Producem mai mult ca anul trecut

Agenţii economici din judeţ au reuşit să exporte mai mult şi să importe mai puţin

munca

Chiar dacă într-un procent mic, productivitatea muncii din judeţul Hunedoara a crescut, în luna mai a acestui an, faţă de perioada similară a lui 2012, cu 2,4%.

Plusuri şi minusuri

Această cifră reiese din ultimul raport făcut public de Direcţia Judeţeană de Statistică Hunedoara, care a mai informat şi că productivitatea muncii, comparativ cu aprilie 2013, a crescut, în mai acest an, cu 11,3%. Raportat la lunile mai din 2012 şi 2013, în judeţul Hunedoara s-au înregistrat creşteri semnificative în producţia de mobilă (100,8%) şi produse textile (65%), în industria metalurigică (59,3%), dar şi în fabricarea echipamentelor electrice (26,9%), a substanţelor şi produselor chimice (16,5%) sau a unor mijloace de transport (8,7%). Principalele scăderi în industria hunedoreană, în aceeaşi perioadă de timp s-au înregistrat în diferite activităţi extractive (43,7%) şi la repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor (21,2%), precum şi în industria alimentară (21%), prelucrarea lemnului (19,8%), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (16,7%), producţia şi furnizarea de energie electricăşi termică(15,5%), extracţia cărbunelui(10,5%) sau fabricarea încălţămintei, articolelor de voiaj şi marochinărie (7,8%).

Stoc mai mare, dar şi sold pozitiv

Astfel, în primele cinci luni ale lui 2013 s-au livrat produse în valoare de 2.121 de milioane de lei, dar şi stocul de produse finite, la sfârşitul lui mai a fost mai mare cu 2,9% ca la începutul lunii, acesta regăsindu-se, în principal, în industria altor produse din minerale nemetalice (23,2%), industria metalurgică(20,7%), fabricarea de mobilă(10,7%), industria de prelucrare a lemnului (8,2%), fabricarea echipamentelor electrice (8%), industria extractivă(6,3%), industria alimentară(5,7%), industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (3,9%) şi fabricarea altor mijloace de transport (3,6%). În contrapartidă, în primele trei luni ale lui 2013, comparativ cu primul trimestru al anului trecut, s-au exportat mărfuri cu 22,4% mai mult (175.210.000 de euro), iar importurile au scăzut cu 4,9% (132.858.000 de euro), soldul realizat fiind unul pozitiv, de 42.352.000 de euro.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Elevă din Orăștie dată dispărută         O tânără căutată de șapte ani pentru crimă a fost prinsă în Italia         Ordin de protecție provizoriu pentru un soț agresiv         SE APROPIE 1 DECEMBRIE. Programul manifestărilor de „Ziua Națională” de la Hunedoara         LA CASTELUL CORVINILOR. „Medieval Robotics Day”         LA DEVA. Lansarea strategiei pentru consolidarea administrației publice         INFRASTRUCTURĂ. Tunelul feroviar Turdaș a fost deschis circulației         A FOST ODATĂ… Zece ani de la dispariția mocăniței de la Hunedoara         Intervențiile de la Cetatea Costești vor fi reluate la primăvară         TOP 3 ținute cool pentru birou atunci când ești în criză de timp și idei!         Ce spun șefii Parcului Național Retezat despre „măcelul pădurilor” prezentat de activiștii de mediu         EVENIMENTUL ÎN TURISM. Târgul de Turism al României 2019 – încă un pas spre disoluţie         Povestea unui alergător la 51 de ani. Forrest Gump de Valea Jiului: Fuge 500 kilometri lunar şi mănâncă pită cu slană         Scrisoare deschisă către politicienii din USR – PLUS Hunedoara         Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece argumente pentru care locul sacru al strămoșilor noștri era Vârful Godeanu         Bărbat plecat la cules de ciuperci, rătăcit în Munții Orăștiei         Foştii anchetatori ai lui Traian Berbeceanu cer scoaterea cărții sale de pe piaţă         Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi         Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei