Expertiza care arată cât de degradat este podul peste Strei

Podul rutier din Călan este degradat și necesită reparații capitale. O expertiză tehnică realizată în 2017 asupra situației podului peste Strei, de la intrarea în Călan, arăta că acesta se află într-o stare nesatisfăcătoare, iar până când reparațiile capitale vor începe trebuiau luate măsuri urgente.

Podul a fost construit la începutul anilor ’60, din beton armat, iar de-a lungul existenței sale au fost efectuate doar lucrări de întreținere a suprastructurii sale.

„Podul expertizat se încadrează în clasa stării tehnice IV, Stare nesatisfăcătoare, caracterizată prin elemente constructive într-o stare avansată de degradare, podul necesitând lucrări de reabilitare și înlocuirea unor elemente. Ținând cont de existența unor defecte sau degradări importante la elementele principale de rezistență (depunctări mai mari decât 7), care periclitează siguranța circulației, se vor lua măsuri imediate de remediere a acestor defecte/degradări. Ca urmare, până la realizarea unor lucrări de intervenție se impune introducerea de urgență a unor restricții de circulație: limitarea vitezei de circulație la maxim 30 km/h, până la remedierea suprafeței de rulare a carosabilului: limitarea distanței de circulație dintre vehicule la minim 50 de metri, până la remedierea problemelor structurale la reazeme, suprastructură și pile”, se arată în expertiza tehnică realizată de inginerul Mihai Iliescu.
Viteza de circulație pe pod a rămas de maximum 70 de kilometri pe oră, iar alte restricții speciale, cum sunt cele de tonaj, nu au fost impuse. Recent, Primăria Călan a scos la licitație lucrările de reabilitare a podului rutier în lungime de 115 metri și cu o lățime de 13,50 metri. Proiectul este estimat la 4,6 milioane de lei, iar fondurile vor fi alocate prin Programul Național de Devoltare Locală.

Lucrările la infrastructură propuse sunt de extinderea fundaţiilor şi elevaţiilor existente spre aval, cu circa 2,8 m, cămăşuirea elevaţiilor existente concomitent cu realizarea extinderii, realizarea unei banchete din beton armat pe care să se amenajeze cuzineţii şi opritorii seismici. Lucrări la suprastructură vizează demolarea integrală a vechii suprastructuri, construirea părţii amonte a suprastructurii, realizarea monolitizării între tablierele executate în cele două etape. „Calea pe pod se va realiza astfel: peste dala de beton armat se va realiza hidroizolaţia şi calea din îmbrăcăminte asfaltică pe carosabil şi umplutura din beton la trotuare peste care se va aşterne un strat asfaltic. Pentru evacuarea apelor pluviale s-au prevăzut guri de scurgere cu evacuare verticală. La limita carosabilului s-au prevăzut parapete de siguranţă , rigide, tip bordură înaltă. Parapetele pietonale metalice de pe podul existent se vor recupera, reapara, vopsi şi completa pentru a fi reutilizate pentru noua suprastructură”, se arată în proiect.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

paisprezece − trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tragedie la intrarea în Petroșani. Două autoturisme s-au ciocnit violent         Aniversarea Zilei Pompierilor din România la Deva         Carmen Hărău (PNL) – „Modificarea de către PSD a Programului de guvernare nu are nici legitimitate politică și nici electorală!”         Campanie educativă derulată de polițiști         Canalizarea ajunge în zona turistică de pe malul Lacului Cinciș         Blocul ANL construit în Hunedoara așteaptă o nouă investiție         Răfuială între interlopii din Valea Jiului         SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice         Ştrandul Municipal din Deva îşi închide porţile         Consiliul Județean cumpără un autocar la un preț uriaș         Angajații de la Castelul Corvinilor acuzați de discriminare         Primăria Deva cumpără teren pentru relocarea romilor din Grigorescu         Primăria Deva cumpără 12 autobuze la mâna a doua         Deva a început încă o campanie de dezinsecţie şi deratizare         SĂNĂTATE. Consiliul Judeţean a alocat Spitalului de Urgenţă peste 300.000 lei         Asistenta tv în ipostaze provocatoare, în curtea mănăstirii Prislop         Cum arată, de fapt, zona în care CNAIR a reclamat fisuri uriașe în Autostrada Lugoj – Deva         Autostrada Lugoj – Deva nu se deschide în septembrie. Probleme grave pe Lotul 3         Un nou episod în dosarul „matriței de la Sarmizegetusa Regia”. Expertiza a stârnit controverse         DUPĂ CINCI ANI, FĂRĂ JUDECATĂ. Procurorii DNA au clasat dosarul preşedintelui Mircea Moloţ pentru abuz în serviciu