Exproprierile de pe traseul autostrăzii Deva – Ilia, plătite cu ţârâita

HUNEDOARA (13)Sute de hunedoreni se simt trădaţi de statul român, care le-a oferit, spun ei, un preţ prea mic pentru terenurile pe care va trece autostrada.

Lucrările la tronsonul de autostradă Deva – Ilia au primit undă verde. Statul român a semnat contractul cu cele două companii, Tehnostrade şi Spedition UMB, care vor construi autostrada, iar proiectul în valoare de aproape 100 de milioane de euro va demara în următoarele şase luni.

În ciuda entuziasmului general cu care este privit proiectul de infrastructură, sute de hunedoreni au rămas nemulţumiţi de faptul că statul român le-a oferit doar un leu pentru fiecare metru pătrat de teren de pe care vor fi expropriaţi. Numai în comuna Brănişca, peste 400 de loturi aparţinând localnicilor au trecut în proprietatea statului. Demersurile pentru exproprieri au început din 2010, iar anul trecut localnicilor le-a fost oferit preţul final pentru terenurile lor: unul mult mai mic, spun oamenii, faţă de valoarea reală a terenurilor şi faţă de preţul oferit locuitorilor din zona Orăştiei şi a Şoimuşului, unde au avut loc exproprieri pentru autostradă.

Puţini au acceptat oferta de un sfert de euro pe metru pătrat, iar cei care s-au opus au ajuns să se judece cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. „Deocamdată nu am primit banii. Iniţial am vrut să dăm compania în judecată pentru că dacă în alte părţi, pentru suprafeţele expropriate, statul a plătit 5 – 6 euro pe metru pătrat, nouă ni s-a oferit mai puţin de un leu pe metru pătrat. Apoi am aflat că trebuie să plătim verificările topografice şi expertizele cerute de instanţă şi nu am avut încredere că vom câştiga procesul cu statul. Astfel am renunţat la proces şi aşteptăm să vedem banii. Am trimis mai multe documente pentru a primi fondurile, dar banii nu ne-au intrat încă în conturi”, a povestit Dan, un localnic din Brănişca.

Primarul Teodor Lazăr susţine că situaţia exproprierilor a rămas neschimbată în ce priveşte oferta făcută localnicilor de statul român. Între timp, în Brănişca vor urma alte exproprieri. În zona va fi construit un traseu de cale ferată de mare viteză pe ruta Timişoara – Deva – Sibiu.

Licitaţia de atribuire a lucrărilor de proiectare şi execuţie a autostrăzii Deva – Ilia (22,1 kilometri) a fost câştigată de asocierea de firme Tehnostrade şi Spedition UMB. Valoarea contractului semnat de CNANDR şi constructori este de 419,4 milioane de lei (95,3 milioane de euro), fără TVA, a informat CNANDR. Contractul, atribuit prin licitaţie deschisă, are o durată de proiectare de şase luni şi un interval de execuţie de doi ani, perioada de garanţie fiind de patru ani. Cea mai mare parte a finanţării lucrărilor (85 la sută din bugetul alocat) va fi acoperită din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, diferenţa urmând să fie asigurată de statul român.

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 − unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Momente traumatizante pentru mama unei fetițe de cinci luni, după ce a adus bebele la spital         Politicienii care râvnesc la primăriile celor mai mari municipii hunedorene         Laureatul Premiului Internațional „Leonardo Da Vinci – Artist Universal” 2019. Romeo Dobrotă (Romi) din Toronto – Artistul plastic din vecini         Au fost scoase la licitație lucrările la Casa de Cultură din Hunedoara         Primarul Marcel Goia nu va mai candida la Hațeg         Seceta și MHC-ul au transformat Lacul Cinciș. Ce se întâmplă la bisericile părăsite         Accident produs de un tânăr de 18 ani         Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva         Sportivi din Deva, campioni la o competiție națională de karate         Clipe de groază trăite de o femeie, în scara unui bloc din Hunedoara         Atenuatori de impact noi pe autostrăzile din vestul țării         Poliţia Locală Deva – bilanţul activităţii pe anul 2019         Cenaclul „Amurg sentimental”. Interviu cu Gabriela Alef         Bătaie de joc pe seama unui copilaș de patru luni. Tatăl l-a părăsit, iar mama s-a spălat pe mâini de el