Tot mai bătrâni şi mai bolnavi. Minerii din Valea Jiului nu au cui să predea ştafeta!

Chiar dacă forţa de muncă de la Societatea Naţională a Huilei este mult îmbătrânită, angajările în minerit rămân încă un vis îndepărtat. Doar după înglobarea minelor viabile în Complexul Energetic Hunedoara situaţia va fi analizată, anunţă ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

mineri_pleacaMinerii din Valea Jiului sunt tot mai bătrâni şi mai bolnavi, dar deocamdată nu poate fi luată în calcul o întinerire a forţei de muncă. Societatea Naţională a Huilei (fosta CNH) a traversat mai multe etape de reorganizare, care au avut drept scop reducerea pierderilor din activitatea de producţie. Iar acest proces de reorganizare a inclus reducerea de personal, aşa încât SNH mai are las ora actuală doar 5114 angajaţi, cu o medie de vârstă de 42,6 ani, în condiţiile în care la 45 de ani un miner poate ieşi la pensie dacă are 20 de ani de muncă în condiţii speciale. Acest lucru arată necesitatea împrospătării forţei de muncă, dar Ministerul Economiei nu dă încă undă verde la angajări, deşi cunoaşte bine situaţia. „Acest lucru constituie atât o justificare, cât şi un argument favorabil pentru angajarea unei forşe de muncă tinere”, este de acord ministrul delegat pentru Energie, Cosntantin Niţă.

Situaţia va fi analizată după înglobarea în CEH

Numai că întinerirea forţei de muncă se rezumă deocamdată doar  la cei 60 de muncitori necalificaţi angajaţi prin concurs la Mina Lupeni.  Iar despre alte angajări doar se presupune că se vor face. „La nivelul societăţii se menţine interesul pentru extinderea campaniei de angajări şi asupra celorlalte sucursale miniere, în baza unor analize de personal  obiective. (…) Vom sprijini în continuare orice iniţiativă a SNH referitoare la întinerirea forţei de muncă, însă trebuie să precizăm faptul că procesul de fuziune al SNH cu Complexul Energetic Hunedoara este aproape de finalizare, moment după care este de presupus  a se reanaliza structura de personal al întregului complex”, a explicat Niţă. Alfel spus, chiar dacă este nevoie de întinerirea forţei de muncă, angajările de personal în minerit depind de analiza CEH în integralitatea lui şi, mai ales, de rentabilizarea activităţii, după cum spun oficialii MEC.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Noi incendii de pădure în județ         A fost lichidat focarul de pestă porcină din județ         Clădirea fantomă din Parcul Corvin va fi demolată, la peste un deceniu de la abandonarea ei         DRÄXLMAIER Hunedoara a investit 80.000 de euro în ateliere pentru elevii şcolii profesionale         Lansarea implementării proiectului: ,,Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I”, cod SMIS 122812         Mega-construcțiile părăsite ale căii ferate Deva – Brad         CULTURA PRIETENIEI, PRIETENIA CULTURII heART COUTURE, un proiect al regăsirii prin intermediul artei         14 acțiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată         Șofer de 87 de ani implicat într-un accident mortal         Tragedie în penitenciar. Un polițist a fost găsit mort         Șofer băut oprit după ce a făcut ravagii pe străzile din Petroșani         Violență în familie. Tânără bătută de soț cu pumnii         CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”