Start în proiectele pe mediu de la Termocentrala Paroşeni – Complexul Energetic Hunedoara

Eveniment important la Sucursala Electrocentarle Paroşeni – parte componentă a Complexului Energetic Hunedoara, unde ministrul Energiei, Constantin Niţă, a participat la deschiderea oficială a lucrărilor proiectului ,,Centrala Electrică Paroşeni”.

2013-06-13 15.03.41Proiectul include două subproiecte de investiţii de mediu, respectiv ,,Instalaţia de desulfurare a gazelor de ardere” şi ,,Schimbarea tehnologiei actuale de colectare, transport şi depozitare a zgurii şi cenuşii”, valoarea totală a  investiţiei  fiind de 65.300.000 Euro. Practic, prin realizarea lucrărilor la acest proiect, ce are ca dată de finalizare 15 iulie 2015,  este asigurată funcţionarea grupului energetic nr.4 pentru următorii 30 de ani, cu respectarea tuturor condiţiilor de mediu impuse de Uniunea Europeană şi asigurarea unui consum mediu anual de circa 700.000  tone de cărbune – huilă energetică de Valea Jiului. Imediat după ce a văzut organizarea de şantier pentru noua investiţie, ministrul delegat pentru Energie s-a întâlnit cu conducerea CEH, specialişti din cadrul Termocentralei Paroşeni şi cu sindicalişti din cadrul unităţii.

„Este a doua oară când vin la Complexul Energetic Hunedoara. Vin cu ocazia deschiderii unui şantier extrem de important pentru acest complex, respectiv instalaţia de desulfurare pe care o vom finaliza, conform contractului, peste 31 de luni. Urmează, în toamnă să ne preocupe şi Mintia, să realizăm şi acolo un contract tot de asemenea anvergură şi să modernizăm şi grupul IV. Acolo avem în plan investiţii mai mari. Asta înseamnă că, ceea ce spuneam data trecută începe să prindă contur, adică ne interesează investiţii în retehnologizare, în mediu şi în eficientizarea acestui complex”, a  declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

Acesta  a precizat că, în caz contrar, nu se poate rezista pe piaţa concurenţială în lipsa unor preţuri competitive la energie, iar pentru acest lucru este nevoie de investiţii. Jumătate din suma necesară realizării proiectului investiţional de al Termocentrala Paroşeni sunt asiguraţi de la Ministerul Finanţelor, în timp ce diferenţa vine dintr-un credit de la Banca Europeană de Investiţii, ce va fi rambursat din producţia obţinută.

„Sperăm ca în toamnă, împreună cu partenerii cu care am disacutat, să reuşim şi la Mintia acest lucru, în aşa fel, în câţiva ani, complexul să poată să aibă tot ceea ce este nevoie, inclusiv modernizarea celor patru mine care, după părerea mea, reprezintă baza funcţionării acestui complex”, a mai spus oficialul, referindu-se la minele viabile – Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni, care vor fi incluse în CEH.

Până la finele anului viitor, cele patru mine trebuie retehnoligizate, suma estimată fiind de aproximativ 60 de milioane de euro, bani ce trebuie asiguraţi din veniturile proprii ale subunităţilor extractive, după cum a reiterat la Paroşeni ministrul Niţă.

Cât priveşte sumele necesare realizării investiţiilor de la Mintia, acestea vor fi asigurate ori prin încheierea unui parteneriat public – privat cu concerne din China, cu care se poartă discuţii avansate, ori printr-un credit furnizor. „noi suntem într-o fază destul de avansată la Mintia (n.r. în ceea ce priveşte negocierile cu partea chineză). Discuţiile au un deadline septembrie. Atunci vom trage linie şi vom vedea cât mergem cu partenerii chinezi şi cât mergem pe forţe proprii. (…) Dacă partenerii chinezi nu vor veni ac acţionari într-un parteneriat public – privat, avem şi varianta creditului furnizor”, a mai spus ministrul Energiei.

De asemenea, directorul CEH, Daniel Andronache, a  precizat că: „Noi, până la sfârşitul lunii vom termina de elaborat caietul de sarcini şi la începutul lunii iulie vom încerca să începem această activitate, pe diverse variante. Am avut mai multe variante de împrumut, de acţiuni, de credit furnizor… Sunt mai multe variante, cu nişte dobânzi optime şi pe o perioadă cât mai lungă de timp, ca suma pe care trebuie să o returnăm să fie cât mai mică lunar”.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Noi incendii de pădure în județ         A fost lichidat focarul de pestă porcină din județ         Clădirea fantomă din Parcul Corvin va fi demolată, la peste un deceniu de la abandonarea ei         DRÄXLMAIER Hunedoara a investit 80.000 de euro în ateliere pentru elevii şcolii profesionale         Lansarea implementării proiectului: ,,Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva, monument al naturii și istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncționalizarea Incintei I”, cod SMIS 122812         Mega-construcțiile părăsite ale căii ferate Deva – Brad         CULTURA PRIETENIEI, PRIETENIA CULTURII heART COUTURE, un proiect al regăsirii prin intermediul artei         14 acțiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată         Șofer de 87 de ani implicat într-un accident mortal         Tragedie în penitenciar. Un polițist a fost găsit mort         Șofer băut oprit după ce a făcut ravagii pe străzile din Petroșani         Violență în familie. Tânără bătută de soț cu pumnii         CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”