Explicațiile Consiliului Județean Hunedoara după vandalizarea cetății dacice Blidaru

429

Consiliul Județean Hunedoara, administrator al cetății dacice Blidaru, a sesizat Ministerul Culturii, Direcția Județeană pentru Cultură Hunedoara și Inspectoratul de Poliție al Județului Hunedoara, cu privire la faptul că pe montanții laterali ai porții cetății dacice Costești – Blidaru au fost desenate două rozete florale cu diametrul de 25-30 centimetri.

„Dincolo de natura penală a acestei acțiuni, CJ Hunedoara condamnă actul de vandalism și atrage atenția că acest gest inacceptabil a fost posibil în contextul întârzierii suplimentării personalului necesar bunei administrări a monumentelor”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de Consiliul Județean Hunedoara.

Potrivit reprezentanților CJ Hunedoara, în urma consultărilor cu Institutul Național al Patrimoniului (INP), din iunie 2020 Consiliul Județean Hunedoara a transmis Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) solicitarea pentru suplimentarea cu 30 de posturi pentru personalul ce trebuie angajat în scopul protejării, conservării şi punerii în valoare a cetăților dacice din Munții Orăștiei.

„În 10 iulie 2020, CJ Hunedoara a revenit cu o nouă adresă prin care se prezintă structura organizatorică propusă pentru administrarea cetăților dacice. Urmare a acestui demers, prin adresa nr. 99294/31.07.2020, MLPDA a comunicat CJ Hunedoara că nu poate da curs solicitării privind aprobarea înființării unor posturi suplimentare”, a transmis CJ Hunedoara.

În 8 aprilie, Consiliul Județean Hunedoara și Institutul Național al Patrimoniului au transmis Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației o adresă comună prin care solicită aprobarea majorării cu 30 de posturi a numărului maxim ce pot fi încadrate la nivelul administrației județene, în contextul preluării în administrare a cetăților Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru, Luncani – Piatra-Roșie și Bănița. Până în prezent, CJ Hunedoara nu a primit un răspuns, se arată în același comunicat.

În ianuarie 2021, a fost înființată Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPT) a Județului Hunedoara, în urma fuziunii prin contopire a Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice cu Agenția de Dezvoltare Economico-Socială a Județului Hunedoara. „În cadrul ședinței ordinare a CJ Hunedoara din data de 22 aprilie 2021, va fi supus dezbaterii și aprobării bugetul DGAMPT Hunedoara care cuprinde și sumele necesare asigurării serviciilor de pază la toate cele cinci cetăți dacice”, a transmis CJ Hunedoara.

Foto: Aurora Peţan. Facebook

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *