Fiscul hunedorean, parte civilă într-un dosar cu prejudiciu de peste 3 milioane de euro

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara este parte civilă într-un proces ce vizează trei oameni de afaceri din Târgu Mureş. Dosarul  a fost instrumentat de procurorii anticorupţie, iar prejudiciul depăşeşte 3 milioane de euro.

bani-leiTrei oameni de afaceri din Târgu Mureş au fost trimişi în judecată de  procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Târgu Mureş, într-un dosar ce vizează mai multe infracţiuni de natură financiară şi care au prejudiciat  Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara. Potrivit DNA, cei trei afacerişti vizaţi sunt Cristian Mihuţ, administrator de drept al S.C. EURO PET IND S.R.L., Valentin Grigore Buruiană, , administrator de drept al S.C. EURO PET IND S.R.L., resăectiv Jozsef Nemeth, administrator de fapt al S.C. EURO PET IND S.R.L. şi SC EURO PET IND SRL. Cei trei sunt acuzaţi de stabilire cu rea credinţă a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea fără drept a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat,  evaziune fiscală (omisiunea evidenţierii în actele contabile ori în alte documente legale a operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate), dar şi instigare improprie la evaziune fiscală (evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale).
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, „în cursul anilor 2009 – 2011, inculpaţii Mihuţ Cristian şi Buruiană Valentin George, în calitate de administratori de drept ai SC EURO PET IND SRL Târgu Mureş, fiind determinaţi şi coordonaţi de inculpatul Nemeth Jozsef, administrator de fapt al aceleiaşi societăţi comerciale, în scopul obţinerii în mod ilicit de importante sume de bani de la bugetul de stat, au implicat această firmă (cu obiect de activitate comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi al echipamentelor sanitare, transporturi rutiere şi servicii de mutare) într-un mecanism evazionist care viza, în principal evidenţierea în contabilitate a unor operaţiuni comerciale fictive (încheiate cu diverse firme, parte dintre acestea controlate de inculpaţi), omisiunea de a înregistra livrările de bunuri şi servicii către clienţii societăţii, stabilirea cu crea credinţă a sumelor cu titlu de TVA deductibilă sau TVA colectată aferentă livrărilor intracomunitare declarate, pentru care nu s-a justificat scutirea de la plata TVA. De asemenea, inculpaţii au ridicat din societate sume de bani pentru care nu s-a făcut dovada utilizării în interesul societăţii”.
În această modalitate, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu suma de 13.356.848 lei (echivalentul a aproximativ 3.246.602,66 euro), reprezentând TVA, impozite pe profit, impozit pe dividende.  Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara s-a constituit parte civilă în procesul penal, iar în vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând tuturor inculpaţilor.  De asemenea, la solicitarea procurorilor anticorupţie, Tribunalul Mureş a luat faţă de persoana juridică SC EURO PET IND SRL măsura preventivă a suspendării procedurii de lichidare judiciară pe un termen de 60 de zile. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Mureş.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “Fiscul hunedorean, parte civilă într-un dosar cu prejudiciu de peste 3 milioane de euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

douăzeci − paisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?         LIBERALII STRÂNG RÂNDURILE. Primarul Devei face lobby pentru Termocentrala Mintia         Palatul Administrativ va fi scos din bălării         LA ÎNTRECERE CU TELESCAUNUL DIN PARÂNG. Provocare pentru cei mai buni alergători montani din România         SPECTACOL. „4 (for) stand up”, super-show de comedie la Deva         Drumul spre Poiana Pelegii, din Retezat, a fost blocat         Razii ale polițiștilor de la Transporturi Feroviare: doi hoți de pe calea ferată au fost prinși         Noapte de coșmar pentru hunedoreni. Vijeliile au făcut ravagii         TOP 15 lucruri pe care NU trebuie să le uiți când pleci cu mașina în lunile geroase!         FIRMA MERGE GREU ŞI POTICNIT. Protest la Termocentrala Mintia pe tema majorărilor salariale         Adolescentă tâlhărită în Petroșani         Centenar Alexandru Vlahuță         Dezastrul anunțat la Sarmizegetusa Regia         Clădirea fantomă din Parcul Corvin a fost pusă la pământ într-o săptămână         Comunicat de presă – SC KRYSTAL TURISM SRL: ,,CONSTRUIRE VILĂ TURISTICĂ ȘI FILIGORIE”         ALEGERI. PSD a câștigat în Valea Jiului și la Brad, dar a pierdut la Hunedoara și Orăștie         AȚI VĂZUT-O? Tânără din Lupeni, dată dispărută         Devean lăsat fără banii de pe card         Probleme la nodul rutier Simeria Veche, de pe Autostrada Deva – Orăștie         Semnal editorial: A apărut ediţia 40 a revistei “Vitralii – Lumini și umbre”. Ecouri și dezvăluiri noi