Forţe de ordine numeroase implicate în asigurarea bunei desfăşuări a alegerilor

68

alegeriPeste 1.600 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne sunt mobilizaţi astăzi, în judeţul Hunedoara, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, precum și pentru protecția celor 525 de secţii de votare, pe timpul alegerilor pentru Parlamentul European şi a celor 134 de secţii de votare pentru alegerile parțiale pentru Camera Deputaților în Colegiul 3 Hunedoara.

 Pentru asigurarea unui proces electoral corect şi echidistant, la nivelul judeţului Hunedoara, pe timpul desfăşurării alegerilor membrilor din România pentru Parlamentul European, vor fi angrenaţi peste 1.000 de poliţişti, 250 de jandarmi şi 400 de pompieri. Alţi aproximativ 500 de poliţişti și 200 jandarmi, în perioada desfăşurării procesului electoral, se vor afla în stradă, pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii şi a sancţionării oricăror fapte antisociale.

De asemenea, pentru soluţionarea solicitărilor şi semnalărilor cu privire la evenimentele produse în ziua alegerilor, la nivelul județului, vor acţiona, conform competenţelor, 203 de poliţişti, constituiţi în 96 echipe operative

Totodată, a fost stabilit şi un efectiv de rezervă format din 48 angajați M.A.I., care va fi în permanenţă pregătit să acţioneze, dacă situaţia operativă va impune acest lucru.

Astfel, în total, peste 1600 de angajați M.A.I. vor fi angrenaţi în misiuni, duminică, 25 mai 2014, pentru buna desfăşurare a scrutinului electoral.

Precizăm faptul că, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Hunedoara  se află încarcerați 14 arestați preventiv, dintre care 13 cu drept de vot. Dintre aceștia, 8 și-au exprimat dorința de a-și exercita dreptul de a vota.

De asemenea, la nivelul județului sunt 9 arestați la domiciliu, care nu au solicitat să voteze prin intermediul urnei speciale.

Pentru promovarea mesajului Campaniei de Informare a Ministerului Afacerilor Interne, „Votează legal”, la I.P.J. Hunedoara au fost primite 500 de afişe, ce au fost postate în spaţiile cu vizibilitate mare, inclusiv la secţiile de votare. Scopul acestei campanii este informarea, prevenirea şi conștientizarea cetățenilor români, cu drept de vot, asupra sancţiunilor aplicate în cazul nerespectării legislaţiei în vigoare.

Reamintim că potrivit articolului 387 din Codul Penal (Frauda la vot) votarea de două sau mai multe ori, sau introducerea în urnă a mai multor buletine de vot, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. De asemenea, art. 386 din Codul Penal (Coruperea alegătorilor) prevede că (1)Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni.    SURSA: IPJ HUNEDOARA.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *