Minerii şi energeticienii cer asigurări de viaţă

O parte aminerilor şi energeticienilor angajaţi la Complexul Energetic Hunedoara ar dori ca angajatorul să încheie asigurări de viaţă, aşa încât familiile acestora să fie despăgubite în cazul unui accident cu consecinţe tragice. Ideea a mai fost pusă pe tapet, în urmă cu câţiva ani, dar nu s-a materializat niciodată.

minerReprezentanţii minerilor şi energetciienilor discută în aceste zile cu administraţia posibilitatea întocmirii unui act adiţional la Contractul Colectiv de Muncă, act menit să aducă unele clarificiări în cazul unor articole din CCM. Sindicaliştii sunt consultaţi în acest sens, iar unii dintre ei au solicitat posibilitatea încheierii unor poliţie de asigurare de viaţă pentru fiecare angajat, cu o fimră specializată de asigurări, aşa cum se întâmplă în alte sectoare de activitate. Ideea nu este nouă şi, în urmă cu câţiva ani, chiar liderii minerilor au discutat cu fosta conducere a defunctei Companii Naţionale a Huilei posibilitatea înlocuirii despăgubirilor acordate prin Contractul Colectiv de Muncă în caz de accident soldat cu invaliditate sau deces. Astfel, în 2005, Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului, reprezentativă la acel moment, a cerut administraţiei asigurari de viaţă pentru toţi minerii. Efortul bugetar la momentul respectiv a fost calculat la 12 miliarde lei vechi, de 12 ori mai mare decât suma care se aloca atunci. Ideea nu s-a materializat în cele din urmă, însă este reluată acum, dupăa proape un deceniu. Actualul lider al minerilro şi energeticienilor, Petre Nica, nu îmbrăţişează, însă, această posibilitate. „Sunt rezervat în privinţa acestei posibilităţi. Prin CCM avema sigurată o despăgubire în caz de accident şi sunt cuprinse majoritatea necazurilor care se pot întâmpla. Este o anexă, în care sunt specificate tot felul de posibile incidente şi suma care se asigură”,a explicat Petre Nica, preşedintele Sindicatului „Muntele”. În caz de deces produs ca rumare a unui accident de muncă sau aunei boli profesionale, familia victiomei primeşte 24 de salarii medii brute pe anul trecut, cu precizarea că un salariu mediu brut are valoarea de de 3.400 de lei.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Un atelier de prelucrare a lemnului a fost mistuit de un incendiu         Carmen Hărău: ”Se ieftinește combustibilul și se renunță la supra-impozitarea muncii part-time!”         Razie la transportatorii de lemne         Cetatea Devei a primit peste 173.000 de turiști în 2019. Iarna rămâne „sezonul mort” pentru fortul medieval         CAD MINCIUNILE TALIBANILOR DE MEDIU Procurorii nevoiţi să admită: La Râul Alb, violenţele au izbucnit după tentativa de omor         Pădurar anchetat penal pentru transport ilegal de lemne         Primăria Hunedoara a mărit pragul de acordare a facilităților la transportul în comun         Un nou teren de sport, la Colegiul Național “Iancu de Hunedoara”         Și-a luat soarta în mâini. Un localnic a reparat singur un drum judeţean, cu roaba şi lopata         ADMINISTRAŢIE. Primarul Devei, tot mai implicat în problemele Termocentralei Mintia         EXPERTIZA IPTANA: Toate „defectele” Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         De Ziua Naţională la mormântul lui Avram Iancu         PE EȘICHIER. “Cupa 1 Decembrie” la şah de la Deva         Patinoarul de la Deva se deschide marţi, 3 decembrie 2019         Accident pe DN 66: trei mașini s-au ciocnit, doi oameni sunt răniți         Accident mortal pe DN 66, în apropiere de Hațeg. Un polițist local din Deva a murit         Procesul retrocedării controversate a Retezatului împins în 2020         Accident soldat cu doi răniți în Defileul Jiului         LA UN PAS DE TRAGEDIE. Copil de 5 ani, rănit într-un accident produs de un pensionar`         Bărbat electrocutat pe calea ferată, la Orăștie