Muncim mai mult, dar câştigăm mai puţin

110

statistici

Acest lucru reiese din comparaţiile principalilor indicatori economico-sociali dintre lunile decembrie 2012, când s-au acordat prime, dar şi zile libere, şi ianuarie 2013, o perioadă obişnuită a anului. Direcţia Judeţeană de Statistică Hunedoara a făcut public, ieri, datele privind principalii indicatori socio-economici pentru prima lună a anului în curs.

 

Stăm rău la salarii…

 

Conform aşteptărilor, datele comparative dintre ianuarie 2013 şi decembrie 2012 dau cu „minus” pentru buzunare, în ultima lună a anului trecut acordându-se, în general, prime de sărbători. Astfel, salariul nominal brut al unui hunedorean a fost, în ianuarie, de 1.847 de lei, cu 2,9 la sută mai mic ca în decembrie, în vreme ce cel net, în aceleaşi intervale şi proporţii, a fost de 1.333 de lei, la care se adaugă şi o rată a inflaţiei de 1,34 procente. Cu toate acestea, trebuie remarcat că, în comparaţie cu ianuarie 2012, hunedorenii au câştigat, în prima lună a acestui an, cu 11,7 la sută mai mult. În schimb, însă, câştigurile brute şi nete la nivel naţional, de 2.138 şi, respectiv, 1.548 de lei, sunt mari în raport cu salariile hunedorenilor. Revenind la comparaţia ianuarie 2013 – decembrie 2012, este de semnalat că producţia industrială a fost mai mare cu 15,2 la sută, iar productivitatea muncii a crescut cu 14,4 procente. Comparativ cu luna ianuarie a anului trecut, au crescut atât producţia, cu 8 procente, cât şi productivitatea, cu 0,8 la sută. O explicaţie a acestui fapt poate fi dată şi de creşterea numărului de salariaţi, de 110.793, cu 755 mai mare ca în ultima lună din 2012, dar şi 3.052 superioară faţă de ianuarie anul trecut. Cu toate acestea, şi numărul şomerilor a crescut, cu 2.064 de persoane în comparaţie cu ianuarie anul trecut, numărul hunedorenilor în căutarea unei slujbe ajungând la 13.552. Ca rată a şomajului, Hunedoara se situează la 7,2 la sută, în comparaţie cu 5,8 procente, cât este media naţională, şi se află pe locul 16 din cele 42 de judeţe ale ţării.

ALATI CODUL SECRET

WDASLSKRN2WO048972N

…şi bine la pensii

 

Un raport între primele 11 luni din 2011 şi 2012 arată că, în comerţul internaţional, soldul înregistrat de firmele hunedorene pe anul trecut este unul pozitiv, de peste 14 milioane de euro. De asemenea, stăm bine la capitolul pensii. Astfel, pe lângă faptul că, deşi sporul natural rămâne negativ (-155), numărul pensionarilor a crescut, acesta fiind, la finele anului trecut, de 123.575, cu 253 mai mare ca în trimestrul III din 2012, şi veniturile acestei categorii de populaţie sunt mai mari în judeţul Hunedoara faţă de media pe ţară, raportul fiind de 959 de lei la 779. Un paradox poate fi semnalat în domeniul turismului. Deşi decembrie este o lună „plină” de sărbători, numărul turiştilor înregistraţi în judeţul Hunedoara a fost mai mare în ianuarie, cu 1.316 persoane. Mai trebuie remarcat şi interesul scăzut al investitorilor străini faţă de Hunedoara, numărul firmelor deschise de aceştia în judeţ fiind, în ianuarie 2013, de 16, iar capitalul social subscris de nici 2.400 de euro. Dar să nu ne pierdem optimismul: poate că pentru februarie statisticienii ne vor spune că o ducem mai bine, măcar în comparaţie cu anul trecut.


Ştire 1


Sistemul Naţional Electronic de Plată Online cu Cardul Bancar – ghiseul.ro este, începând de ieri, funcţional şi pentru contribuabilii din Deva. Primăria Deva devine astfel cea de-a şaizecea localitate din ţară din acest sistem de plată online al impozitelor şi taxelor locale. Devenii care doresc să folosească acest sistem sigur şi modern de plată, trebuie să acceseze site-ul www.ghiseul.ro şi să aibă un cont la o bancă comercială. Toate informaţiile tehnice referitoare la modul în care funcţionează sistemul se pot afla în cel mai facil mod, urmărind filmele demonstrative ce se găsesc accesând unul dintre butoanele pe care scrie „Urmăreşte o demonstraţie video”. (A. Szekely)

Curs Valutar  curs valutar oferit de: curs valutar

Ştire 3


S-au stabilit circumscripţiile şcolare din judeţ
Părinţii copiilor care în această toamnă vor intra în clasa pregătitoare sau clasa I, pot afla de acasă şcolile unde cei mici pot fi înscrişi, în funcţie de strada pe care locuiesc. Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara a publicat pe pagina de internet a instituţiei toate cele 13 zone care cuprind circumscripţiilor şcolare din judeţ, precum şi străzile aparţinătoare fiecărei unităţi şcolare în parte. De asemenea din data de 1 aprilie va fi disponibil şi numărul de TelVerde (0800 816 254) de la care părinţii pot afla şi alte informaţii utile. Prima etapă de înscriere a celor mai mici şcolari are loc în perioada 2 – 22 aprilie 2013.(L. Giuhat)

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.