Exponatul lunii februarie. Potir din faianţă cu o vechime de aproape 200 de ani

Vizitatatorii muzeului devean pot admira pe parcursul acestei luni o piesă deosebită, realizată între anii 1820-1859, în  atelierul de la Batiz

potir 1

 

Un potir de o deosebită valoare artistică, realizat în secolul XIX cadrul manufacturii de faianţă fină de la Batiz este în februarie “Exponatul lunii”  la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Simboluri creştine realizate din albastru de cobalt

Potirul din fainţă face parte dintre piesele create în serie mică la atelierul care a funcţionat între anii 1805-1865. Piesa a fost realizată  între anii 1820-1859, când atelierul de la Batiz practica cu predilecţie decorarea cu albastru de cobalt. Pe cupă sunt redate sub formă de medalion două compoziţii cu motive şi simboluri creştine, ce poartă semnătura pictorului Rógan Károly. Corpul piesei are formă de clopot cu buza evazată şi uşor răsfrântă. Piciorul se prelungeşte din corp, evazându-se spre bază şi formând talpa ce poartă semnatura artistului, dar şi data execuţiei, respectiv data 15 martie şi parţial anul execuţiei 18.., ultimele două cifre nefiind lizibile. Extremităţile piesei sunt marcate de un decor liniar, care face în acelaşi timp şi delimitarea între volumele mari.

Piesa din faianţă lucrată cu meşteşug în urmă cu peste 150 de ani în apropierea Devei, va putea fi admirată pe parcursul acestei luni în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Incendiu puternic pe calea ferată Simeria – Petroșani         Bărbat întors din Scoția, rătăcit în Ținutul Pădurenilor, după ce căutase Moldova cu GPS-ul         Tragedie în satul Totești. Un bărbat a murit strivit de o conductă de gaz         A murit Costel Alic         Centrul cultural, clădirea IPH și bisericile din Deva – iluminate arhitectural         Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara