Lucrări suspendate din lipsă de fonduri. Sute de milioane de lei necesare pentru închiderea şi ecologizarea minelor nerentabile

Închise ca fiind nerentabile, perimetrele miniere unde activitatea extractivă a fost oprită au nevoie anual de sute de milioane de lei noi, bani ce ar trebui să vină de la bugetul de stat. Judeţul Hunedoara are o multitudine de mine închise – fie că vorbim despre cărbune, minereu de fier ori minereu aurifer –  care au fost sau urmează să fie ecologizate, însă nu toţi banii previzionaţi ajung şi în teren.

balan_cro_ok_02Nerentabile pentru a fi menţinute în funcţiune, dar costisitoare şi după închiderea lor. Aşa pot fi descrise unităţile extractive unde activitatea minieră a fost sistată ca urmare a deciziei guvernanţilor. Anual, Executivul a prevăzut sute de milioane de lei noi pentru lucrări de închidere şi ecologizare, dar nu toate sumele fundamentate pe hârtie se regăsesc, efectiv şi în lucrările demarate pe teren. Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, pentru derularea eficientă a programului de închidere şi ecologizare a obiectivelor miniere pentru perioada 2007 – 2020, elaborat de Ministerul Economiei, este necesară alocarea unui buget anual de 290 de milioane de lei. În acest an, pentru derularea corespunzătoare a programului de refacere ecologică a siturilor afectate de industria minieră, a fost fundamentată o valoare de aproape 199 de milioane de lei, care ar fi asigurat finanţarea la nivel optim a lucrărilor specifice a obiectivelor miniere cu grad de risc asociat ridicat. „Obiectivele la care s-a sistat activitatea de extracţie a substanţelor minerale utile prezintă un grad ridicat de risc asociat, fiind necesară derularea activităţilor specifice procesului de reconstrucţie ecologică a obiectivelor miniere pentru punerea în siguranţă a perimetrelor afectate”,a  explicat ministrul Vosganian.

Bani alocaţi cu ţârâita

Dar de la vorbă la faptă e de regulă cale lungă, şi aşa s-a întâmplat şi cu sumele previzionate. În realitate, anul acesta de la bugetul de stat s-au alocat fix 31.071.000 lei, ceea ce reprezintă 15,67 la sută din valoarea fundamentată, fapt ce a condus la suspendarea pe termen nelimitat a majorităţii proiectelor de acest gen. Oficialul recunoaşte public că nefinanţarea corespunzătoare a programului de închidere şi ecologizare produce afecte negative asupra mediului greu cuantificabile, mai ales că vorbim şi despre iazuri de decantare, ape de mină încărcate radioactiv sau ioni de metale grele. Varujan Vosganian susţine că Ministerul Economiei a făcut demersuri pentru suplimentarea fondurilor la nivelul Ministerului Finanţelor Publice, astfel încât să beneficieze de o rectificare bugetară.

De precizat că banii, şi aşa puţini, ar trebui suplimentaţi pentru că, până în 2018, altre trei mine urmează să fie închise – respectiv Petrila, Paroşeni şi Uricani – iar asta implică şi ecpologizarea fostelor situri industriale.

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare         PE MUNTE. Cetățeni străini, salvați de jandarmi         Tânără condamnată după ce ascuns droguri în vagin pentru a le livra deținuților         SPARG LIMITELE PENIBILULUI. CJH face turismul de rahat (la propriu) în Sarmizegetusa Regia         Ce s-a ales de fosta Școală 10 din Hunedoara, unde învățau 1.500 de elevi         Caz șocant în comuna Pui: o elevă de opt ani a fost abuzată de învățător         PRIMĂRIA DEVA. Ajutor pentru încălzirea locuinţei         CU BANI FDI. Bucureşci: Iluminat public european până de Paşte