Minerii şi energeticienii cer asigurări de viaţă

O parte aminerilor şi energeticienilor angajaţi la Complexul Energetic Hunedoara ar dori ca angajatorul să încheie asigurări de viaţă, aşa încât familiile acestora să fie despăgubite în cazul unui accident cu consecinţe tragice. Ideea a mai fost pusă pe tapet, în urmă cu câţiva ani, dar nu s-a materializat niciodată.

minerReprezentanţii minerilor şi energetciienilor discută în aceste zile cu administraţia posibilitatea întocmirii unui act adiţional la Contractul Colectiv de Muncă, act menit să aducă unele clarificiări în cazul unor articole din CCM. Sindicaliştii sunt consultaţi în acest sens, iar unii dintre ei au solicitat posibilitatea încheierii unor poliţie de asigurare de viaţă pentru fiecare angajat, cu o fimră specializată de asigurări, aşa cum se întâmplă în alte sectoare de activitate. Ideea nu este nouă şi, în urmă cu câţiva ani, chiar liderii minerilor au discutat cu fosta conducere a defunctei Companii Naţionale a Huilei posibilitatea înlocuirii despăgubirilor acordate prin Contractul Colectiv de Muncă în caz de accident soldat cu invaliditate sau deces. Astfel, în 2005, Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului, reprezentativă la acel moment, a cerut administraţiei asigurari de viaţă pentru toţi minerii. Efortul bugetar la momentul respectiv a fost calculat la 12 miliarde lei vechi, de 12 ori mai mare decât suma care se aloca atunci. Ideea nu s-a materializat în cele din urmă, însă este reluată acum, dupăa proape un deceniu. Actualul lider al minerilro şi energeticienilor, Petre Nica, nu îmbrăţişează, însă, această posibilitate. „Sunt rezervat în privinţa acestei posibilităţi. Prin CCM avema sigurată o despăgubire în caz de accident şi sunt cuprinse majoritatea necazurilor care se pot întâmpla. Este o anexă, în care sunt specificate tot felul de posibile incidente şi suma care se asigură”,a explicat Petre Nica, preşedintele Sindicatului „Muntele”. În caz de deces produs ca rumare a unui accident de muncă sau aunei boli profesionale, familia victiomei primeşte 24 de salarii medii brute pe anul trecut, cu precizarea că un salariu mediu brut are valoarea de de 3.400 de lei.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Cum este „chinuită” o angajată a CFR, în fața barierelor de pe DN 7, la Simeria         Elev atacat și buzunărit pe holurile unei școli din Deva         Lucrări de modernizare la Stadionul Municipal Deva         Buget 2020. Proiectele Primăriei Hunedoara pentru acest an         AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ. Cum a fost drămuit bugetul Devei         Investiții în fabrica de clăpari din Orăștie         Bărbat lăsat fără bani într-o parcare din Deva         Sportivi din Deva, campioni la o competiție națională de karate         Clipe de groază trăite de o femeie, în scara unui bloc din Hunedoara         Atenuatori de impact noi pe autostrăzile din vestul țării         Poliţia Locală Deva – bilanţul activităţii pe anul 2019         Cenaclul „Amurg sentimental”. Interviu cu Gabriela Alef         Bătaie de joc pe seama unui copilaș de patru luni. Tatăl l-a părăsit, iar mama s-a spălat pe mâini de el         Au trecut 52 de ani de când Deva, Hunedoara și Petroșani au devenit municipii         Eleva de 16 ani din Deva a fost găsită… departe         BUGETARE PARTICIPATIVĂ 2020. Primele 3 idei de îmbunătățire a calității vieții în Deva         DUPĂ INTERVENŢIA PREFECTULUI. Ceferiştii, amendaţi cu 60.000 de lei pentru mizeria de la Ilia         Tragedie pe DN 66, în comuna Pui         Povestea emoționantă a lui Darius, elevul premiant îngrijit de bunici         Primăria Deva premiază performanţa la învăţătură şi în sport