Retehnologizarea, la anul. În loc de utilaje, minerii primesc deocamdată doar un studiu

În timp ce minerii de la unităţile extractive viabile aşteaptă utilajele promise pentru retehnologizarea capacităţilor de produce, conducerea Complexului Energetic Hunedoara face studii de fezabilitate. Iar până când aceste studii nu sunt gata, nici licitaţia nu se va organiza, spun oficialii CEH.

mineriLicitaţia pentru retehnologizarea unităţilor miniere din Valea Jiului va fi organizată doar la anul, prin primăvară, după ce vor fi gata studiile comandate de CEH ce vor arăta ce anume trebuie achiziţionat. Un document pe care legislaţia în vigoare nu îl cere, dar la care administraţia din minerit ţine cu tot dinadinsul, asta după ce a mai fost anulată o licitaţie în acest sens. Aşteptăm studiile de fezabilitate, care să ne dea soluţiile pentru echipamentul minier ce urmează să fie achiziţionat. Caietele de sarcini sunt pregătite, însă vom da drumul la licitaţie doar după ce ni se comunică soluţiile”, a declarat directorul Nicolae Drăgoi. Oficialii Complexului Energetic Hunedoara au decis să comande un studiu de fezabilitate în vederea pregătirii viitoarei investiţii în retehnologizarea minelor viabile din Valea Jiului, chiar dacă, legal, studiul nu este necesar. Oricum, studiul intitulat “Lucrări pentru dezvoltarea capacitatii de productie la E.M. Lonea” – lot I (Etapa I si Etapa II) „ Lucrari pentru dezvoltarea capacitatii de productie la E.M. Livezeni” – lot II (Etapa I si Etapa II) „ Lucrari pentru dezvoltarea capacitatii de productie la E.M. Vulcan” – lot III (Etapa I si Etapa II) „ Lucrari pentru dezvoltarea capacitatii de productie la E.M. Lupeni” – lot IV (Etapa I si Etapa II), pentru care CEH a alocat aproape o jumătate de milion de lei este mult mai amplu şi se întinde pe o durată de 9 luni. În prima etapă, însă, se va analiza modul în care vor fi amplasate echipamentele tehnologice, corelat cu caracteristicile tehnice ale unităţilor miniere, precum şi modul de reamplasare a acestora potrivit strategiei de dezvoltare.

Licitaţie anulată

De precizat că oficialii CEH încearcă, pentru a doua oară, să atribuie contractul privind retehnologizarea minelor viabile din Valea Jiului, respectiv EM Lonea, EM Livezeni, EM Vulcan şi EM Lupeni. Un contract în estimat la 48 de milioane de euro care a fost la un pas de a fi atribuit asocierii KOPEX – Famur din Polonia. Numai că, licitaţia a fost anulată, pentru că polonezii nu au depus oferta financiară.  Astfel, în luna august, oficialii Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice au blocat selecţia de oferte, după ce ofertanţii au fost declaraţi eligibili! Anularea licitaţiei a venit după luni de negocieri între părţi şi amânări de termene, cu vizite deopotrivă în Valea Jiului şi Polonia. În toată această prioadă, polonezii de la Kopex au promis că vor depune şi oferta financiară, dar nu s-au conformat cerinţelor stricte din caietul de sarcini, iar ANRMAP a blocat continuarea procedurii tocmai din acest motiv.

Potrivit calculelor făcute de administraţia din minerit, din cele 48 de milioane de euro 40 de milioane de euro reprezintă valoarea utilajelor pentru subteran şi 8 milioane de euro sunt utilajele de sortare – claubare pentru cărbune, ce vor fi aduse la unităţile miniere.

Comentarii FB

comentarii
3 thoughts on “Retehnologizarea, la anul. În loc de utilaje, minerii primesc deocamdată doar un studiu

 1. Carmen Cosman-Preda Autorul articolului

  Pt “dezastru”. Pe cei din conducerea CEH, ca sa tina licitatiile, ii intereseaza in primul rand prima etapa a studiilor, care este de 3 luni, de asta vb de primavara anului viitor. Sau cel putin asa au motivat.

 2. miner

  Nu va fi nici o retehnologizare a minelor. Astia nu-si platesc furnizorii care sunt disperati si vorbesc de achizitii de milioane de euro. Apropo ati mai auzit ceva de prosteala cu investitorii chinezii care vin si fac totul la CEH pe banii lor? A trecut campania, a murit si minciuna. Astia nu stiu pe ce lume sunt. CEH-ul e ca si in faliment. In cateva luni are toate sansele sa isi dea duhul. Acum e la reanimare. Totalul datoriilor lor se pare ca e de aprox. 1 miliard RON (aprox. 250 mil. euro).
  Asta e rezultatul directorilor (a se citi incompetentilor) numiti politic. Asteptam ca DNA-ul sa le evalueze si lor “activitatea”. Nu cred ca poti sa falimentezi o companie fara sa ai nici o responsabilitate. Si nici ei sa nu creada asta.

 3. dezastru

  Sa ne distram putin:
  “Licitaţia pentru retehnologizarea unităţilor miniere din Valea Jiului va fi organizată doar la anul, prin primăvară, după ce vor fi gata studiile comandate de CEH ce vor arăta ce anume trebuie achiziţionat.”
  “Oricum, studiul intitulat …este mult mai amplu şi se întinde pe o durată de 9 luni.” (apropo, in contract termenul de finalizare e de 10 luni).

  “Potrivit calculelor făcute de administraţia din minerit, din cele 48 de milioane de euro 40 de milioane de euro reprezintă valoarea utilajelor pentru subteran şi 8 milioane de euro sunt utilajele de sortare – claubare pentru cărbune”

  Va dati seama despre ce vorbim? Studiile vor fi gata in primavara dar dureaza 9 luni (?!) si…inca nu stim ce utilaje trebuie pana se gata studiile dar stim costul lor de 48 mil. euro + 8 mil. euro (?!).
  Pai cum sa aiba CEH alte rezultate dacta cele pe care le are cu eminentele astea care il conduc?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!