Industria hunedoreană regresează, cel puțin pe hârtie

Din datele puse la dispoziție de Direcția Județeană de Statistică, producția a cunoscut o scădere semnificativă

baniÎn ultimele luni, datele statistice prezentau situații paradoxale, iar ce s-a întâmplat cu economia hunedoreană în decembrie 2013 a păstrat același trend.

Minusuri…

În ultima lună a anului trecut, conform datelor puse la dispoziție de Direcția Județeană de Statistică, industria hunedoreană nu merge bine. Astfel, comparativ cu luna noiembrie a anului trecut, producția industrială din județ a scăzut cu 17,9%, o creștere fiind constatată în raport cu decembrie 2012, saltul față de această perioadă menționată fiind de 14  procente. Aceeași tendință se înregistrează și în ceea ce privește productivitatea muncii, aceasta fiind mai mică față de noiembrie anul trecut cu 16,7%, și mai mare față de decembrie 2012 cu 20,5 procente. În atare condiții, stocul de produse finite, la sfârșitul anului trecut, raportat la începutul lunii decembrie 2013, a scăzut cu 0,6 la sută. În cursul anului trecut, industria hunedoreană a livrat pe piață produse în valoare de aproape 5.000 de milioane de lei, în vreme ce, în ceea ce privește comerțul internațional, soldul înregistrat, la nivelul județului nostru, a fost unul pozitiv, în valoare de aproape 128 de milioane de euro.  Scăderi s-au înregistrat și în domeniul turismului, iar aportul de capital străin în societăți comerciale rămâne la un nivel redus, acesta fiind, în decembrie 2013, de 291,7 euro. 

…și plusuri

Lucruri bune, pe hârtie, cel puțin, se înregistrează, însă, acolo  unde ne interesează cel mai mult, la buzunare. Astfel, nivelul pensiei, chiar dacă nu este suficient, este, la nivel național, pe locul doi, vârstnicii hunedoreni având un venit mediu de 998 de lei. La nivel național, la acest capitol, județul Hunedoara se situează pe locul al doilea, media unei pensii în România fiind de doar 812 lei. Și salariile, în decembrie 2013, au crescut, cu toate acestea județul Hunedoara fiind pe locul 16 la nivel național. Un salariu mediu în România, la sfârșitul lui 2013, era de 2.439 de lei brutul și 1.760 netul, iar un anjajat hunedorean câștiga, în aceeași perioadă, 1.989 de lei, în buzunare intrându-i, efectiv 1.437. Proporțional vorbind, față de noiembrie 2013, câștigurile unui hunedorean au crescut, în ultima lună a anului trecut, cu  5,2 procente brutul și 4,8% netul. Tot cu 4,8 procente a mai crescut salariul net comparativ cu decembrie 2012, iar cel brut a fost mai mare, raportat la aceeași perioadă, cu 4,5%.  

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Răfuială între interlopii din Valea Jiului         SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice         Ştrandul Municipal din Deva îşi închide porţile         Consiliul Județean cumpără un autocar la un preț uriaș         Angajații de la Castelul Corvinilor acuzați de discriminare         Primăria Deva cumpără teren pentru relocarea romilor din Grigorescu         Primăria Deva cumpără 12 autobuze la mâna a doua         Deva a început încă o campanie de dezinsecţie şi deratizare         SĂNĂTATE. Consiliul Judeţean a alocat Spitalului de Urgenţă peste 300.000 lei         Asistenta tv în ipostaze provocatoare, în curtea mănăstirii Prislop         Cum arată, de fapt, zona în care CNAIR a reclamat fisuri uriașe în Autostrada Lugoj – Deva         Autostrada Lugoj – Deva nu se deschide în septembrie. Probleme grave pe Lotul 3         Un nou episod în dosarul „matriței de la Sarmizegetusa Regia”. Expertiza a stârnit controverse         DUPĂ CINCI ANI, FĂRĂ JUDECATĂ. Procurorii DNA au clasat dosarul preşedintelui Mircea Moloţ pentru abuz în serviciu         Sprijin din partea Episcopiei Devei și Hunedoarei la început de an școlar         REACŢII DUPĂ PICHETAREA PREFECTURII. Uzina Mecanică Orăştie, sub control încrucişat. Urmează DNA?         Florin Oancea, alături de elevii deveni         Viorica Dăncilă a deschis anul școlar la Sântamaria Orlea         Constructorii Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva au primit o decizie favorabilă în instanță împotriva CNAIR         Prima zi de școală cu DRÄXLMAIER Hunedoara