Eveniment. Valentine’s day

Ziua îndrăgostiţilor în varianta americană a prins foarte bine la români

happy-valentines-day

Deşi blamată de mulţi şi consi­de­rată nimic altceva decât o sărbă­toa­re comercială, care aduce încasări uriaşe, totuşi Va­lentine’s Day, pare să fie de neoprit ca şi for­mă de divertisment, mai mult sau mai puţin cu iz ro­mantic.

Românilor le place să im­porte cam tot ceea ce este popular şi “cool” în alte părţi ale lu­mii. Şi asta nu se în­tâmplă pentru că noi nu suntem originali, ci pentru că aduce un plus de savoare şi îm­bunătăţire pro­priilor noastre tradiţii populare. Deşi noi avem deja propria sărbătoare tra­diţională  a iubirii, denumită “Dra­go­be­te“, şi sărbătorită în­de­osebi în zonele rurale, pe data de 24 februarie, to­tuşi, românii par sa fie mult mai dornici să respecte mult râvnitul Va­lentine’s Day, sărbătorit cu mare fast în cluburi şi res­taurante în data de 14 Fe­bruarie. A­ceastă zi, come­mo­rează pe Sf. Dwyn­wen, sfânt al în­drăgostiţilor ga­lezi.  În Franţa, o ţară tradi­ţi­onal ca­tolică, Valentine’s Day este cunoscută simplu, drept Sfân­tul Valentin şi este săr­bătorita ca în restul ţă­rilor occidentale. În Da­ne­mar­ca şi Norvegia,  14 fe­bruarie este cunoscută ca „Valen­tins­dag”. Nu este săr­bătorită pe o scară largă, dar mulţi oameni îşi fac timp pen­tru a petrece într-un mod ro­man­tic cu partenerul de viaţă sau trimit o feli­ci­tare unei iubiri secrete.

În Suedia este numită ziua tuturor inimilor. Nu este o sărbătoare oficială. În Slovenia,  un proverb spune că Sfântul Valentin  aduce cheile rădăcinilor, aşa că pe 14 februarie plantele şi flo­rile încep să crească. Ziua în­drăgostiţilor a fost săr­bă­torită ca ziua în care încep lucrările în vii şi pe câmpuri. Este de asemenea spus ca păsările se căsătoresc în a­ceastă zi. Cu siguranţă, nu­mai de curând este sărbă­torită ca Ziua iubirii. Ziua iu­birii este tradiţional 12 mar­tie, ziua Sf. Gregor.

 Ce aşteptări au fetele şi băieţii de la această sărbătoare ?

Cred că încărcătură emo­ţională este la cote înalte de ambele părţi. În cazul cuplurilor deja bine sudate “EA” aşteaptă cu si­guranţă, fie un inel de lo­godnă, fie un cadou cos­tisitor, sau cel puţin o de­claraţie de dragoste şi ne­lipsitul buchet de flori. Pre­siunea cea mai mare parvine bărbaţilor. Aceştia, deseori ştiu care sunt aşteptările consoartei lor şi dacă nu au avut înţelepciunea să se pregătească în timp util, se pot aştepta la o seară ratată, sau cel puţin la o privire în­cruntată din partea iubitei.

Segmentul de vârstă care săr­bătoreşte Valentine’s Day-ul importat, este de 16-30 ani. Cei foarte tineri, sunt adepţii cluburilor de noapte, unde petrec până în zori şi îşi fac declaraţii de iubire, cei singuri  fac tot posibilul să fie irezistibili, pentru a-şi găsi perechea şi cei trecuţi de vârsta adolescenţei, pot fi stimulaţi de conotaţia a­ces­tei zile şi îşi pot face planuri reale ( sau mai puţin reale ), de viitor. Cert este că Va­lentine’s Day, ne face mai buni, mai pasionali, şi de ce nu, mult mai atenţi cu ju­mătatea noastră. Să nu uităm că “noaptea magica“, scoate la iveala toate ca­lităţile pe care le posedăm şi ne impune restricţii în ceea ce priveşte latura noastră mai puţin plăcută. Oricum ar fi denumită această zi a iu­birii…oricând ar fi săr­bătorită… este de bun augur şi din punctul meu de ve­dere, ar trebui ca cel puţin lunar să celebrăm  IUBIREA pentru că este singurul me­canism autentic din lume ca­re scoate la iveală tot ceea ce avem noi mai bun, ne face mai umani şi mult mai to­leranţi. Iubiţi-vă sincer! (Cristina Mihaela Zaharia)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Incendiu puternic pe calea ferată Simeria – Petroșani         Bărbat întors din Scoția, rătăcit în Ținutul Pădurenilor, după ce căutase Moldova cu GPS-ul         Tragedie în satul Totești. Un bărbat a murit strivit de o conductă de gaz         A murit Costel Alic         Centrul cultural, clădirea IPH și bisericile din Deva – iluminate arhitectural         Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara