Exponatul lunii februarie. Potir din faianţă cu o vechime de aproape 200 de ani

Vizitatatorii muzeului devean pot admira pe parcursul acestei luni o piesă deosebită, realizată între anii 1820-1859, în  atelierul de la Batiz

potir 1

 

Un potir de o deosebită valoare artistică, realizat în secolul XIX cadrul manufacturii de faianţă fină de la Batiz este în februarie “Exponatul lunii”  la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Simboluri creştine realizate din albastru de cobalt

Potirul din fainţă face parte dintre piesele create în serie mică la atelierul care a funcţionat între anii 1805-1865. Piesa a fost realizată  între anii 1820-1859, când atelierul de la Batiz practica cu predilecţie decorarea cu albastru de cobalt. Pe cupă sunt redate sub formă de medalion două compoziţii cu motive şi simboluri creştine, ce poartă semnătura pictorului Rógan Károly. Corpul piesei are formă de clopot cu buza evazată şi uşor răsfrântă. Piciorul se prelungeşte din corp, evazându-se spre bază şi formând talpa ce poartă semnatura artistului, dar şi data execuţiei, respectiv data 15 martie şi parţial anul execuţiei 18.., ultimele două cifre nefiind lizibile. Extremităţile piesei sunt marcate de un decor liniar, care face în acelaşi timp şi delimitarea între volumele mari.

Piesa din faianţă lucrată cu meşteşug în urmă cu peste 150 de ani în apropierea Devei, va putea fi admirată pe parcursul acestei luni în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj