10.7 C
Deva
vineri, martie 29, 2024

Expertiză în domeniul electromecanic în Dosarul Uricani

Expertul numit de instanţă în „Dosarul Uricani” ar putea să-şi extindă sfera de activitate şi, pe lângă expertiza în domeniul protecţiei muncii, să o realizeze şi pe cea în domeniul electromecanic.

 

mina_uricaniMagistraţii de la Petroşani i-au cerut expertului numit în „Dosarul Uricani” să le comunice dacă poate răspunde şi obiectivelor stabilite pentru efectuarea expertizei în domeniul electromecanic maşini şi echipamente miniere. Asta după ce, pe parcursul derulării procesului s-a stabilit necesitatea unei cercetări în acest din urmă domeniu. De asemenea, magistraţii au decis să calculeze şi ce venituri ar fi realizat cele cinci victime ale tragicului accident la ora actuală. Astfel, instanţa a decis trimiterea unei adrese către Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului SA, de care aparţine Mina Uricani, pentru a comunica veniturile pe care le-ar fi realizat în prezent victimele accidentului colectiv de muncă produs la data de 5 februarie 2011, respectiv Nădrag Ion, Borc Hici Cornel, Stoi Iulian, Calotă Cosmin şi Cucu Marian – dacă aceştia ar fi prestat muncă.

Inculpaţii din acest dosar, respectiv foştii şefi ai EM Uricani, vor da din nou ochii cu magistraţii de la Petroşani marţi, când va continua şi audierea martorilor din acest complex dosar. Ca urmare a solicitării venite din partea apărătorilor a doi dintre inculpaţi, Judecătoria Petroşani a dispus trimiterea cererii de recuzare a procurorului din faza de urmărire penală, procurorului ierarhic superior, în vederea soluţionării acesteia.

Morţi în timpul unei acţiuni de rutină

Reamintim că, în februarie 2011, o echipă alcătuită din cinci lucrători efectua o revizie la un transformator de la Orizontul 300. În jurul orei 14.30, şeful de lucrare a anunţat că a finalizat operaţiunea şi că a cuplat tensiunea electrică în zonă, însă acestea au fost ultimele cuvinte care s-au mai auzit la suprafaţă. După aproximativ 10 minute, deserventul uneia dintre staţiile principale de ventilatoare a văzut o dâră de fum la una din evacuările aerului viciat din subteran şi a dat alarma. Imediat au fost convocate echipe de salvatori minieri de la EM Uricani şi ai Staţiei Centrale de Salvare Minieră. În jurul orei 19.00, o echipă formată de 15 salvatori minieri a intrat în subteran şi a încercat să afle care este starea minerilor rămaşi în măruntaiele pământului, dar verdictul a fost cutremurător: toţi cei cinci au decedat. Salvatorii au fost, însă, la un pas să se transforme în victime, după ce, la ora 22.50 a avut loc o replică a primei explozii, dar, din fericire, echipele de intervenţie erau deja în rampă puţului şi nu au fost surprinse de suflul exploziei. Tragedia de la Uricani a fost urmată de o anchetă complexă efectuată de Inspecţia Muncii, care a stabilit cu ocazia cercetării 26 de abateri de la normele de protecţie a muncii. În 21 de cazuri s-au aplicat sancţiuni contravenţionale, în valoare de 182.000 de lei, în timp ce în cinci cazuri s-au dat avertismente. Pe partea infracţională, gradul de responsabilitate a fost determinat pentru fiecare persoană în parte, în conformitate cu fişa postului, iar ancheta au derulat-o procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, care au decis trimiterea dosarului în instanţă.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/