Industria hunedoreană regresează, cel puțin pe hârtie

Din datele puse la dispoziție de Direcția Județeană de Statistică, producția a cunoscut o scădere semnificativă

baniÎn ultimele luni, datele statistice prezentau situații paradoxale, iar ce s-a întâmplat cu economia hunedoreană în decembrie 2013 a păstrat același trend.

Minusuri…

În ultima lună a anului trecut, conform datelor puse la dispoziție de Direcția Județeană de Statistică, industria hunedoreană nu merge bine. Astfel, comparativ cu luna noiembrie a anului trecut, producția industrială din județ a scăzut cu 17,9%, o creștere fiind constatată în raport cu decembrie 2012, saltul față de această perioadă menționată fiind de 14  procente. Aceeași tendință se înregistrează și în ceea ce privește productivitatea muncii, aceasta fiind mai mică față de noiembrie anul trecut cu 16,7%, și mai mare față de decembrie 2012 cu 20,5 procente. În atare condiții, stocul de produse finite, la sfârșitul anului trecut, raportat la începutul lunii decembrie 2013, a scăzut cu 0,6 la sută. În cursul anului trecut, industria hunedoreană a livrat pe piață produse în valoare de aproape 5.000 de milioane de lei, în vreme ce, în ceea ce privește comerțul internațional, soldul înregistrat, la nivelul județului nostru, a fost unul pozitiv, în valoare de aproape 128 de milioane de euro.  Scăderi s-au înregistrat și în domeniul turismului, iar aportul de capital străin în societăți comerciale rămâne la un nivel redus, acesta fiind, în decembrie 2013, de 291,7 euro. 

…și plusuri

Lucruri bune, pe hârtie, cel puțin, se înregistrează, însă, acolo  unde ne interesează cel mai mult, la buzunare. Astfel, nivelul pensiei, chiar dacă nu este suficient, este, la nivel național, pe locul doi, vârstnicii hunedoreni având un venit mediu de 998 de lei. La nivel național, la acest capitol, județul Hunedoara se situează pe locul al doilea, media unei pensii în România fiind de doar 812 lei. Și salariile, în decembrie 2013, au crescut, cu toate acestea județul Hunedoara fiind pe locul 16 la nivel național. Un salariu mediu în România, la sfârșitul lui 2013, era de 2.439 de lei brutul și 1.760 netul, iar un anjajat hunedorean câștiga, în aceeași perioadă, 1.989 de lei, în buzunare intrându-i, efectiv 1.437. Proporțional vorbind, față de noiembrie 2013, câștigurile unui hunedorean au crescut, în ultima lună a anului trecut, cu  5,2 procente brutul și 4,8% netul. Tot cu 4,8 procente a mai crescut salariul net comparativ cu decembrie 2012, iar cel brut a fost mai mare, raportat la aceeași perioadă, cu 4,5%.  

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 − 6 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara         Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație         Tăiere ilegală de arbori         Spărgătorul unui magazin, prins la Vulcan         Scandal monstru pe o stradă din Hunedoara         36 de pacienți suspecți „COVID-19” internați la Spitalul Județean de Urgență din Deva         Florin Oancea: „Am intrat în linie dreaptă pentru achiziționarea imobilului Astoria”         Calea ferată Simeria – Hunedoara, abandonată de doi ani