În aşteptarea marilor capitaluri, CEH trăieşte din firimituri investiţionale

În aşteptarea marilor investiţii cuprinse în programul de retehnologizare a unităţilor miniere viabile din Valea Jiului, ortacii trebuie să se mulţumească cu micile investiţii făcute din resursele proprii ale Complexului Energetic Hunedoara.

mineri-vulcanTransportoare cu raclete –dispozitive de transportare cu o acțiune continuă şi benzi transportoare. La asta se rezumă, cel puţin deocamdată, investiţiile din domeniul minier, pentru unităţile extractive cuprinse în Complexul Energetic Hunedoara, respectiv Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni. Utilaje absolut necesare, dar care reprezintă doar o picătură într-un ocean de nevoi. Numai că Divizia Minieră trebuie să se limiteze la resursele proprii, care nu le permit investiţii mai mari. Oficialii CEG spun că în urmă cu câteva zile în Valea Jiului au ajuns trei transportoare cu raclewte pentru minele Livezueni, Vulcan şi Lupeni, adică două TR 5şi un TR3. Urmează să mai sosească încă patru transportoare cu raclete şi încă două benzi şi cu asta s-a cam încheiat cu investiţiile în subteran pentru anul în curs.

Polonezii ar putea concura cu nemţii

Reprezentanţii CEH spun că până la finele acetsui an sumele din bugetul de venituri şi cheltuieli cuprinse la capitolul investiţii vor fi consumate fără probleme, mai ales că nu se poate spune că banii sunt suficienţi comparativ cu neecsarul din subteran. Cât priveşte contarctul „mare” care vizează retehnologiarea unităţilor miniere, se aşteaptă organizarea unei noi licitaţii, la care au fost invitaţi să participe atât polonezii, care au fost al un pas de a fi declaraţi câştigători, însă prima licitaţie a fost anulată, dar şi producători de echipamente miniere din Germania. CEH ar fi vrut să lucreze şi cu ucrainienii, însă situaţia poltiică din această ţară a zădărnicit intenţiile mai marilor din minerit şi energie.

 

Energia pe bază de cărbune, pe primul loc

Oricum, faţă de prima lciitaţie, valoarea contarctului va fi diminuată, după ce s-a constatat o oarecare supraevaluare a preţurilor la echipamente. Iniţial suma pentru retehnologizuarea unităţilor miniere a fost evaluată la 56 de milioane de euro, pentru ca acum să coboare sub 50 de milioane de euro, sumă necesară în vederea achiziţionării a 312 bucăți de echipamente tehnologice miniere pentru EM Lonea, EM Livezeni, EM Vulcan, EM Lupeni..

Trebuie menţionat că, în timp ce minerii lucrează cu echiapmente depăşite şi învechite, care le pun uneori chiar şi viaţa în pericol, energia pe bază de cărbune este pe primul loc ca pondere în Sistemul Energetic Naţional. Datele oficiciale, de luni după-amiaza, indicau faptul că 35,80% , adică 2762 MW sunt din partea termo, 24.69%, adică 1905 MW o reprezintă energia hidro, 17.90% Nuclear, 13.80% din hidrocarburi, iar restul până la 100% este energia foto, biomasă şi eoliană. La data de 13 noiembrie, producţia totală de energie a fost de 7725 MW.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Hunedoreni arestați pentru trafic de persoane         DECLARAȚIA LUI CĂLIN POPESCU TĂRICEANU PRIVIND SIGLA ȘI DENUMIREA PARTIDULUI ALDE ROMÂNIA         Carmen Hărău: “Politica trebuie să fie soluţia, nu problema!”         Mașina Poliției implicată într-un accident în Hunedoara         Scene șocante s-au petrecut într-un supermaket din Deva         Data inaugurării „autostrăzii – muzeu” va fi decisă la sfârșitul lunii septembrie         DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României