Editorial economic: Povestea broscuțelor din Amazonia

“Un investitor american sosește într-un sat din Amazonia. Le spune localnicilor că este interesat să cumpere broscuțe. Plătește 10 $ pe broscuță. Câțiva săteni care îl cred, prind câteva broscuțe și își încasează banii. Investitorul plătește banii în piața publică, astfel toți sătenii văd cum cei câțiva norocoși vând broscuțele cu 10$. După ce plătește banii, investitorul face anunț către toți că a doua zi va cumpăra broscuțe cu 20 $ bucata. Toată noaptea sătenii prind broscuțe, decimând populația normală de amfibieni, pe care le vând la 20 $ bucata a doua zi dimineața. După ce plătește banii, investitorul spune că va pleca o săptămână acasă, urmând ca la revenire să cumpere broscuțe cu 100 $ bucata. Rămâne la fața locului asistentul investitorului. Sătenii se află în imposibilitatea de a mai strânge broscuțe, căci decimaseră populația. Soluția salvatoare vine de la asistentul care se oferă să vândă tot stocul de brscuțe cumpărat anterior, la prețul de 35 $ bucata. Afacerea este prea bună pentru a fi ratată de săteni. 35 $ bucata care va fi vândută cu 100 $ bucata! Toți se împrumută și cumpără întreg stocul de broscuțe. Investitorul nu mai vine, asistentul pleacă, și sătenii rămân cu datorii fără a avea un activ în plus față de broscuțele inițiale.

Având datorii, în disperare de cauză acceptă ajutorul unui fond de investiții, care le dă un împrumut pentru a-și acoperi datoriile făcute la achiziția broscuțelor, dar fondul de investiții le impune un cu totul alt mod de viață în sătucul lor, așa cum consider el, pentru a fi sigur că vor rambursa împrumutul.”

Vă sună cunoscut? Chiar dacă povestea este folsită mai mult pentru a ilustra criza SUBPRIME din SUA, care a dus la criza economică din 2008, parcă recunoaștem în satul din Amazonia economia națională a României, atât de obișunuită în a acumula datorii fără a obține active în plus, apoi a apela la alți creditori, în condiții din ce în ce mai dure, pentru a acoperi datoriile accumulate fără achiziții de active, pentru ca apoi să vină ca un salvator FMI care va impune – nu-i așa? – condițiile de acordare a împrumuturilor. Și așa cum sătenii din Amazonia își vor schimba la ordin stilul de viață, la fel schimbăm și noi economia, la ordin!

Pentru criza SUBPRIME s-a semnat al III-lea Acord Basel, care prevede expres conservarea capitalului. Împreună cu celelalte măsuri, acordul Basel III înceracă evitarea riscului sistemic, dar doar în domeniul bancar. În ce privește economiile naționale, fiecare rămâne cu broscuțele sale, dar acumulează datorii…

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu + 8 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Prins la furat, deși trebuia să rămână în izolare         Tânără anchetată după ce a fugit de la locul accidentului         Accident rutier. Biciclist rănit grav         Tineri trimiși în carantină pentru că nu au respectat măsura izolării         Hoți prinși la Mina Paroșeni         Hunedorean prins cu țigări de contrabandă         556 de hunedoreni vindecați de Covid 19         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         CJ Hunedoara distribuie echipamente de protecție spitalelor suport Covid-19         Drumul Județean 687 Hunedoara – Călan. Cum s-a lucrat în ultimul an la șoseaua modernizată pe fonduri UE         O piesă deosebită din colecțiile Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie         Au început lucrările de anvelopare la Blocul 79, strada Bejan, din Deva         Drumul Cerbăl – Socet intră în șantier         Situația cazurilor COVID-19 la unitățile din subordinea CJ Hunedoara         DN 7 A a intrat în reparații         Povestea viaductelor „gemene” de pe vechea cale ferată Deva – Brad         Accident mortal în Petroșani, pe trecerea de pietoni         Doi hunedoreni trimiși în carantină după ce nu au respectat măsurile de autoizolare         Polițistul Florin Bolosin, trecut în rezervă. Ce spune despre munca în Poliție         A fost reluată susținerea probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere