În aşteptarea marilor capitaluri, CEH trăieşte din firimituri investiţionale

În aşteptarea marilor investiţii cuprinse în programul de retehnologizare a unităţilor miniere viabile din Valea Jiului, ortacii trebuie să se mulţumească cu micile investiţii făcute din resursele proprii ale Complexului Energetic Hunedoara.

mineri-vulcanTransportoare cu raclete –dispozitive de transportare cu o acțiune continuă şi benzi transportoare. La asta se rezumă, cel puţin deocamdată, investiţiile din domeniul minier, pentru unităţile extractive cuprinse în Complexul Energetic Hunedoara, respectiv Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni. Utilaje absolut necesare, dar care reprezintă doar o picătură într-un ocean de nevoi. Numai că Divizia Minieră trebuie să se limiteze la resursele proprii, care nu le permit investiţii mai mari. Oficialii CEG spun că în urmă cu câteva zile în Valea Jiului au ajuns trei transportoare cu raclewte pentru minele Livezueni, Vulcan şi Lupeni, adică două TR 5şi un TR3. Urmează să mai sosească încă patru transportoare cu raclete şi încă două benzi şi cu asta s-a cam încheiat cu investiţiile în subteran pentru anul în curs.

Polonezii ar putea concura cu nemţii

Reprezentanţii CEH spun că până la finele acetsui an sumele din bugetul de venituri şi cheltuieli cuprinse la capitolul investiţii vor fi consumate fără probleme, mai ales că nu se poate spune că banii sunt suficienţi comparativ cu neecsarul din subteran. Cât priveşte contarctul „mare” care vizează retehnologiarea unităţilor miniere, se aşteaptă organizarea unei noi licitaţii, la care au fost invitaţi să participe atât polonezii, care au fost al un pas de a fi declaraţi câştigători, însă prima licitaţie a fost anulată, dar şi producători de echipamente miniere din Germania. CEH ar fi vrut să lucreze şi cu ucrainienii, însă situaţia poltiică din această ţară a zădărnicit intenţiile mai marilor din minerit şi energie.

 

Energia pe bază de cărbune, pe primul loc

Oricum, faţă de prima lciitaţie, valoarea contarctului va fi diminuată, după ce s-a constatat o oarecare supraevaluare a preţurilor la echipamente. Iniţial suma pentru retehnologizuarea unităţilor miniere a fost evaluată la 56 de milioane de euro, pentru ca acum să coboare sub 50 de milioane de euro, sumă necesară în vederea achiziţionării a 312 bucăți de echipamente tehnologice miniere pentru EM Lonea, EM Livezeni, EM Vulcan, EM Lupeni..

Trebuie menţionat că, în timp ce minerii lucrează cu echiapmente depăşite şi învechite, care le pun uneori chiar şi viaţa în pericol, energia pe bază de cărbune este pe primul loc ca pondere în Sistemul Energetic Naţional. Datele oficiciale, de luni după-amiaza, indicau faptul că 35,80% , adică 2762 MW sunt din partea termo, 24.69%, adică 1905 MW o reprezintă energia hidro, 17.90% Nuclear, 13.80% din hidrocarburi, iar restul până la 100% este energia foto, biomasă şi eoliană. La data de 13 noiembrie, producţia totală de energie a fost de 7725 MW.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

trei × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Cum a fost înființat Muzeul Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Scene cumplite în Călan: un bărbat a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost tâlhărit         Cadavrul tânărului dispărut de trei săptămâni în Lacul Cinciș a fost scos la suprafață         Tupeul unui șofer îl va costa scump: a lovit un polițist după ce a fost oprit în trafic         Bărbat condamnat în dosarul morții unui copil de șase ani, din Hunedoara         Polițistă atacată de o tânără într-un bloc din Hunedoara. Agresoarea, mamă a trei copii și însărcinantă, făcea chef în toiul nopții         Adolescentă răpită din Cartierul Muzicanților – Geoagiu         Carte veche din 1863, restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Controale ITM Hunedoara în perioada 27 iulie – 2 august 2020         Proiectul tehnic al construcției unui traseu pentru bicicliști în Deva, scos la licitație publică         Un turist și-a dat ultima suflare pe munte, în Masivul Parâng         Mircea Moloț: „Am îndrăgit mereu Țara Hațegului”         Profesori condamnați pentru purtare abuzivă față de elevi         Șase turiști rătăciți în Masivul Retezat         Accident la intrare în Hațeg. Manevra inconștientă a unui tânăr         INTERVIU. Cristian Coroiescu, candidat ALDE la Primăria Călan: În acest moment legat de Călan ne lovim de expresia “nu avem”         Cioban rănit de un urs, în Retezatul Mic         Motociclist fără permis mort într-un accident. Avea doar 21 de ani         Tânăr prins băut la volan pe un bulevard din Deva         Angajat al CJ Hunedoara, diagnosticat cu Covid 19. Ce măsuri au fost luate în instituție