Editorial economic: Datoria prostituatei

Într-un orășel prăfuit, situat în mijlocul lui nicaieri, amorțit complet din punct de vedere economic poposește un bogătaș. Se duce la singurul hotel din oraș și spune că va sta o noapte. Hotelierul îi cere tariful standard de 100 dolari. Bogătașul scoate bancnota, o dă hotelierului, dar emite pretenția de a-și alege singur camera. Hotelierul îi dă toate cheile de la camere și-l invită să le vizioneze. Între timp, el dă o fugă la băcănia de unde se aproviziona pentru mic dejun și plătește băcanului datoria de 100 de dolari pe care o avea.

Băcanul văzându-se cu bancnota în mână, dă fuga la morar și-i plătește datoria de 100 de dolari pe care o avea pentru făină. Morarul, om mai pătimaș, caută singura prostituată din oraș, care-i prestase pe datorie și îi dă suta de dolari. Aceasta dă fuga la hotel, unde avea datorie de 100 de dolari și dă bancnota hotelierului.

Imediat bogătașul coboară, spune că nu i-a plăcut nicio cameră, ia suta de dolari și pleacă!

Am ales această povestioară pentru tâlcul ei economic. Ce s-a întâmplat de fapt? Patru oameni conectați economic și-au plătit datoriile fără a intra măcar un dolar în economia locală!

De aceea, sperând că totuși, cândva, România va fi repornită economic, trebuie să înțelegem cât de mult contează circuitul banilor în economia locală! În momentul în care faceți cuimpărături de la un supermarket străin, profitul acestuia merge afară. Cand veți cumpăra de la localnici, profitul va merge în economia locală, unde, așa cum ați văzut circulația internă a banilor salvează uneori lipsa unor infuzii de capital. Ei, cand și acestea există și circulația banilor este preponderent internă, economia locală duduie.

Haideți să facem un exercițiu de imaginație. Dacă după pandemie, județul va reporni economic axat pe turism, toți banii cheltuiți de aceștia înseamnă capital vărsat în economia locală. Dacă acești bani vor circula intern, economia locală se va simți din ce în ce mai bine. Sper că nu va fi necesar ca toate prostituatele din județ să aibă datorii la hoteluri pentru a pune în practică cele de mai sus!

Lăsând gluma la o parte, după repornirea economică trebuie să regândim tot, concedii, produse alimentare, cumpărături, restaurantele unde mâncăm etc! Haideți să mergem în concediu în țară, să mâncăm produse românești, să frecventăm restaurantele independente locale, să ne cumpărăm haine de la magazinele locale și chiar daca nu  „totul va fi bine”, măcar va fi mai bine!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unsprezece + optsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Cum arată șantierul drumului județean Hunedoara – Călan         Bazinele cu apă minerală de pe Valea Mureșului         Ce trebuie să știe turiștii care vor să urce în Retezat cu mașinile, spre Poiana Pelegii         Tânără tâlhărită de fostul prieten, cu 20 de ani mai mare decât ea         Muzeul mineritului a fost restaurat cu fonduri UE         ADR VEST. Școală din Uricani modernizată cu fonduri UE         ORĂȘTIE. Podul care nu mai leagă comunitatea, ci o desparte         6 august 2020. Omagiu minerilor din Valea Jiului         Ziua Minerului. Povestea revoltei muncitorilor de la Lupeni – 1929         Furturile din Mina Paroșeni nu au leac         Unde trebuie purtată masca de protecție, în municipiul Hunedoara         Conducerea Consiliului Județean Hunedoara solicită măsuri urgente pentru a pregăti unitățile medicale         Sarmizegetusa Regia, vizitată cu masca de protecție pe față         Tineri reținuți în Călan, după ce au tâlhărit un bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice         Cascada Clocota și Germisara, reperele stațiunii Geoagiu Băi         Copil de 6 ani rănit într-un accident pe DN 66. Familia s-a răzbunat pe șofer și pe echipajul medical         Cum a fost înființat Muzeul Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Scene cumplite în Călan: un bărbat a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost tâlhărit         Cadavrul tânărului dispărut de trei săptămâni în Lacul Cinciș a fost scos la suprafață         Tupeul unui șofer îl va costa scump: a lovit un polițist după ce a fost oprit în trafic