Fiscul hunedorean, parte civilă într-un dosar cu prejudiciu de peste 3 milioane de euro

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara este parte civilă într-un proces ce vizează trei oameni de afaceri din Târgu Mureş. Dosarul  a fost instrumentat de procurorii anticorupţie, iar prejudiciul depăşeşte 3 milioane de euro.

bani-leiTrei oameni de afaceri din Târgu Mureş au fost trimişi în judecată de  procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Târgu Mureş, într-un dosar ce vizează mai multe infracţiuni de natură financiară şi care au prejudiciat  Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara. Potrivit DNA, cei trei afacerişti vizaţi sunt Cristian Mihuţ, administrator de drept al S.C. EURO PET IND S.R.L., Valentin Grigore Buruiană, , administrator de drept al S.C. EURO PET IND S.R.L., resăectiv Jozsef Nemeth, administrator de fapt al S.C. EURO PET IND S.R.L. şi SC EURO PET IND SRL. Cei trei sunt acuzaţi de stabilire cu rea credinţă a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea fără drept a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat,  evaziune fiscală (omisiunea evidenţierii în actele contabile ori în alte documente legale a operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate), dar şi instigare improprie la evaziune fiscală (evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale).
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, „în cursul anilor 2009 – 2011, inculpaţii Mihuţ Cristian şi Buruiană Valentin George, în calitate de administratori de drept ai SC EURO PET IND SRL Târgu Mureş, fiind determinaţi şi coordonaţi de inculpatul Nemeth Jozsef, administrator de fapt al aceleiaşi societăţi comerciale, în scopul obţinerii în mod ilicit de importante sume de bani de la bugetul de stat, au implicat această firmă (cu obiect de activitate comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi al echipamentelor sanitare, transporturi rutiere şi servicii de mutare) într-un mecanism evazionist care viza, în principal evidenţierea în contabilitate a unor operaţiuni comerciale fictive (încheiate cu diverse firme, parte dintre acestea controlate de inculpaţi), omisiunea de a înregistra livrările de bunuri şi servicii către clienţii societăţii, stabilirea cu crea credinţă a sumelor cu titlu de TVA deductibilă sau TVA colectată aferentă livrărilor intracomunitare declarate, pentru care nu s-a justificat scutirea de la plata TVA. De asemenea, inculpaţii au ridicat din societate sume de bani pentru care nu s-a făcut dovada utilizării în interesul societăţii”.
În această modalitate, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu suma de 13.356.848 lei (echivalentul a aproximativ 3.246.602,66 euro), reprezentând TVA, impozite pe profit, impozit pe dividende.  Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara s-a constituit parte civilă în procesul penal, iar în vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând tuturor inculpaţilor.  De asemenea, la solicitarea procurorilor anticorupţie, Tribunalul Mureş a luat faţă de persoana juridică SC EURO PET IND SRL măsura preventivă a suspendării procedurii de lichidare judiciară pe un termen de 60 de zile. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Mureş.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Fiscul hunedorean, parte civilă într-un dosar cu prejudiciu de peste 3 milioane de euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Ce drumuri au intrat în șantier în Ținutul Pădurenilor. Vadu Dobrii are șansa ieșirii din izolare         Momente cumplite pentru două adolescente și pentru o femeie din Lupeni         Spitalul județean din Deva a intrat în carantină         Anchetă la o școală din Brad, după ce patru eleve s-au simțit rău, iar două au ajuns la Urgențe         Spitalul din Hunedoara intră în carantină         BANII N-AU MIROS, DAR ORĂŞTIENII AU. Situaţie explozivă la Tudraş: după duhoarea porcăriei urmează putoarea de hoit ars         Investiție în educație. Clădire nouă pentru laboratorul de robotică de la Liceul „Traian Lalescu”         Soluție agreată pentru Termocentrala Mintia: preluarea de către Primăria Deva sau CJ Hunedoara         PSD nu-i lasă pe liberali să dărâme Guvernul Orban II         PLUS și-a desemnat candidatul pentru Primăria Hațeg         SENTINȚĂ ÎNTOARSĂ DE CEDO. Cazul fetei de 11 ani, însărcinată după ce a fost abuzată sexual de 5 bărbaţi         Pagina de Facebook a Primăriei Hunedoara a fost închisă după un atac informatic         Accident grav pe DN 76 Deva – Brad         Încep lucrările de anvelopare la Blocul 13A, strada Mihai Eminescu         Teribilism la volan. Un tânăr a produs dezastrul pe DN 68 A Deva – Lugoj         Accident grav în Hunedoara. O ambulanță a lovit un biciclist         Accident mortal. Un bărbat s-a prăbușit cu mașina în râul Cerna         Accident grav în apropiere de Brad         Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene