEJA ROMEO, în prezent deţinut în Penitenciarul Timişoara. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Beja Romeo, cu datele de identificare de mai sus, de sub puterea mandatului de executare nr. 344/2017 emis de Curtea de Apel Bucureşti în baza Sentinţei nr. 226/2016 a Curţii de Apel Bucureşti”, se arată în dispozitivul sentinței, dar decizia magistraților a fost contestată. În urmă cu câteva zile, dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Timiș, iar decizia definitivă urmează a fi luată în data de 28 ianuarie, când a fost programată judecarea cauzei.

Romeo Beja, fostul „locotenent” al lui Miron Cozma, a fost prins în luna februarie 2016 de poliţiştii bucureşteni, fiind căutat de 11 ani pentru punerea în executare a unui mandat de 5 ani de închisoare, pedeapsă primită în dosarul Mineriadei din 1999. Beja a fost descoperit chiar la Curtea de Apel Bucureşti, unde se prezentase pentru că nu avea de ales. Contesta măsura executării pedepsei și instanța nu era dispusă să îi judece cererea în lipsă. Beja a fost recunoscut de magistrat căruia figura lui îi părea familiară. Fostul lider al minerilor a fost apoi reținut de jandarmi chiar în sala de judecată și dus la penitenciarul Rahova

Găsit vinovat de organizarea mineriadei din anul ’99, Beja a fugit imediat din țară și a obtinut azil politic în Austria. S-a întors însă acasă cu câteva zile înainte ca pedeapsa să se prescrie. Așa ca a fost prins și băgat după gratii. A mai încercat fără succes o revizuire a procesului, iar acum cere liberarea condiționată.

Carmen COSMAN – PREDA

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!