Fondurile europene salvează bisericuţa de lemn din Boz

O bijuterie însufleţită liturgic, biserica monument istoric din satul Boz (comuna Brănişca) va fi restaurată graţie stăruinţelor preotului Dacian Popescu şi ale arhitecţilor Fundaţiei Pro Patrimonio care au obţinut prima finanţare europeană din Regiunea de Vest pentru astfel de lucrări.

 

Biserica de lemn din  Boz a fost ridicată la 1701, are hramului Sfântului Gheorghe şi a fost înregistrată ca monument istoric de categorie B. Este o biserică „activă”, în care se ţine Sfânta Liturghie, deşi alături enoriaşii şi-au construit o biserică mai încăpătoare din zid. „Periodic, în sărbători, slujim şi în biserica monument, iar în interior activează în prezent un mic muzeu cu obiecte din patrimoniul bisericii noastre, obiecte care vor fi puse mai bine în valoare la momentul restaurării”, ne spune preotul paroh Dacian Popescu.

Finanţarea europeană

Pe parcursul ultimilor ani, multe biserici din lemn au ajuns în pericol de a dispărea, în special din cauza acoperişului, cum a fost şi cazul bisericii din Boz. „Am făcut mai multe demersuri de a o salva pentru că se degradase acoperişul. În 2012, împreună cu Fundaţia Pro Patrimonio din Bucureşti cu care am intrat în parteneriat, am schimbat şiţa după care am început să căutăm finanţare pentru restaurarea completă a acestui monument. Am încercat mai multe variante de finanţatori: Fondurile Norvegiene, Ambasada Americii… Dumnezeu a rânduit să obţinem finanţare europeană”, povesteşte părintele Dacian.  Proiectul de restaurare a fost admis şi a intrat la finanţare. Valoarea totală a investiţiei este de 256.000 de euro, iar lucrările se vor derula pe o perioadă de doi ani şi jumătate. „Acest proiect câştigat de Parohia Boz este unic la nivelul Regiunii Vest, lucru lăudabil. Părintele paroh Dacian Popescu a depus un efort consistent pentru a accesa această finanţare europeană”, declară Pr. Gabriel Miricescu, purtător de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

 

Dulgheri fără frontiere

Biserica este inclusă într-un program al Fundaţiei Pro Patrimonio care monitorizează starea bisericuţelor de lemn din zona Olteniei şi sudul Transilvaniei. Arhitecţii Fundaţiei ajută, sprijină şi intervin de urgenţă în cazurile grave. Au colectat fonduri şi au lucrat cu voluntari. Datorită lor, câteva bisericuţe au scăpat de la prăpăd. „Oamenii din Boz sunt încântaţi că, iată, istoria lor o readucem la viaţă prin această restaurare. Din punct de vedere financiar, comunitatea n-ar fi putut susţine o lucrarea de asemenea anvergură, dar oamenii ne-au sprijinit atunci când am avut nevoie cu cazarea şi masa celor care au lucrat acolo”, spune părintele Dacian. Arhitectul Raluca Munteanu de la Pro Patrimonio îşi propune să susţină şi celelalte biserici aflate în declin. „Intenţionăm să înfiinţăm un atelier „Dulgher fără frontieră” cu parteneri din Norvegia şi dulgheri din toată lumea care vin să discute şi să exemplifice practici de dulgherie tradiţională pe care sperăm să le reactivăm în zonă”, spune arhitectul Raluca Munteanu, coordonatorul proiect Fundaţia Pro Patrimonio, vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor Bucureşti.

Biserica din Almaşu Mic, ca pasărea Phoenix

Provocarea cea mai mare ar fi biserica din Almaşu Mic. Acolo edificiul s-a surpat şi pare un monument iremediabil pierdut. „Am fost împreună cu câţiva dulgheri norvegieni la monument şi ei sunt încrezători, spun că biserica poate fi restaurată”, ne-a declarat preotul Florin Dobrei, consilier cultural al Episcopiei.

Biserica de la Vălari (comuna Topliţa) ar putea fi salvată tot prin fonduri europene, dar lucrurile s-au poticnit în birocraţie. Există un proiect tehnic, dar pentru a depune dosarul la finanţare e nevoie de un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), o lucrare extrem de costisitoare.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unsprezece − 8 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?         LIBERALII STRÂNG RÂNDURILE. Primarul Devei face lobby pentru Termocentrala Mintia         Palatul Administrativ va fi scos din bălării         LA ÎNTRECERE CU TELESCAUNUL DIN PARÂNG. Provocare pentru cei mai buni alergători montani din România         SPECTACOL. „4 (for) stand up”, super-show de comedie la Deva         Drumul spre Poiana Pelegii, din Retezat, a fost blocat         Razii ale polițiștilor de la Transporturi Feroviare: doi hoți de pe calea ferată au fost prinși         Noapte de coșmar pentru hunedoreni. Vijeliile au făcut ravagii         TOP 15 lucruri pe care NU trebuie să le uiți când pleci cu mașina în lunile geroase!         FIRMA MERGE GREU ŞI POTICNIT. Protest la Termocentrala Mintia pe tema majorărilor salariale         Adolescentă tâlhărită în Petroșani         Centenar Alexandru Vlahuță         Dezastrul anunțat la Sarmizegetusa Regia         Clădirea fantomă din Parcul Corvin a fost pusă la pământ într-o săptămână         Comunicat de presă – SC KRYSTAL TURISM SRL: ,,CONSTRUIRE VILĂ TURISTICĂ ȘI FILIGORIE”         ALEGERI. PSD a câștigat în Valea Jiului și la Brad, dar a pierdut la Hunedoara și Orăștie         AȚI VĂZUT-O? Tânără din Lupeni, dată dispărută         Devean lăsat fără banii de pe card         Probleme la nodul rutier Simeria Veche, de pe Autostrada Deva – Orăștie         Semnal editorial: A apărut ediţia 40 a revistei “Vitralii – Lumini și umbre”. Ecouri și dezvăluiri noi