Evaluarea Sarmizegetusei Regia. Suma uriașă la care a fost estimată cetatea dacică

Consiliul Judeţean Hunedoara a prezentat raportul de evaluare Sarmizegetusei Regia, în care a prezentat costul estimativ sitului. Cetatea dacică vizitată anual de peste 70.000 de oameni nu este de vânzare, însă astfel de documente sunt necesare pentru a fi înregistrată în evidenţele contabile.

„Monumentul istoric reprezintă sit arheologic 18,3 hectare, înscris în Lista patrimonului mondial UNESCO. Se însuşeşte valoarea de inventar de 137.250.384 lei, echivalent a 28.902.728 euro, propusă în Raportul de evaluare pentru monumentu istoric Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte, comuna Orăştioara de Sus, judeţul Hunedoara”, se arată într-un proiect de hotărâre a Consiliului Judeţean Hunedoara. Raportul a fost întocmit în peroada iunie 2018 – mai 2019. Potrivit documentului, evaluarea a fost realizată în vederea înregistrării valorii monumentului istoric în evidenţele contabile şi pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 1705/2006, privind aprobarea inventarului centralizat al bunurilor domeniulu public al statului, cu modificările şi completările ulterioare. Valoarea justă a Sarmizegetusei Regia nu este o valoare de piaţă, aceasta neputând fi tranzacţionată.

Consiliul Judeţean Hunedoara a solicitat defalcarea valorii pe fiecare element înscris în Cartea Funciară în vederea înregistrării în contabilitate, fiind identificate de 23 de elemente componente ale monumentului istoric. Valorile lor sunt următoarele:

Zidul fortificaţiei, cu o suprafaţă de 2.853 mp a fost estimat la 52,7 milioane de lei. Templul de andezit de pe terasa a X-a, de 1.037 mp, a fost estimat la 19.1 milioane de lei. Zidul de susţinere a terasei a X-a, de 198 mp, a fost estimat la 3,66 milioane de lei, zidul de susţinere a terase a X-a, de 11 mp, a fost estimat la 203.000 lei, Templul patrulater de andezit, de 147 mp, a fost evaluat la 2,7 milioane de lei. Templul patrulater de andezit, de 137 mp, a fost estimat la 2,5 milioane de lei. Templul circular mic, de 141 mp, a fost evaluat la 2,6 milioane de lei. Templul circular mare, de 699 mp, are o valoare estimată de 12,9 milioane de lei. Altarul de andezit, de 44 mp, are o valoare de 813.555 lei, Canalul colector, de 65 mp, a fost evaluat la 1,2 milioane de lei. Templul mic de calcar, de 183 mp, a fost estimat la 3,38 milioane de lei. Templul mare de calcar, de 544 mp, a fost estimat la 10 milioane de lei. Turnul pentagonal, de 19 mp, a fost estimat la 351.308 lei. Băile romane, de 624 mp, au fost estimate la 11,5 miloane de lei. Piaţeta pavată, de 23 mp, a fost evaluată la 425.267 lei.

Drumul pavat, de 215 mp, a fost estmat la 3,97 milioane de lei. Depozitul de blocuri de calcar din interiorul fortificaţiei, de 99 mp, a fost evaluat la 1,8 milioane de lei. Blocurile de calcar din partea de sud a terasei a X-a, de 281 mp, au fost evaluate la 5,1 milioane de lei. Depozitul de blocuri de calcar de pe terasa a XI-a, de 8 mp, a fost evaluat la 147.919 lei. Şapte fragmente de plintă de andezit, două coloane de andezit şi alte fragmente de pe marginea terasei a XI-a, de 51 mp, au fost evaluate la 942.984 lei. O coloană de andezit culcată, de un metru patrat, a fost estimată la 18.490 lei. O coloano de andezit şi două fragmente de vase din piatră de andezit au fost evaluate la 129.429 lei. Blocurile de calcar de lângă turnul pentagonal, de 36 de mp, au fost evaluate la 665.636 lei. Practic, fiecare metru patrat de monument în Sarmizegetusa Regia, din cei 7.423 mp, a fost estimat la 18.500 de lei.
Castelul Corvinilor, de 137 de ori mai „ieftin”
Castelul Corvinilor a fost estimat la puţin peste un milion de lei, potrivit celui mai recent raport de evaluare. Ansamblul Castelului Corvinilor se întinde pe 20.837 mp, din care o păşune de 10.539 mp, curţi şi construcţii de 8.697 mp şi teren arabil de 1.601 mp. Construcţia administrativă şi social culturală Castelul Corvinilor, parte din subdviziunea cuţi şi construcţii, cuprinde o suprafaţă de 3.200 mp. „Valoarea de inventar a construcţiei, în prezent, după cum rezultă dn datele puse la dispoziţie de Municipiul Hunedoara, este de 1.011.719 lei”, se arată în Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie, necesară proiectului de restaurare a Castelului Corvinilor, întocmit în 2016.
Practic, potrivit raportului, un metru patrat în Castelul Corvinilor costă 316 lei. Castelul medieval din Hunedoara aparţine, la fel ca şi Sarmizegetusa Regia, statului român şi nu poate fi pus în vânzare. Monumentul medieval este vizitat anual de circa 400.000 de oameni.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doisprezece − 10 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
27 de noi cazuri de Covid 19 în județul Hunedoara, într-o singură zi         Când vom vedea rapoartele anuale de activitate ale aleșilor locali din Orăștie?         Microhidrocentrală plănuită pe barajul lacului de acumulare Poiana Ruscă         Cum ar trebui gândită, denumită și predată educatia sexuală în scoli         Constructori acuzați că au decontat ilegal lucrări finanțate de UE în Lupeni și Băile Herculane         Doi bărbați sunt cercetați pentru braconaj, după ce au fost prinși noaptea la vânătoare         O mocăniță pentru județul Hunedoara         L-ați văzut?         ISTORII HUNEDORENE. Dealul Cetății Deva în administrarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara         Oamenii din Sântandrei au ajuns la capătul răbdării, din cauza penelor de curent         ACCIDENT. Mașină lovită de tren la trecerea peste calea ferată, din halta Geoagiu         Accident grav, cu șapte răniți, produs de un șofer teribilist de 23 de ani         Accident produs de un șofer de 82 de ani         Hoț capturat de polițiști         Traseul spre Lacul Zănoaga în atenția Salvamont Hunedoara         Psaltire din 1751 restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane – Deva         Bilanțul pagubelor materiale produse de inundații în județul Hunedoara         Cele două turnuri locuință ale Cetății dacice Costești din Munții Orăștiei vor fi protejate și reabilitate         Accident grav pe șoseaua Hațeg – Petroșani, produs de o tânără de 18 ani. Motociclist în stare gravă la spital         Astăzi începe campania de dezinsecție terestră la Deva!