Zâzanie între aleşi .„Păşunea de aur” din Petrila le face cu ochiul consilierilor PSD

Consilieri locali PSD din Petrila sunt acuzaţi că ar fi pus ochii pe păşunea „de aur” din Petrila, pe care ar vrea să o ia de la cel care a câştigat licitaţia. Nu în folosul lor, ci pentru a-l ajuta pe fostul city manager al urbei, Dorin Curtean, care este acuzat direct de presiuni

curtean ciobani

 

„Păşunea de aur” din Petrila i-a căpătat acest renume nu datorită calităţii ierbii pe care o pasc oile, ci pentru chiria uriaşă pe care o plăteşte Ilie Bălănesc, cel care a câştigat licitaţia pentru acest lot.

Preţ umflat artificial

curteanTerenul în cauză are suprafaţa de 96 de hectare, pentru care Ilie Bălănesc plăteşte 2.100/ ha. Asta înseamnă nici mai mult nici mai puţin de 2 miliarde de lei vechi anual, adică preţul la care s-a ajuns în urma licitaţiei pe care şi-ar fi dorit să şi-o adjudece şi ex-city managerul Petrilei, Dorin Curtean (foto), despre care se spune că se află acum în relaţii de strânsă prietenie cu aleşii locali ai PSD. Curtean ar vrea terenul respectiv, iar asta se poate face prin denunţarea contractului de închiriere dintre administraţia publică şi Bălănesc. E drept că localnicul a depăşit termenele contractuale, dar i s-au calculat penalităţi, în valoare de peste 14.000 de lei noi, achitate şi acestea la data la care vorbim. Aşa că este destul de dubios de ce un proiect care prevedea „rezilierea contractului de închiriere nr. 5613846/12.05 2014” a apărut pe ordinea de zi taman în luna februarie, când problema era deja rezolvată, adică redevenţa achitată, la fel ca şi penalităţile de întârziere. De precizat, însă, că păşunea despre care vorbim este cea mai scumpă de pe raza oraşului Petrila, iar preţul a fost umflat, artificial, ca urmare a licitaţiei „la sânge” de anul trecut. Chiar şi aşa, Bălănesc s-a chinuit să achite taxele la bugetul local, tocmai ca să nu rămână fără pământul pe care îşi duce oile la păscut. Adevărul din această ecuaţie a ieşit brusc la lumină, tot în şedinţa extraordinară CL Petrila, atât de brusc încât i-a speriat chiar şi pe cei care agitau lucrurile, respectiv consilierii PSD.

Dorin Curtean, arătat cu degetul

 Secretarul Toma Vărgatu a explicat că au fost, practic, obligaţi să întocmească acest proiect, pentru că altfel ar fi trebuit, cel mai probabil, să bată drumurile  până la Poliţie să dea cu subsemnatul.

„Noi avem foarte mulţi prieteni. (…) Dacă nu săptămânal, cel puţin de două ori pe săptămână mergem la poliţie să dăm cu subsemnatul… Referitor la domnul Bălănesc, la alţii… fiind întrebaţi de ce am făcut aşa şi n-am făcut altcumva. În contractul domnului Bălănesc este o clauză contractuală, pe care dumneavoastră, consiliul local, aţi aprobat-o, s-a făcut licitaţie. În acea clauză se spune: banii se dau în două tranşe la data de… şi la data de… Dacă nu se dau la data menţionată, se reziliază contractul, prin hotărârea consiliului local. Noi vă prezentăm o situaţie, prin acest proiect nr. 8, în care domnul Bălănesc nu a respectat clauza din contract, dar care, totuşi, a plătit, inclusiv penalizările de întâr­ziere. Dar tocmai asta era că trebuia să venim cu acest proiect, altfel aveam proble­me”, a explicat Toma Vărgatu.

Mai mult, se susţine că este presiune pe administraţie. Cine pune presiune pe administraţie?E simplu, iar răspunsul îl oferă chiar anagajţii administraţiei publice cu funcţii de răspundere, respectiv reprezentanta Biroului Agricol:

A făcut presiuni, cum face de fie­care dată şi cu alte cazuri, ameninţându-ne, domnul Dorin Curtean. De data aceasta l-am şi înregistrat, că m-am săturat de presiuni aşa cum spune domnul primar şi de cât ne ameninţă”.

Proiectul nu a trecut, iar omul care a plătit mai mult de 2,1 miliarde de lei pe păşune şi, în plus, a făcut şi amenajări, rămâne chiriaş. (Carmen Cosman – Preda)

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Un atelier de prelucrare a lemnului a fost mistuit de un incendiu         Carmen Hărău: ”Se ieftinește combustibilul și se renunță la supra-impozitarea muncii part-time!”         Razie la transportatorii de lemne         Cetatea Devei a primit peste 173.000 de turiști în 2019. Iarna rămâne „sezonul mort” pentru fortul medieval         CAD MINCIUNILE TALIBANILOR DE MEDIU Procurorii nevoiţi să admită: La Râul Alb, violenţele au izbucnit după tentativa de omor         Pădurar anchetat penal pentru transport ilegal de lemne         Primăria Hunedoara a mărit pragul de acordare a facilităților la transportul în comun         Un nou teren de sport, la Colegiul Național “Iancu de Hunedoara”         Și-a luat soarta în mâini. Un localnic a reparat singur un drum judeţean, cu roaba şi lopata         ADMINISTRAŢIE. Primarul Devei, tot mai implicat în problemele Termocentralei Mintia         EXPERTIZA IPTANA: Toate „defectele” Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         De Ziua Naţională la mormântul lui Avram Iancu         PE EȘICHIER. “Cupa 1 Decembrie” la şah de la Deva         Patinoarul de la Deva se deschide marţi, 3 decembrie 2019         Accident pe DN 66: trei mașini s-au ciocnit, doi oameni sunt răniți         Accident mortal pe DN 66, în apropiere de Hațeg. Un polițist local din Deva a murit         Procesul retrocedării controversate a Retezatului împins în 2020         Accident soldat cu doi răniți în Defileul Jiului         LA UN PAS DE TRAGEDIE. Copil de 5 ani, rănit într-un accident produs de un pensionar`         Bărbat electrocutat pe calea ferată, la Orăștie