Fabrica din Băcia rămâne închisă

Tribunalul Hunedoara a respins cererea depusă de administratorii fabricii de făină proteică din Băcia împotriva deciziei de suspendare a activității acesteia, luată în urmă cu o lună de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).

În 10 octombrie, inspectorii DSVSA Hunedoara au dispus încetarea activității fabricii de pe Valea Streiului, în care munceau circa 40 de localnici. Sătenii din Băcia, s-au plâns de mirosurile care veneau de la Fabrica de făină proteică și au strâns sute de semnături la petițiile prin care solicitau funcționarea normală a acesteia.

În 21 – 25 septembrie 2018, înainte de a pune sigiliul pe fabrică, inspectorii DSVSA Hunedoara au efectuat controale la sediul acesteia în urma cărora au constatat următoarele neconformități: poluarea atmosferică produsă de unitatea de procesare din Băcia provine în cea mai mare parte din alterarea materiei prime produsă din următoarele cauze: 1.Transportul materiilor prime cu mijloace auto fără instalații frigorifice pe distanțe lungi și pe o perioadă mare de timp; 2.nedescărcarea containerelor imediat după sosire și staționarea acestora în incinta unității la temperatura ambientală; 3.derularea lentă a procesării materiei prime,fapt care conduce la stagnarea acesteia în cuva de recepție; 4. Depozitarea timp îndelungat în interiorul halei de receptive a paleților respectiv a casoanelor cu materie primă până până la introducerea la procesare; neetanșeitatea capacelor cuvei de receptive materie prima și a celorlalte utilaje din incinta Zonei Roșii; exhaustarea necorespunzătoare a aerului și temperatura ridicată din interiorul halei de receptive materiei prima; 7 gazele provenite de la alterarea materiei prime scăpate în atmosfera prin neetanșeitatea clădirii; 8.igienizarea necorespunzătoare a pereților interior a cuvei de recepție; aerul viciat din interiorul Zonei Verzi exhaustat necorespunzător; 10. stația de spălare a aerului exhaustat provine de la tricantor și uscător prin apa reziduală prin apa mirositoare neevacuată în mod curent din bazinele de spălare a aerului.

„Suspendarea activității fabricii ar conduce la imposibilitatea de a ne mai onora obligațiile asumate față de cei 16 furnizori principali de marfă, care ar avea puternice consecințe negative atât de ordin financiar cât și în ce privește mediul înconjurător, fiind vorba de achiziția unei materii prime constând în subproduse de origine animală care în caz contrar ar fi foarte dificil de colectat, tratat și procesat. Această situație ar reprezenta un pericol real pentru mediul înconjurător, iar nu mirosul care reprezintă normalitatea având în vedere obiectul de activitate a societății. Simplul miros emanat nu reprezintă un factor de poluare și o atingere adusă mediului înconjurător”, arătau reclamanții în plângerea împotriva deciziei de închidere a fabricii.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara s-a solicitat respingerea acțiunii ca nefondată.
„Cât privește condiția pagubei iminente, instanța reține că societatea își achiziționează materia primă cu calitatea de prestator și cumpărarea se face în mod gratuit sau la un preț derizoriu, astfel că nu se poate susține că este îndeplinită această condiție. În consecință, se va respinge acțiunea în contencios administrativ formulată de reclamantă în contradictoriu cu pârâta Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara”, se arată în motivarea sentinței.
Potrivit inspectorilor sanitari-veterinari, fabrica își va putea relua activitatea numai după ce va respecta toate procedurile legale de fabricare a făinii proteice și a deversării rezidurilor.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șapte − cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Accident grav pe șantierul magistralei de mare viteză, la Mintia. Un bărbat a suferit arsuri cu apă clocotită         Scene de violență extremă produse de un interlop din Vulcan         Râsu’-plânsu’ arheologiei. Concluziile bizare ale expertului care a stabilit valoarea matriței din Sarmizegetusa Regia         O fetiță de patru ani s-a prăbușit de la etajul al doilea al unui bloc din Deva         Cum a fost celebrată Ziua Drapelului Național în Deva și Hunedoara         Lansare proiect: „Construcţie şi dotare creşă nouă, strada Luminii, nr. 10, municipiul Orăştie”         Variante ieftine de vacanță – Serbia sau Bosnia         Peste 3.000 de tone de păcură vor încălzi municipiul Brad         Drumul spre cetatea dacică Piatra Roșie a fost asfaltat         Șase medii 10 în județ, la Evaluarea Națională         ATENŢIONARE PENTRU ȘOFERI. Traficul rutier va fi închis în weekend pe strada Hărăului         PRIMARUL DEVEI: „Susțin necondiționat orice demers menit a salva Termocentrala Mintia de la închidere!”         Program prelungit la “Paşapoarte”, doar dacă se impune         Ziua comunei Râu de Mori         Sărbătoarea Sânzienelor, păstrată în satele din Munții Orăștiei         Lansarea implementării proiectului: „Creşterea eficienţei energetice a blocului de locuințe M1 – Aleea Crizantemelor din municipiul Deva“, cod SMIS 117069         Podul verde al Autostrăzii Lugoj – Deva, din ce în ce mai animat         Un adolescent în vârstă de 16 ani a distrus trei autoturisme         Afacerea unui contrabandist pusă pe butuci         Tragedie pe calea ferată, în stația Aurel Vlaicu. A murit o copilă de opt ani