Exproprierile de pe traseul autostrăzii Deva – Ilia, plătite cu ţârâita

HUNEDOARA (13)Sute de hunedoreni se simt trădaţi de statul român, care le-a oferit, spun ei, un preţ prea mic pentru terenurile pe care va trece autostrada.

Lucrările la tronsonul de autostradă Deva – Ilia au primit undă verde. Statul român a semnat contractul cu cele două companii, Tehnostrade şi Spedition UMB, care vor construi autostrada, iar proiectul în valoare de aproape 100 de milioane de euro va demara în următoarele şase luni.

În ciuda entuziasmului general cu care este privit proiectul de infrastructură, sute de hunedoreni au rămas nemulţumiţi de faptul că statul român le-a oferit doar un leu pentru fiecare metru pătrat de teren de pe care vor fi expropriaţi. Numai în comuna Brănişca, peste 400 de loturi aparţinând localnicilor au trecut în proprietatea statului. Demersurile pentru exproprieri au început din 2010, iar anul trecut localnicilor le-a fost oferit preţul final pentru terenurile lor: unul mult mai mic, spun oamenii, faţă de valoarea reală a terenurilor şi faţă de preţul oferit locuitorilor din zona Orăştiei şi a Şoimuşului, unde au avut loc exproprieri pentru autostradă.

Puţini au acceptat oferta de un sfert de euro pe metru pătrat, iar cei care s-au opus au ajuns să se judece cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. „Deocamdată nu am primit banii. Iniţial am vrut să dăm compania în judecată pentru că dacă în alte părţi, pentru suprafeţele expropriate, statul a plătit 5 – 6 euro pe metru pătrat, nouă ni s-a oferit mai puţin de un leu pe metru pătrat. Apoi am aflat că trebuie să plătim verificările topografice şi expertizele cerute de instanţă şi nu am avut încredere că vom câştiga procesul cu statul. Astfel am renunţat la proces şi aşteptăm să vedem banii. Am trimis mai multe documente pentru a primi fondurile, dar banii nu ne-au intrat încă în conturi”, a povestit Dan, un localnic din Brănişca.

Primarul Teodor Lazăr susţine că situaţia exproprierilor a rămas neschimbată în ce priveşte oferta făcută localnicilor de statul român. Între timp, în Brănişca vor urma alte exproprieri. În zona va fi construit un traseu de cale ferată de mare viteză pe ruta Timişoara – Deva – Sibiu.

Licitaţia de atribuire a lucrărilor de proiectare şi execuţie a autostrăzii Deva – Ilia (22,1 kilometri) a fost câştigată de asocierea de firme Tehnostrade şi Spedition UMB. Valoarea contractului semnat de CNANDR şi constructori este de 419,4 milioane de lei (95,3 milioane de euro), fără TVA, a informat CNANDR. Contractul, atribuit prin licitaţie deschisă, are o durată de proiectare de şase luni şi un interval de execuţie de doi ani, perioada de garanţie fiind de patru ani. Cea mai mare parte a finanţării lucrărilor (85 la sută din bugetul alocat) va fi acoperită din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, diferenţa urmând să fie asigurată de statul român.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

optsprezece + cincisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?         LIBERALII STRÂNG RÂNDURILE. Primarul Devei face lobby pentru Termocentrala Mintia         Palatul Administrativ va fi scos din bălării         LA ÎNTRECERE CU TELESCAUNUL DIN PARÂNG. Provocare pentru cei mai buni alergători montani din România         SPECTACOL. „4 (for) stand up”, super-show de comedie la Deva         Drumul spre Poiana Pelegii, din Retezat, a fost blocat         Razii ale polițiștilor de la Transporturi Feroviare: doi hoți de pe calea ferată au fost prinși         Noapte de coșmar pentru hunedoreni. Vijeliile au făcut ravagii         TOP 15 lucruri pe care NU trebuie să le uiți când pleci cu mașina în lunile geroase!         FIRMA MERGE GREU ŞI POTICNIT. Protest la Termocentrala Mintia pe tema majorărilor salariale         Adolescentă tâlhărită în Petroșani         Centenar Alexandru Vlahuță         Dezastrul anunțat la Sarmizegetusa Regia         Clădirea fantomă din Parcul Corvin a fost pusă la pământ într-o săptămână         Comunicat de presă – SC KRYSTAL TURISM SRL: ,,CONSTRUIRE VILĂ TURISTICĂ ȘI FILIGORIE”         ALEGERI. PSD a câștigat în Valea Jiului și la Brad, dar a pierdut la Hunedoara și Orăștie         AȚI VĂZUT-O? Tânără din Lupeni, dată dispărută         Devean lăsat fără banii de pe card         Probleme la nodul rutier Simeria Veche, de pe Autostrada Deva – Orăștie         Semnal editorial: A apărut ediţia 40 a revistei “Vitralii – Lumini și umbre”. Ecouri și dezvăluiri noi