Expertiza care arată cât de degradat este podul peste Strei

Podul rutier din Călan este degradat și necesită reparații capitale. O expertiză tehnică realizată în 2017 asupra situației podului peste Strei, de la intrarea în Călan, arăta că acesta se află într-o stare nesatisfăcătoare, iar până când reparațiile capitale vor începe trebuiau luate măsuri urgente.

Podul a fost construit la începutul anilor ’60, din beton armat, iar de-a lungul existenței sale au fost efectuate doar lucrări de întreținere a suprastructurii sale.

„Podul expertizat se încadrează în clasa stării tehnice IV, Stare nesatisfăcătoare, caracterizată prin elemente constructive într-o stare avansată de degradare, podul necesitând lucrări de reabilitare și înlocuirea unor elemente. Ținând cont de existența unor defecte sau degradări importante la elementele principale de rezistență (depunctări mai mari decât 7), care periclitează siguranța circulației, se vor lua măsuri imediate de remediere a acestor defecte/degradări. Ca urmare, până la realizarea unor lucrări de intervenție se impune introducerea de urgență a unor restricții de circulație: limitarea vitezei de circulație la maxim 30 km/h, până la remedierea suprafeței de rulare a carosabilului: limitarea distanței de circulație dintre vehicule la minim 50 de metri, până la remedierea problemelor structurale la reazeme, suprastructură și pile”, se arată în expertiza tehnică realizată de inginerul Mihai Iliescu.
Viteza de circulație pe pod a rămas de maximum 70 de kilometri pe oră, iar alte restricții speciale, cum sunt cele de tonaj, nu au fost impuse. Recent, Primăria Călan a scos la licitație lucrările de reabilitare a podului rutier în lungime de 115 metri și cu o lățime de 13,50 metri. Proiectul este estimat la 4,6 milioane de lei, iar fondurile vor fi alocate prin Programul Național de Devoltare Locală.

Lucrările la infrastructură propuse sunt de extinderea fundaţiilor şi elevaţiilor existente spre aval, cu circa 2,8 m, cămăşuirea elevaţiilor existente concomitent cu realizarea extinderii, realizarea unei banchete din beton armat pe care să se amenajeze cuzineţii şi opritorii seismici. Lucrări la suprastructură vizează demolarea integrală a vechii suprastructuri, construirea părţii amonte a suprastructurii, realizarea monolitizării între tablierele executate în cele două etape. „Calea pe pod se va realiza astfel: peste dala de beton armat se va realiza hidroizolaţia şi calea din îmbrăcăminte asfaltică pe carosabil şi umplutura din beton la trotuare peste care se va aşterne un strat asfaltic. Pentru evacuarea apelor pluviale s-au prevăzut guri de scurgere cu evacuare verticală. La limita carosabilului s-au prevăzut parapete de siguranţă , rigide, tip bordură înaltă. Parapetele pietonale metalice de pe podul existent se vor recupera, reapara, vopsi şi completa pentru a fi reutilizate pentru noua suprastructură”, se arată în proiect.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 − cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara         Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație         Tăiere ilegală de arbori         Spărgătorul unui magazin, prins la Vulcan         Scandal monstru pe o stradă din Hunedoara         36 de pacienți suspecți „COVID-19” internați la Spitalul Județean de Urgență din Deva