Făuritorul de biserici din sticlă şi oglinzi

96

Sticlă pisată şi oglinzi, lipite cu multă migală pe un schelet de carton şi lemn. Acestea sunt ingredientele bisericilor măreţe pe care le confecţionează şi le vinde nea’ Ursu, un bărbat de 77 de ani care încearcă în acest fel să îşi mai completeze veniturile insuficiente după o viaţă de muncă.

2014-06-01 11.03.14Alexandru Ursu are 77 de ani, este din Mureş, dar l-am întâlnit la Petroşani, în Piaţa Agroalimentară, acolo unde, pe un colţ de zid, încerca să vândă una dintre bisericile la care a lucrat mai bine de o săptămână. Spera ca minerii sunt mai largi la pungă şi va reuşi să nu plece cu mâna goală. Şi e drept, creaţia lui  a stârnit imediat interesul trecătorilor, numai că preţul, de 100 de lei, era prohibitiv pentru mulţi dintre curioşi. “E frumoasă, m-ar interesa, dar nu avem nici noi bani. Toate sunt scumpe şi de unde…”, a spus un bărbat care s-a interesat de biserica realizată din sticlă şi oglinzi. Nea’ Ursu îi înţelege, şi pentru el banii sunt tot mai puţini sau tot mai puţin valoroşi. A lucrat o viaţă la Fabrica de Pal din Reghin şi are o pensie ce nu ajunge nici la 700 de lei. Din acest motiv creează bisericile din sticlă, deşi recunoaşte că ar cam lăsa baltă meşteşugul, să se odihnească măcar acum, la bătrâneţe, dar nu are ce face. Cu banii pe care îi primeşte după o viaţă de muncă nu s-ar descurca şi aproape ar muri de foame. “O săptămână şi două zile lucrez la confecţionarea unei biserici. Le fac din sticlă pisată, lipită cu aracet. Are şi instalaţie electrică, să lumineze, făcută tot de mine. De mult m-am apucat, din ’90. Mi s-a cam urât, e drept, dar nu am ce face, ca e pensia mică”, ne mpărturiseşte Alexandru Ursu.

La Petroşani spune că a ajuns adus de ginerele său. Are o fată măritată la Băniţa, lângă Petroşani, pe care o mai vizitează, şi a vrut să-şi încerce norocul şi în “capitala” Văii Jiului, sperând că nu se va întoarce acasă cu buzunarele goale.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *