Eveniment. Valentine’s day

Ziua îndrăgostiţilor în varianta americană a prins foarte bine la români

happy-valentines-day

Deşi blamată de mulţi şi consi­de­rată nimic altceva decât o sărbă­toa­re comercială, care aduce încasări uriaşe, totuşi Va­lentine’s Day, pare să fie de neoprit ca şi for­mă de divertisment, mai mult sau mai puţin cu iz ro­mantic.

Românilor le place să im­porte cam tot ceea ce este popular şi “cool” în alte părţi ale lu­mii. Şi asta nu se în­tâmplă pentru că noi nu suntem originali, ci pentru că aduce un plus de savoare şi îm­bunătăţire pro­priilor noastre tradiţii populare. Deşi noi avem deja propria sărbătoare tra­diţională  a iubirii, denumită “Dra­go­be­te“, şi sărbătorită în­de­osebi în zonele rurale, pe data de 24 februarie, to­tuşi, românii par sa fie mult mai dornici să respecte mult râvnitul Va­lentine’s Day, sărbătorit cu mare fast în cluburi şi res­taurante în data de 14 Fe­bruarie. A­ceastă zi, come­mo­rează pe Sf. Dwyn­wen, sfânt al în­drăgostiţilor ga­lezi.  În Franţa, o ţară tradi­ţi­onal ca­tolică, Valentine’s Day este cunoscută simplu, drept Sfân­tul Valentin şi este săr­bătorita ca în restul ţă­rilor occidentale. În Da­ne­mar­ca şi Norvegia,  14 fe­bruarie este cunoscută ca „Valen­tins­dag”. Nu este săr­bătorită pe o scară largă, dar mulţi oameni îşi fac timp pen­tru a petrece într-un mod ro­man­tic cu partenerul de viaţă sau trimit o feli­ci­tare unei iubiri secrete.

În Suedia este numită ziua tuturor inimilor. Nu este o sărbătoare oficială. În Slovenia,  un proverb spune că Sfântul Valentin  aduce cheile rădăcinilor, aşa că pe 14 februarie plantele şi flo­rile încep să crească. Ziua în­drăgostiţilor a fost săr­bă­torită ca ziua în care încep lucrările în vii şi pe câmpuri. Este de asemenea spus ca păsările se căsătoresc în a­ceastă zi. Cu siguranţă, nu­mai de curând este sărbă­torită ca Ziua iubirii. Ziua iu­birii este tradiţional 12 mar­tie, ziua Sf. Gregor.

 Ce aşteptări au fetele şi băieţii de la această sărbătoare ?

Cred că încărcătură emo­ţională este la cote înalte de ambele părţi. În cazul cuplurilor deja bine sudate “EA” aşteaptă cu si­guranţă, fie un inel de lo­godnă, fie un cadou cos­tisitor, sau cel puţin o de­claraţie de dragoste şi ne­lipsitul buchet de flori. Pre­siunea cea mai mare parvine bărbaţilor. Aceştia, deseori ştiu care sunt aşteptările consoartei lor şi dacă nu au avut înţelepciunea să se pregătească în timp util, se pot aştepta la o seară ratată, sau cel puţin la o privire în­cruntată din partea iubitei.

Segmentul de vârstă care săr­bătoreşte Valentine’s Day-ul importat, este de 16-30 ani. Cei foarte tineri, sunt adepţii cluburilor de noapte, unde petrec până în zori şi îşi fac declaraţii de iubire, cei singuri  fac tot posibilul să fie irezistibili, pentru a-şi găsi perechea şi cei trecuţi de vârsta adolescenţei, pot fi stimulaţi de conotaţia a­ces­tei zile şi îşi pot face planuri reale ( sau mai puţin reale ), de viitor. Cert este că Va­lentine’s Day, ne face mai buni, mai pasionali, şi de ce nu, mult mai atenţi cu ju­mătatea noastră. Să nu uităm că “noaptea magica“, scoate la iveala toate ca­lităţile pe care le posedăm şi ne impune restricţii în ceea ce priveşte latura noastră mai puţin plăcută. Oricum ar fi denumită această zi a iu­birii…oricând ar fi săr­bătorită… este de bun augur şi din punctul meu de ve­dere, ar trebui ca cel puţin lunar să celebrăm  IUBIREA pentru că este singurul me­canism autentic din lume ca­re scoate la iveală tot ceea ce avem noi mai bun, ne face mai umani şi mult mai to­leranţi. Iubiţi-vă sincer! (Cristina Mihaela Zaharia)

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Voluntarii care lucrează la Cetatea Costești au nevoie de ajutor         NOMINALIZAŢII PNL DEVA. Dr. Petrui la Sănătate, Marian Călin la Agricultură, Potecă – Prefect         Incendiu puternic în satul Uroi         Imaginea Nadiei Comăneci a trecut chinuit prin votul CL Deva         PERFORMANȚĂ Un devean, campion european la Securitate Cibernetică         Reparații capitale pe cel mai riscant tronson al căii ferate Simeria – Petroșani         Incendiu la o cabană din lemn în Almașu Sec         Tânăra rănită în accidentul de motocicletă are nevoie urgentă de sânge         Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții