Primarii şi-au dat acordul. Deponeul ecologic hunedorean poate primi finanţarea!

MAIN primariUn proiect vital promovat de Consiliul Judeţean Hunedoara se apropie în sfârşit de un final fericit.  Momentul vine după ce ani de zile, acest proiect a trebuit amânat din cauza opoziţiei unor persoane,  care din interese politice,  necunoaştere sau prostie, i s-au opus. De acum însă, construirea deponeului ecologic al judeţului Hunedoara a intrat în linie dreaptă. Primarii hunedoreni au semnat ieri în sala mare a CJ Hunedoara „documentul de poziţie”. O poziţie favorabilă.  Acum, 70 de milioane de euro sunt aşteptate să vină de la Bruxelles ca să ne aducă Hunedoara în secolul XXI în materie de gestiune a deşeurilor

Proiectul de investiţii în Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor a primit girul reprezentanţilor administraţiilor locale din judeţ. A fost ultimul pas înainte ca proiectul să fie trimis la Comisia Europeană, pentru a primi finanţare.

Judeţul Hunedoara are toate şansele să beneficieze în următorii ani de o infuzie de 70 de milioane de euro, de la Uniunea Europeană. Fondurile vor fi investite în funcţionalizarea unui sistem ecologic de management al deşeurilor. Deponeurile actuale din judeţ vor fi închise, iar deşeurile vor fi procesate într-un deponeu ecologic ultramodern, care va fi înfiinţat pe fonduri europene, în zona localităţii Băcia.

Au semnat pentru deponeu

Pentru ca investiţia să fie posibilă, reprezentanţii tuturor administraţiilor locale din judeţ, aflate în Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară, au fost chemaţi să îşi dea acordul. În cursul zilei de joi, primarii şi juriştii care au reprezentat peste 60 de localităţi hunedorene au parafat documentele de depoziţie asupra investiţiei.

“După semnarea documentului de poziţie, următorul pas este semnarea aplicaţiei de finanţare a acestui proiect de 70 de milioane de euro. Documentele sunt semnate de toţi reprezentanţii comunelor, oraşelor şi municipiilor hunedorene aflate în Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară. El stă la baza aplicaţiei de finanţare care, prin hotărârea Consiliului Judeţean Hunedoara, va lua drumul către Bruxelles. Sperăm ca acesta să fie ultimul pas în implementare proiectului Sistemului Integrat de Gestionare a Deşeurilor din judeţul Hunedoara”, a declarat Ioan Prip, reprezentant al Asociaţiei de Dezvoltare Intracomunitară şi al Consiliului Judeţean Hunedoara.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=__rsR-PvmP8&autoplay=0]

Proiect important pentru comunitate

Ioan Rus, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, a declarat că proiectul este deosebit de important pentru judeţul Hunedoara şi, chiar dacă au fost unele controverse legate de construirea deponeului ecologic în judeţ, spiritele s-au inflamat în special anul trecut, când miza a fost una electorală, iar apoi ele s-au liniştit. De aceeaşi părere este şi primarul oraşului Simeria, Emil Rîşteiu. Într-o zonă apropiată Devei, Simeriei şi Hunedoarei va funcţiona deponeul ecologic. “Trebuie să ne reevaluăm poziţiile politice şi să luăm în considerare opiniile specialiştilor, privind acest sistem de management al deşeurilor”, a spus Emil Râşteiu. Primarul Simeriei a solicitat ca locuitorii oraşului Simeria şi ai comunei Băcia să beneficieze de gratuitate la preluarea şi transportul deşeurilor menajere.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului