Tot mai bătrâni şi mai bolnavi. Minerii din Valea Jiului nu au cui să predea ştafeta!

Chiar dacă forţa de muncă de la Societatea Naţională a Huilei este mult îmbătrânită, angajările în minerit rămân încă un vis îndepărtat. Doar după înglobarea minelor viabile în Complexul Energetic Hunedoara situaţia va fi analizată, anunţă ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

mineri_pleacaMinerii din Valea Jiului sunt tot mai bătrâni şi mai bolnavi, dar deocamdată nu poate fi luată în calcul o întinerire a forţei de muncă. Societatea Naţională a Huilei (fosta CNH) a traversat mai multe etape de reorganizare, care au avut drept scop reducerea pierderilor din activitatea de producţie. Iar acest proces de reorganizare a inclus reducerea de personal, aşa încât SNH mai are las ora actuală doar 5114 angajaţi, cu o medie de vârstă de 42,6 ani, în condiţiile în care la 45 de ani un miner poate ieşi la pensie dacă are 20 de ani de muncă în condiţii speciale. Acest lucru arată necesitatea împrospătării forţei de muncă, dar Ministerul Economiei nu dă încă undă verde la angajări, deşi cunoaşte bine situaţia. „Acest lucru constituie atât o justificare, cât şi un argument favorabil pentru angajarea unei forşe de muncă tinere”, este de acord ministrul delegat pentru Energie, Cosntantin Niţă.

Situaţia va fi analizată după înglobarea în CEH

Numai că întinerirea forţei de muncă se rezumă deocamdată doar  la cei 60 de muncitori necalificaţi angajaţi prin concurs la Mina Lupeni.  Iar despre alte angajări doar se presupune că se vor face. „La nivelul societăţii se menţine interesul pentru extinderea campaniei de angajări şi asupra celorlalte sucursale miniere, în baza unor analize de personal  obiective. (…) Vom sprijini în continuare orice iniţiativă a SNH referitoare la întinerirea forţei de muncă, însă trebuie să precizăm faptul că procesul de fuziune al SNH cu Complexul Energetic Hunedoara este aproape de finalizare, moment după care este de presupus  a se reanaliza structura de personal al întregului complex”, a explicat Niţă. Alfel spus, chiar dacă este nevoie de întinerirea forţei de muncă, angajările de personal în minerit depind de analiza CEH în integralitatea lui şi, mai ales, de rentabilizarea activităţii, după cum spun oficialii MEC.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

treisprezece − zece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Spitalul Județean de Urgență din Deva are în stoc ser antiviperin în caz de urgență         Scene groaznice pe DN 7: un motociclist a izbit frontal un autotren (VIDEO)         Primarul Devei a cerut rezilierea contractului cu firma de salubrizare         Scene cumplite într-o spălătorie: un copil a fost rănit, doi angajați au scăpat ca prin minune înainte de a fi striviți de o mașină. Totul a fost înregistrat video         Copil adus la Urgențe după ce a fost mușcat de un șarpe         „Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Alunecări de teren pe șoseaua Lacului Cinciș         Scandal în fața adăpostului de câini fără stăpân din Călan         Carmen Hărău: „Alarmă în primării: nu mai sunt bani!”         “Și tu decizi pentru Brad!” USR Brad îl obligă pe Cazacu să-i respecte pe brădeni         Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru