Industria hunedoreană regresează, cel puțin pe hârtie

Din datele puse la dispoziție de Direcția Județeană de Statistică, producția a cunoscut o scădere semnificativă

baniÎn ultimele luni, datele statistice prezentau situații paradoxale, iar ce s-a întâmplat cu economia hunedoreană în decembrie 2013 a păstrat același trend.

Minusuri…

În ultima lună a anului trecut, conform datelor puse la dispoziție de Direcția Județeană de Statistică, industria hunedoreană nu merge bine. Astfel, comparativ cu luna noiembrie a anului trecut, producția industrială din județ a scăzut cu 17,9%, o creștere fiind constatată în raport cu decembrie 2012, saltul față de această perioadă menționată fiind de 14  procente. Aceeași tendință se înregistrează și în ceea ce privește productivitatea muncii, aceasta fiind mai mică față de noiembrie anul trecut cu 16,7%, și mai mare față de decembrie 2012 cu 20,5 procente. În atare condiții, stocul de produse finite, la sfârșitul anului trecut, raportat la începutul lunii decembrie 2013, a scăzut cu 0,6 la sută. În cursul anului trecut, industria hunedoreană a livrat pe piață produse în valoare de aproape 5.000 de milioane de lei, în vreme ce, în ceea ce privește comerțul internațional, soldul înregistrat, la nivelul județului nostru, a fost unul pozitiv, în valoare de aproape 128 de milioane de euro.  Scăderi s-au înregistrat și în domeniul turismului, iar aportul de capital străin în societăți comerciale rămâne la un nivel redus, acesta fiind, în decembrie 2013, de 291,7 euro. 

…și plusuri

Lucruri bune, pe hârtie, cel puțin, se înregistrează, însă, acolo  unde ne interesează cel mai mult, la buzunare. Astfel, nivelul pensiei, chiar dacă nu este suficient, este, la nivel național, pe locul doi, vârstnicii hunedoreni având un venit mediu de 998 de lei. La nivel național, la acest capitol, județul Hunedoara se situează pe locul al doilea, media unei pensii în România fiind de doar 812 lei. Și salariile, în decembrie 2013, au crescut, cu toate acestea județul Hunedoara fiind pe locul 16 la nivel național. Un salariu mediu în România, la sfârșitul lui 2013, era de 2.439 de lei brutul și 1.760 netul, iar un anjajat hunedorean câștiga, în aceeași perioadă, 1.989 de lei, în buzunare intrându-i, efectiv 1.437. Proporțional vorbind, față de noiembrie 2013, câștigurile unui hunedorean au crescut, în ultima lună a anului trecut, cu  5,2 procente brutul și 4,8% netul. Tot cu 4,8 procente a mai crescut salariul net comparativ cu decembrie 2012, iar cel brut a fost mai mare, raportat la aceeași perioadă, cu 4,5%.  

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaisprezece − 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj         Mircea Lucescu a revenit în Hunedoara. Ce a dezvăluit antrenorul legendar al echipei Corvinul         Dacfest 2019, la poalele Măgurii Uroiului         Primăria Deva primește fonduri UE pentru reabilitarea „Palatului” Cetății Devei         Carmen Hărău: „Românii trebuie să știe!”         Autostrada Lugoj – Deva. Ce se întâmplă pe Lotul 3         Moştenirea dregătorului Potecă, mătrăşită după cinci ani         Primăria Deva caută teren pentru ghetoul de la „Porcărie”         Tragedie în Petroșani         Lucrările de reabilitare a podului rutier peste râul Strei au fost scoase la licitație publică         Accident feroviar în apropiere de Brad: un șofer a tăiat calea trenului         Zona periculoasă a DN 66, dotată cu parapeți         Vladimir Brilinsky, lăsat de șefii CJ în afara Sarmizegetusei Regia         Tânăr condamnat pentru trafic de droguri după ce a vrut să se îmbogățească prin „darknet”