Editorial economic: Datoria prostituatei

Într-un orășel prăfuit, situat în mijlocul lui nicaieri, amorțit complet din punct de vedere economic poposește un bogătaș. Se duce la singurul hotel din oraș și spune că va sta o noapte. Hotelierul îi cere tariful standard de 100 dolari. Bogătașul scoate bancnota, o dă hotelierului, dar emite pretenția de a-și alege singur camera. Hotelierul îi dă toate cheile de la camere și-l invită să le vizioneze. Între timp, el dă o fugă la băcănia de unde se aproviziona pentru mic dejun și plătește băcanului datoria de 100 de dolari pe care o avea.

Băcanul văzându-se cu bancnota în mână, dă fuga la morar și-i plătește datoria de 100 de dolari pe care o avea pentru făină. Morarul, om mai pătimaș, caută singura prostituată din oraș, care-i prestase pe datorie și îi dă suta de dolari. Aceasta dă fuga la hotel, unde avea datorie de 100 de dolari și dă bancnota hotelierului.

Imediat bogătașul coboară, spune că nu i-a plăcut nicio cameră, ia suta de dolari și pleacă!

Am ales această povestioară pentru tâlcul ei economic. Ce s-a întâmplat de fapt? Patru oameni conectați economic și-au plătit datoriile fără a intra măcar un dolar în economia locală!

De aceea, sperând că totuși, cândva, România va fi repornită economic, trebuie să înțelegem cât de mult contează circuitul banilor în economia locală! În momentul în care faceți cuimpărături de la un supermarket străin, profitul acestuia merge afară. Cand veți cumpăra de la localnici, profitul va merge în economia locală, unde, așa cum ați văzut circulația internă a banilor salvează uneori lipsa unor infuzii de capital. Ei, cand și acestea există și circulația banilor este preponderent internă, economia locală duduie.

Haideți să facem un exercițiu de imaginație. Dacă după pandemie, județul va reporni economic axat pe turism, toți banii cheltuiți de aceștia înseamnă capital vărsat în economia locală. Dacă acești bani vor circula intern, economia locală se va simți din ce în ce mai bine. Sper că nu va fi necesar ca toate prostituatele din județ să aibă datorii la hoteluri pentru a pune în practică cele de mai sus!

Lăsând gluma la o parte, după repornirea economică trebuie să regândim tot, concedii, produse alimentare, cumpărături, restaurantele unde mâncăm etc! Haideți să mergem în concediu în țară, să mâncăm produse românești, să frecventăm restaurantele independente locale, să ne cumpărăm haine de la magazinele locale și chiar daca nu  „totul va fi bine”, măcar va fi mai bine!

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 + 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Prins la furat, deși trebuia să rămână în izolare         Tânără anchetată după ce a fugit de la locul accidentului         Accident rutier. Biciclist rănit grav         Tineri trimiși în carantină pentru că nu au respectat măsura izolării         Hoți prinși la Mina Paroșeni         Hunedorean prins cu țigări de contrabandă         556 de hunedoreni vindecați de Covid 19         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         CJ Hunedoara distribuie echipamente de protecție spitalelor suport Covid-19         Drumul Județean 687 Hunedoara – Călan. Cum s-a lucrat în ultimul an la șoseaua modernizată pe fonduri UE         O piesă deosebită din colecțiile Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie         Au început lucrările de anvelopare la Blocul 79, strada Bejan, din Deva         Drumul Cerbăl – Socet intră în șantier         Situația cazurilor COVID-19 la unitățile din subordinea CJ Hunedoara         DN 7 A a intrat în reparații         Povestea viaductelor „gemene” de pe vechea cale ferată Deva – Brad         Accident mortal în Petroșani, pe trecerea de pietoni         Doi hunedoreni trimiși în carantină după ce nu au respectat măsurile de autoizolare         Polițistul Florin Bolosin, trecut în rezervă. Ce spune despre munca în Poliție         A fost reluată susținerea probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere