Exponatul lunii februarie. Potir din faianţă cu o vechime de aproape 200 de ani

Vizitatatorii muzeului devean pot admira pe parcursul acestei luni o piesă deosebită, realizată între anii 1820-1859, în  atelierul de la Batiz

potir 1

 

Un potir de o deosebită valoare artistică, realizat în secolul XIX cadrul manufacturii de faianţă fină de la Batiz este în februarie “Exponatul lunii”  la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Simboluri creştine realizate din albastru de cobalt

Potirul din fainţă face parte dintre piesele create în serie mică la atelierul care a funcţionat între anii 1805-1865. Piesa a fost realizată  între anii 1820-1859, când atelierul de la Batiz practica cu predilecţie decorarea cu albastru de cobalt. Pe cupă sunt redate sub formă de medalion două compoziţii cu motive şi simboluri creştine, ce poartă semnătura pictorului Rógan Károly. Corpul piesei are formă de clopot cu buza evazată şi uşor răsfrântă. Piciorul se prelungeşte din corp, evazându-se spre bază şi formând talpa ce poartă semnatura artistului, dar şi data execuţiei, respectiv data 15 martie şi parţial anul execuţiei 18.., ultimele două cifre nefiind lizibile. Extremităţile piesei sunt marcate de un decor liniar, care face în acelaşi timp şi delimitarea între volumele mari.

Piesa din faianţă lucrată cu meşteşug în urmă cu peste 150 de ani în apropierea Devei, va putea fi admirată pe parcursul acestei luni în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

zece − 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tragedie la intrarea în Petroșani. Două autoturisme s-au ciocnit violent         Aniversarea Zilei Pompierilor din România la Deva         Carmen Hărău (PNL) – „Modificarea de către PSD a Programului de guvernare nu are nici legitimitate politică și nici electorală!”         Campanie educativă derulată de polițiști         Canalizarea ajunge în zona turistică de pe malul Lacului Cinciș         Blocul ANL construit în Hunedoara așteaptă o nouă investiție         Răfuială între interlopii din Valea Jiului         SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice         Ştrandul Municipal din Deva îşi închide porţile         Consiliul Județean cumpără un autocar la un preț uriaș         Angajații de la Castelul Corvinilor acuzați de discriminare         Primăria Deva cumpără teren pentru relocarea romilor din Grigorescu         Primăria Deva cumpără 12 autobuze la mâna a doua         Deva a început încă o campanie de dezinsecţie şi deratizare         SĂNĂTATE. Consiliul Judeţean a alocat Spitalului de Urgenţă peste 300.000 lei         Asistenta tv în ipostaze provocatoare, în curtea mănăstirii Prislop         Cum arată, de fapt, zona în care CNAIR a reclamat fisuri uriașe în Autostrada Lugoj – Deva         Autostrada Lugoj – Deva nu se deschide în septembrie. Probleme grave pe Lotul 3         Un nou episod în dosarul „matriței de la Sarmizegetusa Regia”. Expertiza a stârnit controverse         DUPĂ CINCI ANI, FĂRĂ JUDECATĂ. Procurorii DNA au clasat dosarul preşedintelui Mircea Moloţ pentru abuz în serviciu